Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
ΔΗ.ΣΥ. - Ποτάμι μαζί κατά της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΗ.ΣΥ. - Ποτάμι μαζί κατά της κυβέρνησης

Η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την επερώτηση της Ν.Δ. προς τον υπουργό Άμυνας για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να αποτελέσει το έδαφος ώστε Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, να “αποδείξουν” έμπρακτα τον συντονισμό τους στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με “πυρά” κατά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του Π. Καμμένου.

Η στάση των δύο κομμάτων, που θα συνενωθούν στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, όταν αυτός σχηματιστεί, αναμένεται να είναι σκληρή στην αυριανή διαδικασία. Ως προς αυτό συνηγορούν: Αφενός το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, είναι ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης των απόρρητων εγγράφων και ταυτόχρονα της πυροδότησης της κόντρας που προσπάθησε να σηκώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με την κυβέρνηση επί του θέματος των εξοπλιστικών. Αφετέρου διότι, παρά το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων -όχι μόνο κατά δήλωση του Ν. Βούτση, αλλά και του Ν. Κακλαμάνη- ήταν ομόφωνη για τον χειρισμό που ακολουθήθηκε σχετικά με τα διαβαθμισμένα έγγραφα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, έσπευσε στη συνέχεια να δηλώσει ότι υποστήριξε "ξεκάθαρα ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου εγγράφων με χαρακτηρισμό απόρρητο, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν".

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι “δεν υπήρξε ‘άδειασμα’ του Λοβέρδου από τον Κεγκέρογλου”. Ως προς το στίγμα της παρέμβασης της πρόεδρου του κόμματος, αναφέρουν ότι θα ζητήσει να υπάρξουν πλήρεις αποκαλύψεις επί της υπόθεσης για τη Σαουδική Αραβία. Ενδεικτική των προθέσεων της ΔΗ.ΣΥ. και η δήλωση του Ανδ. Λοβέρδου την Παρασκευή ότι “από την Τρίτη και κατά την τακτική που θα καθορίσουμε εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτό θα συνεχιστεί. Δεν έχουμε τελειώσει”.

Εξίσου επιθετική αναμένεται και η στάση του Ποταμιού. Πέραν της αυριανής συζήτησης που “προσφέρεται” για κοινή στάση των δύο κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση, το ζήτημα του συντονισμού των δύο Κ.Ο. εκκρεμεί. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά, όταν αναδείχθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψήφιων για την ηγεσία του νέου φορέα για την απόφαση Γεννηματά-Θεοδωράκη να διατηρηθούν οι δύο Κ.Ο., οι δύο αρχηγοί είχαν δεσμευτεί για “ενιαία φωνή”. Το ζήτημα τέθηκε σε μεταξύ τους επαφή την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και ο εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. ψήφισαν διαφορετικά για το θέμα της μετάθεσης τη Δευτέρα της συζήτησης στη Βουλή για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Ως προς άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που είχαν προηγηθεί, δηλαδή τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, υπήρξε ικανοποίηση στα δύο επιτελεία για το γεγονός ότι οι βουλευτές των δύο κομμάτων εμφανίστηκαν σε κοινή γραμμή.

Η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης, που θα συναντηθούν επίσημα την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία αυτές τις ημέρες εν όψει και της αυριανής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών της ΔΗ.ΣΥ., οι αρρυθμίες στον συντονισμό των δύο Κ.Ο., που μπορεί να φανούν και εντονότερα στο μέλλον, οφείλονται σε κάποιον βαθμό και στη δυσφορία που υπάρχει σε μερίδα στελεχών -και στην κοινοβουλευτική τάξη- του Ποταμιού. Δυσαρέσκεια ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών της Κεντροαριστεράς και των προοπτικών που θεωρούν πως αυτό θα επιφέρει σε δύο επίπεδα: α) ως προς τη θέση και τον ρόλο του Ποταμιού από εδώ και πέρα στις διαδικασίες προς τον νέο φορέα και β) στην πολιτική κατεύθυνση που θα λάβει ο φορέας μετά την επικράτηση “ΠΑΣΟΚ” και, ειδικότερα, της Φ. Γεννηματά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL