Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Άρχισαν τα όργανα για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρχισαν τα όργανα για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Διάχυτη ανησυχία για “πασοκοποίηση” του εγχειρήματος προς έναν “ενιαίο” φορέα της Κεντροαριστεράς εκφράζεται από διάφορες πλευρές που συμμετέχουν είτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε στις διεργασίες από την υποψηφιότητά τους και μετά.

Οι διαπιστώσεις και εκ των έσω περί “μονομαχίας στον πράσινο ήλιο” (σ.σ.: Γεννηματά - Ανδρουλάκη), όπως τη χαρακτήρισε από το Ποτάμι ο Γρ. Ψαριανός. Αναφορές όπως αυτή της Φ. Γεννηματά ότι στις ερχόμενες εκλογές το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται μαζί με το έμβλημα του νέου φορέα στα ψηφοδέλτια. Ή αυτή του Χρ. Πρωτόπαπα ότι “η πλειοψηφία των ανθρώπων που ήρθαν προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η υπόθεση του νέου φορέα θα είναι υπόθεση του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ". Όλα αυτά αγχώνουν τους θιασώτες της μετεξέλιξης.

Τόσο ο Γ. Καμίνης όσο και το Ποτάμι απευθύνουν εκκλήσεις προς τη Χαρ. Τρικούπη να μην διαβάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών ως “εντολή για αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ”, αλλά να προχωρήσουν με τον διακηρυγμένο στόχο και να ανακοινώσει ο νικητής του δεύτερου γύρου ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Στελέχη του Ποταμιού (Μαυρωτάς, Ψαριανός) απέδωσαν το κακό αποτέλεσμα για τον Στ. Θεοδωράκη σε επιστράτευση των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ, “που βρίσκεται 40 χρόνια στα πράγματα”. Το Ποτάμι αφενός κάλεσε τους ψηφοφόρους “να δώσουν το 'παρών' στις κάλπες και αυτή την Κυριακή" και αφετέρου έστειλε μήνυμα για “νέο φορέα που θα καλύπτει και θα εκπροσωπεί φιλελεύθερους, προοδευτικούς, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερούς, οικολόγους". Ζήτησε επί της ουσίας από τον νικητή των εκλογών “να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική που αναπτύχθηκε στον προοδευτικό χώρο. Μια δυναμική που πρέπει να θεωρηθεί και ως απάντηση στην ανερμάτιστη λαϊκίστικη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ".

Εκπροσώπηση όλων στα όργανα

Ο δήμαρχος Αθηναίων πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας -από τη συνάντησή του με τη Φ. Γεννηματά- “εκπροσώπηση όλων στα όργανα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο συνέδριο του νέου κόμματος". Δήλωσε ότι έθεσε στη Φ. Γεννηματά “το ζήτημα της πορείας προς ένα ενιαίο κόμμα, με ενιαία μορφή και εκπροσώπηση εντός και εκτός Βουλής”. Είπε ότι “αποτελούμε πια μια ευδιάκριτη τάση στην κοινωνία”, η “πρώτη έκφραση της οποίας θα είναι η διαμόρφωση αρχών και θέσεων για το επικείμενο ιδρυτικό μας συνέδριο.

Ο Ν. Ανδρουλάκης συναντάται σήμερα με τον Γ. Καμίνη, ενώ συνάντηση θα έχει και με τον Στ. Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., στη συνάντηση που είχε χθες με τη Φ. Γεννηματά, ζήτησε ενιαίο φορέα με τάσεις και να διασφαλίζεται η αναλογικότητα στη συμμετοχή στο συνέδριο. Ανέφερε ότι η “δυναμική που μπήκε δεν πρέπει να χαθεί” και πως “θέλουμε ενότητα και ανανέωση”. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναμενόταν να περιγράφονται στην απόφαση της Ε.Ε. του κόμματος που συνεδρίαζε χθες, χωρίς πάντως να υιοθετεί “γραμμή” για τον επαναληπτικό εκλογικό γύρο. Με τον Θ. Θεοχαρόπουλο συνομίλησε τηλεφωνικά ο Ν. Ανδρουλάκης.

Κόντρα για το... κληρονομικό δικαίωμα

Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε ανάμεσα στους δύο μονομάχους με αφορμή έμμεση αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη περί οικογενειοκρατίας, στην οποία απάντησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προοιωνίζεται μια εκλογική μάχη με ένταση, παρότι οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν εσωτερικές συγκρούσεις. Παράλληλα βρίσκονται σε συνεννόηση για διενέργεια ντιμπέιτ μεταξύ τους την Πέμπτη.

Η Φ. Γεννηματά είπε πως δεν απαντά σε “χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση”. “Είναι πολιτική μου επιλογή να μην μπαίνω σε μικρότητες, σε χτυπήματα κάτω από τη μέση, σε προσωπικές αντιπαραθέσεις" δήλωσε (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι ο Γιώργος Γεννηματάς "πολεμήθηκε από τους μηχανισμούς, όπως πολεμήθηκα και εγώ τα προηγούμενα χρόνια".

“Μίλησα για μένα, όχι για την κ. Γεννηματά. Είπα πως στρατηγικός μου αντίπαλος είναι η κοινωνία της κληρονομικής ισχύος, είτε αφορά την οικονομία είτε την πολιτική”, είπε (ρ/σ Αθήνα 9.84) ο Ν. Ανδρουλάκης. Ως προς τις πιέσεις που του ασκήθηκαν το βράδυ της Κυριακής να αποδεχθεί ως νικήτρια τη Φ. Γεννηματά διευκρίνισε ότι “αρχικά βγήκαν κάποια αποτελέσματα που έδιναν στην κ. Γεννηματά ποσοστό κοντά στο 50%" και πως "δεν υπήρχε περίπτωση να πάμε σε δεύτερες εκλογές αν ήταν αυτό το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο τελικά είναι γύρω στο 40%". Πρόσθεσε ότι “δεν υπήρξε καμιά πίεση για αποχώρηση μετά την αποτύπωση του τελικού αποτελέσματος" και πως “τον δεύτερο γύρο τον επιβάλλει η λαϊκή ετυμηγορία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL