Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το 'μακρύ χέρι' του υπουργείου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το 'μακρύ χέρι' του υπουργείου"

Δύο εσωτερικά έγγραφα του ΚΕΕΛΠΝΟ εμπλέκουν την τότε πρόεδρο του Κέντρου Τζένη Κρεμαστινού στις επίδικες 23 προσλήψεις που έγιναν επί υπουργίας Γεωργιάδη. Την αποκάλυψη του εγγράφου έκανε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Άγνοια δήλωσε η πρ. πρόεδρος...

Συγκεκριμένα, κατά την κατάθεση της Τζ. Κρεμαστινού (ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2010 και πρόεδρος από το 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2015), η Ανν. Καββαδία παρουσίασε έγγραφα με τις υπογραφές της διευθύντριας Οικονομικού Κατερίνας Πολύζου και της διευθύντριας Διοικητικού Ανδρονίκης Θεοφιλάτου. Το ένα έγγραφο έχει ημερομηνία 5 Ιουνίου 2013 και απευθύνεται στην τότε πρόεδρο Τζ. Κρεμαστινού: "Κυρία πρόεδρε, σύμφωνα με τις οδηγίες σας θα ακολουθήσει από το Τμήμα Διοικητικού Συντονισμού έγγραφη υπηρεσιακή εισήγηση - πρόταση, καθώς και από το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης πιστοποίηση αποζημίωσης των συγκεκριμένων συνεργατών αποκλειστικά από τις πιστώσεις των χορηγιών" αναφέρει το έγγραφο σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις για τις επίμαχες χορηγίες είχαν ληφθεί το 2007 και σε τρεις συνεδριάσεις του 2008. Φαίνεται ότι οι διαδικασίες για τις προσλήψεις επί Γεωργιάδη κινήθηκαν ταχύτατα καθώς μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα (στις 31 Μαΐου 2013) είχε γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη συνεργατών.

Το δεύτερο έγγραφο προς την Τζ. Κρεμαστινού αφορά τη μισθοδοσία των 23 από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπογράφεται αυτή τη φορά από τη διευθύντρια Οικονομικού Κ. Πολύζου και έχει ημερομηνία 7 Ιουνίου 2013. Απευθύνεται στην Τζ. Κρεμαστινού (με την προσφώνηση "κυρία πρόεδρε") και επισημαίνει ότι σε συνέχεια προηγούμενου υπηρεσιακού εγγράφου "και βάσει της συμφώνου γνώμης σας η αποζημίωση θα λαμβάνει τόπο διά της μισθοδοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ για βέλτιστο έλεγχο απόδοσης".

"Δεν ξέρω, δεν απαντώ"

"Αυτό το έγγραφο δεν το ξέρω" απάντησε η τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. "Ήσασταν ενήμερη για το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις των 23 ατόμων θα λαμβάνουν τόπο διά της μισθοδοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν μπορείτε να μας λέτε ότι δεν το ξέρατε, διότι έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο σας" επέμεινε η Ανν. Καββαδία με την Τζ. Κρεμαστινού να ισχυρίζεται: "Είπα ότι είναι έγγραφο το οποίο δεν φέρει την υπογραφή μου ή δεν φέρει κάποια σημείωση που να λέει ότι το είδα". "Υπήρχε περίπτωση κάποιοι στο γραφείο σας να σας έκρυβαν έγγραφα;" ρώτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν το πιστεύω" ήταν η απάντηση. "Κάτι πρέπει να συμβαίνει όμως" της είπε η Ανν. Καββαδία, με την Τζ. Κρεμαστινού να σιωπά.

Πρώτα συμφωνία, μετά προκήρυξη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι από τους αριθμούς πρωτοκόλλου φαίνεται πως πρώτα υπήρξε η εσωτερική αλληλογραφία για να γίνουν οι προσλήψεις και μετά έγινε η προκήρυξη ενδιαφέροντος! Ειδικότερα:

* Η πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 31 Μαΐου 2013 έχει αριθμό πρωτοκόλλου 12.729.

* Το έγγραφο της 5ης Ιουνίου 2013 έχει αριθμό πρωτοκόλλου 2600.

* Το έγγραφο της 7ης Ιουνίου 2013 έχει αριθμό πρωτοκόλλου 2658.

Η Τζ. Κρεμαστινού υποστήριξε ότι "αυτές οι 23 προσλήψεις δεν ήρθαν στο διοικητικό συμβούλιο, δεν υπάρχει απόφαση διοικητικού συμβουλίου δικού μου για τις συγκεκριμένες προσλήψεις". "Πως προέκυψαν;" τη ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. "Θα γίνουμε ο Ηρακλής Πουαρό να ψάξουμε να βρούμε;" ήταν η απάντηση.

Ο Σπ. Λάππας ρώτησε αν θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις εν αγνοία του υπουργού Υγείας. "Θεωρητικά όχι" απάντησε η Τζ. Κρεμαστινού. "Πρακτικά;" επέμεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. "Πρακτικά εγώ δεν ξέρω. Δεν διόρισα κάποιον" ισχυρίστηκε η μάρτυρας λέγοντας ότι "εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ με τις προσλήψεις". "Είχαν εξουσιοδοτηθεί άλλοι άνθρωποι υπάλληλοι του υπουργείου για να κάνουν με τις μοριοδοτήσεις και τέτοια. Εγώ το μόνο που έβλεπα στο τέλος ήταν αυτοί που έρχονταν στο υπουργείο..." είπε η Τζ. Κρεμαστινού "δείχνοντας" την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μόνον ο σημερινός ζήτησε αλλαγές

Η πρ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ευθαρσώς κατέθεσε ότι "το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά ήταν το 'μακρύ χέρι' του υπουργείου και μπορούσε και έκανε όλες τις πολιτικές του μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, διότι είχε εξαιρεθεί από όλα, από το δημόσιο λογιστικό, από φορείς του Δημοσίου, από τις υπηρεσίες προμηθειών". Και όπως σημείωσε με νόημα "πέρασαν πάρα πολλοί υπουργοί και κανείς, εκτός από τον τελευταίο, δεν ζήτησε να αλλάξει το ισχύον καθεστώς".

Η Τζ. Κρεμαστινού βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να απαντήσει και για τις διαφημιστικές καμπάνιες που γίνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σκορπούσε εκατομμύρια σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, επιφυλασσόμενη να απαντήσει γιατί τα θέματα της διαφήμισης είναι στη δικογραφία που εξετάζει η Δικαιοσύνη. Απέφυγε να απαντήσει και για τις 200 συμβάσεις δημοσιογράφων στο ΚΕΕΛΠΝΟ τις οποίες είχε ομολογήσει στις 7 Μαρτίου στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης ("λες και το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν και μετά τη θητεία μου δεν έχει διακόσιες συμβάσεις δημοσιογράφων" είχε πει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη).

2013: 3,1 εκατ. σε ΜΜΕ από την πρόεδρο

"Αυτό που θα ήθελα πάντως να σας πω είναι ότι εγώ προσωπικά δεν έχω πάρει ούτε δραχμή. Σας το λέω γιατί ακόμη και ο υπουργός μίλαγε μερικές φορές και νόμιζε ότι εμείς μοιράζαμε λεφτά. Εγώ δεν μοίραζα λεφτά" δήλωσε με έμφαση η Τζ. Κρεμαστινού.

Όμως το 2013 η Τζ. Κρεμαστινού παρέκαμψε την υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε η ίδια προσφορές από τους παρόχους. Αυτό έγινε στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2013 και ο προϋπολογισμός που δόθηκε ήταν 3.132.810 ευρώ...

2014: Το 25% της διαφήμισης σε ένα όμιλο

Είναι ενδεικτικό της διαχείρισης στο ΚΕΕΛΠΝΟ το ότι το 2014, που ήταν χρονιά διπλών εκλογών (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές), το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 4.274.150 ευρώ για διαφήμιση και το 25% της διαφήμισης πήγε σε ένα μόνο όμιλο που δεν είχε και μεγάλα μέσα (π.χ. τηλεοπτικό δίκτυο)! Η Ανν. Καββαδία επεσήμανε ότι αυτές οι συμβάσεις με συγκεκριμένο site "διεκπεραιώνονταν αυθημερόν ή σε δυο μέρες":

- Αίτημα στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 14 Ιανουαρίου 2014.

- Θετική εισήγηση από το τμήμα Διοικητικού του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 15 Ιανουαρίου 2014.

- Συναινεί το Διοικητικό Συμβούλιο στις 16 Ιανουαρίου 2014 και υπογράφεται η σύμβαση.

ΣΠ. ΛΑΠΠΑΣ: "ΩΣ ΕΔΩ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ"

Προς βιαία προσαγωγή ο πρ. διευθυντής Θ. Παπαδημητρίου αν δεν εμφανιστεί!

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής του είναι ο πρ. γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρος Παπαδημητρίου αν την προσεχή Τρίτη δεν εμφανιστεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή. Ο υπό δικαστικό έλεγχο Θ. Παπαδημητρίου επικαλείται λόγους ασθενείας για να μην καταθέσει.

Όμως ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης ανακοίνωσε χθες ότι ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Γεννηματά Νίκος Γεωργακούλιας έστειλε τη γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας του μάρτυρα βεβαιώνοντας ότι είναι υγιής και ότι "του επιτρέπεται να διάγει μία πλήρως κανονική καθημερινότητα".

Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της βίαιης προσαγωγής του - ακόμη και η Ν.Δ., που διά του Γιώργου Γεωργαντά ζήτησε να μην ασκείται πίεση στους μάρτυρες διότι "οι ερωτώντες έχουν ένα πλαίσιο στο οποίο κινούνται"!

"Ώς εδώ και μη παρέκει. Η έκθεση είναι καταπέλτης. Ώς εδώ ο εμπαιγμός" τόνισε ο Σπ. Λάππας. "Εγώ είχα πει να μην πάμε στη βιαία προσαγωγή, αλλά ώς εδώ" συμφώνησε από το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου. "Είμαστε σκανδαλωδώς επιεικείς με τον συγκεκριμένο μάρτυρα. Όχι άλλη επιείκεια, διότι διασύρεται το κύρος της Επιτροπής. Είναι προκλητικός" υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL