Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το βάθος της Κεντροαριστεράς είναι πράσινο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το βάθος της Κεντροαριστεράς είναι πράσινο...

Το «πράσινο» αποτέλεσμα μιας πιο διευρυμένης εκλογικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε -με τη συμμετοχή του Στ. Θεοδωράκη, του Γ. Καμίνη και άλλων, όπως του Γ. Ραγκούση- για την ανάδειξη ηγεσίας του υπό συγκρότηση νέου φορέα της Κεντροαριστεράς μπορεί να ήταν αναμενόμενο, ωστόσο διαμορφώνει πλέον συγκεκριμένα δεδομένα για τον χώρο και τη συνέχιση του εγχειρήματος.

Αυτό που απασχολεί όλους, αλλά κυρίως τις υπόλοιπες πλευρές και τους μικρότερους εταίρους της ΔΗ.ΣΥ., αλλά και τους νεοεισερχόμενους σε αυτή τη διαδικασία «ανασυγκρότησης», είναι ο ρόλος, η θέση και ο τρόπος συμμετοχής τους σε αυτή την πορεία, από την ερχόμενη Τρίτη και μετά, δηλαδή μετά τα επινίκια του τελικού νικητή τη Δευτέρα.

Μετά την κάλπη της πρώτης Κυριακής, απλώθηκε μια εμφανής ανησυχία στις υπόλοιπες πλευρές που συμμετέχουν στο εγχείρημα, τόσο εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και -κυρίως- πέραν αυτής: ότι το ΠΑΣΟΚ -με τη Φ. Γεννηματά να έχει εξαρχής απορρίψει κατηγορηματικά την αυτοδιάλυση των κομμάτων- θα εκλάβει την εντολή της πρώτης κάλπης ως πάτημα για «αναγέννησή» του.

Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί εκ των πρωταγωνιστών, όπως το Ποτάμι, ο δήμαρχος Αθηναίων ή η ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και οι Κινήσεις Πολιτών, που ανήκουν στη ΔΗ.ΣΥ., έσπευσαν να «υπενθυμίσουν», μετά την περασμένη Κυριακή, δημόσια αλλά και στις συναντήσεις τους με τους δύο μονομάχους, ότι η «δυναμική» που αναπτύχθηκε δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να προωθήσει τον στόχο του «ενιαίου φορέα».

Η κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα στην περίπτωση νίκης της Φ. Γεννηματά (που μοιάζει να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα με βάση τον πρώτο γύρο) δεν είναι μια ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα είναι ακριβώς εκείνη που περιγράφει τόσους μήνες η ίδια: κάποιου είδους μετεξέλιξη της ΔΗ.ΣΥ., «εμπλουτισμένης» με το ακόμα πιο αδύναμο πλέον Ποτάμι, ως «νέου» φορέας που θα προκύψει από το Ιδρυτικό Συνέδριο.

Όλα αυτά υπό το δεδομένο αφενός της ισχυροποίησης του ΠΑΣΟΚ και των θέσεών του μέσα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία οι κομματικοί μηχανισμοί λειτούργησαν και κινητοποιήθηκαν συντριπτικά προς όφελος των δύο δυνατών κομματικών υποψηφίων (Γεννηματά - Ανδρουλάκη και όχι π.χ. Μανιάτη) και, αφετέρου, τη μεγάλη ήττα που υπέστησαν ο Στ. Θεοδωράκης και ουσιαστικά το Ποτάμι, αλλά φυσικά και ο Γ. Καμίνης.

Κοινώς, το εγχείρημα του νέου ομόσπονδου / πολυτασικού φορέα θα γίνει με τους όρους του ΠΑΣΟΚ. Το αποσαφήνισε η Φ. Γεννηματά με πιο δραματικό τόνο δηλώνοντας ότι στις ερχόμενες εκλογές το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται μαζί με το έμβλημα του νέου φορέα στα ψηφοδέλτια. Αλλά το είπε ευθέως και ο στενός συνεργάτης της στη Χαρ. Τρικούπη Χρ. Πρωτόπαπας δηλώνοντας πως “η πλειοψηφία των ανθρώπων που ήρθαν προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η υπόθεση του νέου φορέα θα είναι υπόθεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ".

Έτσι η διαδικασία από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά, σε κάθε περίπτωση, θα έχει πολλά στάδια, εμπόδια, αβεβαιότητες, διάρκεια και αντεγκλήσεις. Ενδιαφέρουσα παράμετρος σε αυτή τη διαδικασία το πώς και σε ποιον βαθμό θα καταφέρει το Ποτάμι να προσαρμοστεί, δεδομένων των εσωτερικών αντιφάσεων (Κεντροαριστερά - Κεντροδεξιά) που πάντα το συνόδευαν -κι αν όχι τους εναπομείναντες βουλευτές του, σίγουρα στελέχη και υποστηρικτές του.
Διεύρυνση οργάνων

Όπως ανέφεραν στην «Α» στελέχη που γνωρίζουν τις συζητήσεις που διεξάγονται για την επόμενη μέρα, στον δρόμο έως το Ιδρυτικό Συνέδριο φαίνεται ότι θα επιλεγεί η διεύρυνση του Κεντρικού Συμβουλίου και του ολιγομελούς οργάνου (task force) της ΔΗ.ΣΥ. ώστε να συμμετέχουν σε αυτά και εκπρόσωποι του Ποταμιού, αλλά και άλλων βασικών υποψηφίων στις εκλογές.

Σημειώνεται πάντως ότι το Ποτάμι δεν βρίσκεται σε θεσμική συμπόρευση με τη ΔΗ.ΣΥ., παραμένει ξεχωριστό κόμμα έως το συνέδριο, ενώ διατηρούνται οι δύο Κ.Ο. (ΔΗ.ΣΥ. και Ποταμιού), ωστόσο με αυτόν τον τρόπο θα λαμβάνει μέρος στις συζητήσεις και τη συνδιαμόρωση των αποφάσεων του εγχειρήματος.

Άγνωστο είναι ακόμα εάν τα όργανα αυτά θα αλλάξουν ονομασία. Είναι ενδεικτικό ότι στις συναντήσεις τους με Γεννηματά και Ανδρουλάκη οι Κινήσεις Πολιτών πρότειναν την “άμεση συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών φορέων - συνιστωσών του εγχειρήματος και των βασικών υποψηφίων για την ηγεσία”. Αυτό θα έχει την πολιτική ευθύνη εκπροσώπησης και λειτουργίας της παράταξης μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο.
«Από τη βάση»
Στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη, όταν μιλά για την «επόμενη μέρα» και τα βήματα που θα ακολουθηθούν, διαμηνύει ότι η κατεύθυνση είναι «να τα κάνουμε όλα από τη βάση». Ως προς την εκλογή των συνέδρων για το Ιδρυτικό Συνέδριο της άνοιξης, αυτό μεταφράζεται είτε ως απουσία ποσόστωσης είτε ως υιοθέτηση πολύ χαμηλών τιμών, χωρίς να δίνεται δηλαδή είτε καθόλου είτε ιδιαίτερη πριμοδότηση στα συμμετέχοντα κόμματα και κινήσεις.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες επισημάνσεις τους στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη συνεχίζει να ποντάρει στις δυνατότητες των κομματικών μηχανισμών. Γνωρίζει δηλαδή ότι σε διαδικασίες βάσης πάλι εκείνο θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης ανήγαγε σε βασική προεκλογική θέση του, τη δημιουργία ενός μη αρχηγικού κόμματος, με τη λήψη συλλογικών αποφάσεων, ενώ τίθεται εξ αρχής υπέρ ενός νέου ενιαίου φορέα. «Τα αρχηγικά κόμματα, όπου κουμάντο έκαναν ο αρχηγός κι η παρέα του, προκάλεσαν ζημιά στην πατρίδα μας. Ήταν κόμματα τα οποία λειτουργούσαν με όρους κράτους. Το κράτος ήταν λάφυρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει» επαναλαμβάνει.

Ζητούν αναλογικότητα, προαναγγέλλουν τάσεις

Όμως, οι άλλες πλευρές ζητούν να υπάρχουν αναλογικότητα και τάσεις έως το συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος, στη συνάντησή του με τη Φ. Γεννηματά, ζήτησε ενιαίο φορέα με τάσεις και να διασφαλίζεται αναλογικότητα στη συμμετοχή στο συνέδριο. Ο Γ. Καμίνης ζήτησε -από τη συνάντησή του με τη Φ. Γεννηματά- “εκπροσώπηση όλων στα όργανα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο συνέδριο του νέου κόμματος». Μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Ανδρουλάκη ανακοίνωσε τη δημιουργία τάσης. Το ίδιο είχε κάνει προεκλογικά ο Γ. Ραγκούσης.
Συνεννόηση και συντονισμός των Κ.Ο.
Οι Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης είχαν συμφωνήσει στη διατήρηση των δύο Κ.Ο. έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, με τον νικητή των εσωτερικών εκλογών να συνιστά και τον αρχηγό του εγχειρήματος. Επιπλέον έχουν δεσμευτεί για «ενιαία φωνή» των δύο Κ.Ο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συντονισμός τους θα προκύπτει μέσα από απευθείας συνεννοήσεις των δύο προέδρων και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τον Θ. Θεοχαρόπουλο να έχει και την ιδιότητα του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει διαφωνήσει με τη διατήρηση των Κ.Ο. και δηλώνει ότι και αυτό είναι θέμα που πρέπει να αποφασιστεί συλλογικά, στο συνέδριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL