Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Νέο οικονομικό μοντέλο με προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο οικονομικό μοντέλο με προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, αφού, εξαιτίας του εθνικού πένθους για την τραγωδία στη Μάνδρα, η προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα συζήτηση αναβλήθηκε. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με επικρατέστερη ημερομηνία την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. προχωρά για δεύτερο έτος στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, όντας μάλιστα υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, αφού κλείδωσε στα 1,4 δισ. ευρώ και θα αφορά 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ακολουθεί η καταβολή, που θα γίνει άμεσα, μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Παράλληλα, 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, η προσοχή της κυβέρνησης θα στραφεί ξανά στην τρίτη αξιολόγηση, καθώς την επόμενη εβδομάδα, και μετά το EuroWorking Group της 27ης Νοεμβρίου αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στη χώρα μας, αφού ο στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται πως η τεχνική συμφωνία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, με προοπτική την πολιτική συμφωνία στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την οριστική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.

Να ανοίξουμε τον δρόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή κι ενώ η εικόνα στην αγορά εργασίας αρχίζει να δείχνει ενθαρρυντικά σήματα στη χώρα μας με τη μείωση της ανεργίας, για πρώτη φορά από το 2011 καταγράφονται κάτω του ενός εκατομμυρίου άνεργοι, ο έλεγχος κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της ανασφάλιστης εργασίας εντείνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε από το Γκέτεμποργκ την ανάγκη προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

"Να συζητήσουμε και να ανοίξουμε τον δρόμο για κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και τα εργασιακά δικαιώματα" επισήμανε κατά την είσοδό του στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη.

"Πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα αλλάξουμε το υπάρχον οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και οδηγεί σε brain drain των νέων από τα λιγότερο προς τα περισσότερο εύπορα κράτη" επισήμανε και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηριχθούν οι επόμενες γενιές" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι ευκαιρία για τους Έλληνες, "που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης", να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη, προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα, "αλλά ταυτόχρονα να βρούμε και τρόπους ούτως ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθάει και τη νέα γενιά των εργαζομένων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL