Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
"Γολγοθάς" συντονισμού στην Κεντροαριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γολγοθάς" συντονισμού στην Κεντροαριστερά

Τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος της συγκρότησης ενός νέου φορέα της Κεντροαριστεράς με ορίζοντα το ιδρυτικό συνέδριό του, που στόχος είναι να διεξαχθεί “μετά το Πάσχα”, σχεδιάζουν η Φ. Γεννηματά και οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, με τις πρώτες κινήσεις να αναμένεται να ξεδιπλωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του υπό συγκρότηση φορέα θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα -ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας- τόσο με τον Ν. Ανδρουλάκη όσο και με τον επικεφαλής του Ποταμιού. Επίσης, θα έχει επαφές και με άλλους συνυποψηφίους της στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, ώστε να εξετάσουν πώς προχωρούν. Ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός αφορά το πώς θα εμπλακούν οι εκτός ΔΗ.ΣΥ. πλευρές στη διαδικασία συζητήσεων και αποφάσεων για τα προσυνεδριακά ζητήματα και για το ίδιο το συνέδριο. Η ΔΗ.ΣΥ. διαθέτει ήδη το συντονιστικό όργανό της, το Κεντρικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και κινήσεων που τη συγκροτούν. Στόχευση τώρα είναι να συγκροτηθεί ένα νέο παρόμοιο διευρυμένο κεντρικό πολιτικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν και το Ποτάμι και άλλες πλευρές που εκπροσωπήθηκαν στις εσωτερικές εκλογές. Παράλληλα με αυτό το όργανο, θα συγκροτηθεί και μια ευρεία οργανωτική επιτροπή συνεδρίου. Αυτή θα αναλάβει να εκπονήσει τις θέσεις, το καταστατικό και το πρόγραμμα.

"Ενιαία φωνή" των Κ.Ο.

Επιπλέον, στη συνάντηση που θα έχει η Φ. Γεννηματά με τον Στ. Θεοδωράκη θα τεθεί και το θέμα του συντονισμού των Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού. Οι επικεφαλής τους είχαν δεσμευτεί δημόσια προεκλογικά ότι θα διασφαλιστεί η “ενιαία φωνή” των δύο Κ.Ο. Στο πρώτο κοινοβουλευτικό “crash test” μετά την κάλπη, την ψηφοφορία επί της απόφασης της κυβέρνησης για απόδοση κοινωνικού μερίσματος, τα δύο κόμματα επέδειξαν ίδια στάση, κάτι όμως που δεν έγινε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου οι εκπρόσωποί τους ψήφισαν διαφορετικά ως προς το θέμα της μετάθεσης για τη Δευτέρα της συζήτησης επί της επερώτησης της Ν.Δ. προς τον υπουργό Άμυνας.

"Ελιά" θέλει ο Ανδρουλάκης

Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις εκλογές, όπου σημείωσε σημαντικό ποσοστό απέναντι στη Φ. Γεννηματά, ο Ν. Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία ότι “πρέπει να δείξουμε στον κόσμο μια αλλαγή στη θεσμική λειτουργία, να μην υπάρχει καμία δόση αρχηγικού κόμματος". Στο ερώτημα αν θα συνεργαστεί με τη Φ. Γεννήματα, απάντησε: "Με όλους θα συνεργαστώ. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει συνεργαστεί με όλους τους προέδρους. Τους τίμησα, τους τιμώ. Έκανα την κριτική μου". Ως προς τη μορφή που πρέπει να έχει ο φορέας, παρέπεμψε στο παράδειγμα της ιταλικής "Ελιάς", ενός πολυκομματικού, πολυτασικού φορέα, με ενιαίο θεσμικό όργανο, που δέσμευε τα κόμματα και μετεξελίχθηκε αργότερα σε ενιαία παράταξη, το Partito Democratico.

Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά δηλώνουν ότι ισχύουν οι στόχοι που έχουν τεθεί για έναν νέο φορέα με δικά του όργανα και σύμβολο. Σε κάθε περίπτωση, τώρα ανοίγει η εσωτερική συζήτηση τόσο για το πολιτικό στίγμα όσο και για τη δομή του νέου φορέα και δεν προβλέπεται ότι θα είναι μια ανέφελη διαδικασία, χωρίς συγκρούσεις μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φ. Γεννηματά Μ. Όθωνας μιλώντας (ρ/σ Alpha) για την προτεραιότητα του συνεδρίου, σχολίασε ότι αυτό “δεν πρέπει να μας αποσπάσει από το πραγματικό πεδίο άσκησης της πολιτικής, που είναι τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, ο αντιπολιτευτικός μας ρόλος”. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαδικασίες δεν είναι αυτοσκοπός, όση δυναμική κι αν προσδίδουν στον ευρύτερο χώρο”, αλλά “το μέσο για να εκπληρωθεί ο στόχος να είμαστε χρήσιμοι στη χώρα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες τηλεγραφήματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένοι ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να στιγματίσει με κάθε επικοινωνιακό τρόπο” την προσπάθεια της Κεντροαριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL