Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Μέρισμα κοινωνικής δικαιοσύνης με 1,4 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρισμα κοινωνικής δικαιοσύνης με 1,4 δισ.

Πολιτικές ομιλίες καταψήφισης της διανομής του κοινωνικού μερίσματος έκαναν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή, όμως όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας όλα τα κόμματα σήκωσαν τα χέρια ψηφίζοντας θετικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης! Η πολιτική υποκρισία και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες περίσσεψαν στην Ολομέλεια ακόμη και σε ένα νομοσχέδιο κοινωνικής αναδιανομής και δικαιοσύνης υπέρ των ασθενέστερων τάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο δίνονται 1,4 δισ. ευρώ στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και σε μέρος της μεσαίας τάξης, ενώ με τροπολογία δίδεται έκτακτη ενίσχυση 30 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής και των τελευταίων τριών μηνών. Παρά το όξος και τη χολή που έβγαλε η αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και η τροπολογία από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε παρών.

Επισημαίνεται ότι όλως τυχαίως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο, των προσωποποιημένων παραδειγμάτων, για να δείξουν ότι υπάρχει υπερφορολόγηση...

Αλ. Τσίπρας: Στο προσκήνιο η κοινωνική πλειοψηφία

Οι "πορφυρογέννητοι" της Ν.Δ. δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η ενίσχυση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας σκωπτικά ότι "για τους πορφυρογέννητους τόσο κοστίζουν τα χαρτόσημα για τις εταιρείες τους στις φορολογικούς παραδείσους". Για τον πρωθυπουργό, το γεγονός ότι δίνεται για δεύτερη χρονιά κοινωνικό μέρισμα αποδεικνύει την "ταξική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των αδυνάμων". "Υπάρχει η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς που στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους", υπογράμμισε και επεσήμανε ότι "τώρα θα μπει στο προσκήνιο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία".

Κ. Μητσοτάκης: Τοξικός ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση έγινε σε βαρύ κλίμα λόγω των θυμάτων και των καταστροφών από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό επειδή πήγε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Σουηδία.

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επανειλημμένως τον ΣΥΡΙΖΑ για "ψέματα" και ότι δημιουργεί τοξικότητα με τον λόγο του, την ώρα που χαρακτήριζε την κυβέρνηση ως "Αηβασίληδες σε πολίτες που έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεννα". Υποστήριξε ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται μεταξύ άλλων σε ανελέητη φορολογική επιδρομή, διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών, καθυστέρηση απονομής συντάξεων. "Λέτε ότι μοιράζετε 1,4 δισ. Στην πραγματικότητα, το κοινωνικό μέρισμα είναι τα 720 εκατ. Λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Όχι μόνο δεν υπάρχει υπερπλεόνασμα λόγω ανάπτυξης αλλά υπάρχει υπερφορολόγηση επειδή πέφτετε έξω στους στόχους για την ανάπτυξη", ισχυρίστηκε και κάλεσε την κυβέρνηση "αντί να πανηγυρίζετε για τα λίγα που δίνετε, να ζητήσετε συγγνώμη για τα πολλά που πήρατε".

Ευ. Τσακαλώτος: Ποιες δαπάνες θα κόψετε;

"Είπατε ότι δημιουργούμε τοξικότητα με τον λόγο μας. Νομίζετε ότι ο δικός σας λόγος ήταν τριανταφυλλένιος; Αυτό μας λέτε; Τριανταφυλλένιος ήταν, όταν μας αποκαλούσατε ψεύτες συνεχώς; Τι είναι αυτό το πράγμα, που συνεχώς λέτε ότι εμείς έχουμε τοξικό λόγο και έχετε αυτό το ύφος και τον τρόπο να μιλάτε και να μας λέτε ψεύτες;" του απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Αν θέλετε να μην είναι τοξικός ο λόγος, γιατί δεν απαντάτε και δεν είστε ενημερωμένος για τη συζήτηση;".

Σε μια προσπάθεια συζήτησης επί της ουσίας ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τη Ν.Δ. να διευκρινίσει ποιες κοινωνικές και δημόσιες δαπάνες θα κόψει για να δώσει φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις. "Εσείς, που δεν είστε λαϊκιστές και είστε ρεαλιστές, μπορείτε να μας πείτε κάποια στιγμή από πού θα έρθουν αυτές οι μειώσεις των φόρων; Χωρίς να μας πείτε από πού θα έρθουν οι μειώσεις, σας επιστρέφω και τον λαϊκισμό, σας επιστρέφω και το ψέμα", είπε. Φυσικά απάντηση δεν πήρε, αφού ο Κ. Μητσοτάκης έφυγε από την αίθουσα χωρίς να δώσει απαντήσεις...

Η Ν.Δ. στηρίζει Γ. Στουρνάρα

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρείχε απόλυτη στήριξη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο δημοσιεύματα θέλουν να είναι υπό δικαστικό έλεγχο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπολύει "υπόγειες επιθέσεις κατά θεσμικών παραγόντων" που γίνονται από "έντυπα που εκτελούν εργολαβίες λάσπης". Επειδή από τη μη ονομαστική αναφορά, έμεινε ασαφές σε ποιο πρόσωπο αναφερόταν ο Κ. Μητσοτάκης, που έστειλε εκπρόσωπό του για να διευκρινίσει ότι εννοούσε τον Γ. Στουρνάρα!

Π. Καμμένος: Το σπίτι μου δεν είναι off shore

Ακόμη ο πρόεδρος της Ν.Δ. "υποσχέθηκε" στον υπουργό Άμυνας ότι "δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη" η συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Την πρόκληση Μητσοτάκη δεν άφησε αναπάντητη ο Πάνος Καμμένος. "Το δικό μου σπίτι είναι καθαρό, δεν έχει διεύθυνση off shore ή κρυμμένα μυστικά", τόνισε ο υπουργός Άμυνας και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε τη Ν.Δ. σε "πολιτικό βραχίονα μιας εκδοτικής συμμορίας με επτά εφημερίδες και δύο ραδιόφωνα". "Αντέχει η πλάτη μου χτυπήματα, αντέχω μέχρι να τους τσακίσω", κατέληξε με νόημα ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Π. Καμμένος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο λέγοντας ότι "θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί" και ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν θα έπρεπε να έχουν φύγει από τον χώρο του υπουργείου παρά το ότι σήμερα η στρατιωτική αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει πολίτες εντός των στρατοπέδων. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσωπο μέσα στο Πεντάγωνο που γνώριζε για την εισβολή του Ρουβίκωνα και έπαιρνε φωτογραφίες και βίντεο από τον τρίτο όροφο του υπουργείου.

Γεννηματά και... οργανωμένη αντίσταση

Αναφορά στην εκλογική της νίκη έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά εκτιμώντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς ήταν "η πρώτη οργανωμένη αντίσταση στον κατήφορο και τις συντηρητικές πολιτικές" και ότι στις εθνικές εκλογές η καταδίκη του λαού θα είναι αμείλικτη για την κυβέρνηση, η οποία "έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα".

Για το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι "για κάθε δέκα ευρώ που πληρώνει ο ελληνικός λαός παίρνει αντίδωρο ένα ευρώ" και ότι τα πρωτογενή δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα "εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και αναλγησίας, όπως σήμερα, αλλά από πλεόνασμα ανάπτυξης που πρέπει να μοιράζεται δίκαια σε όλους. Εμείς αυτό πιστεύουμε, αυτό που δεν μπορεί να κάνει πράξη ο Τσίπρας και δεν πιστεύει ο Μητσοτάκης".

ΚΚΕ: Προκαλεί με τις διακηρύξεις

"Όλες οι σοβαρές και μεγάλες λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στον βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Η κυβέρνηση προκαλεί με τις διακηρύξεις της για τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος. Κλέβουν δέκα απ' τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, δίνουν πίσω ένα στον εξαθλιωμένο και παριστάνουν τον ευεργέτη" υποστήριξε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Β. Λεβέντης: Panadol και μποναμάδες

"Panadol, παυσίπονο ψηφίζετε εδώ πέρα. Αλλά τους δημάρχους δεν τολμήσατε να τους πιάσετε", είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. "Πάλι μοιράζουμε μποναμάδες. Αντί να μοιράζουμε φιλοδωρήματα έπρεπε να έχουμε πολιτική ανάπτυξης", πρόσθεσε.

Ποτάμι: Γκρεμίζετε τον φούρνο

"Ο Έλληνας είναι έτοιμος να φουρνίσει και θέλει τα σύνεργα. Εσείς με αυτά που κάνετε τρία χρόνια τώρα του γκρεμίζετε και τον φούρνο. Και τώρα, για να του απαλύνετε τον πόνο, του δίνετε ένα καρβέλι ψωμί", ήταν η εκτίμηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Εμφάνιση Βενιζέλου με προφητείες

Για "συνειδητή υπονόμευση του μέλλοντος της χώρας" ώς το 2060 έκανε λόγο ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως "πολύ μεγάλο" το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. "Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που μιλά για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Το 2011 στο μεσοπρόθεσμο με υπογραφή Βενιζέλου αναφερόταν ότι από το 2014 και μετά θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα του 6%", του απάντησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Ως τροπολογία "της πλάκας" χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος τις ρυθμίσεις για τη δυτική Αττική...

ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τα κριτήρια για το μέρισμα

Με νομοτεχνική βελτίωση ορίστηκαν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων.

Τα κριτήρια καταβολής είναι:

Α) Εισοδηματικά κριτήρια

* 9.000 για τα νοικοκυριά με ένα μέλος.

* 13.500 για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη.

* 15.750 για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

* 18.000 για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα.

* 20.250 για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα.

* 22.550 για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα.

* 27.000 για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

Β) Περιουσιακά κριτήρια

α) Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β) Κινητή περιουσία:

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = 9.000 Χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού Χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

γ) Περιουσιακά τεκμήρια:

Εξαιρούνται από τη χορήγηση νοικοκυριά που:

* Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.

* Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια:

* Ο δικαιούχος πρέπει α) να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη και β) να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017.

* Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL