Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
"Φυσικό" και "ηθικό δικαίωμα" η φοροδιαφυγή κατά τον Άδ. Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φυσικό" και "ηθικό δικαίωμα" η φοροδιαφυγή κατά τον Άδ. Γεωργιάδη

Την ημέρα που οι αποκαλύψεις για το παγκόσμιο δίκτυο φοροαποφυγής μέσω των off shore των Paradise Papers συζητούντο στην Ευρωβουλή και ενόσω εκκρεμούν ακόμη οι οφειλόμενες απαντήσεις για την off shore της Μαρ. Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη στις Νήσους Κέιμαν επέλεξε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης προκειμένου να προβεί σε επίδειξη ακραίου κυνισμού.

Καθόλου ανήθικο

Μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που παρουσίασε τις κοινωνικές ανισότητες ως... “φυσικό φαινόμενο”, χθες ο Άδ. Γεωργιάδης “βάφτισε”... “φυσική ανθρώπινη διεργασία” τη φοροδιαφυγή! “Στον παγκόσμιο καπιταλισμό, όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις. Έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα” υπογράμμισε μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM, για να προσθέσει: “Στο μέτρο που τα χρήματα αυτά είναι προϊόν πραγματικής εργασίας και πραγματικής δράσης και όχι φυσικά βρόμικο χρήμα από εγκληματική δραστηριότητα, ναι, το να μπορεί κάποιος να ξεφύγει από μια κυβέρνηση που θέλει να τον υπερφορολογήσει δεν το βρίσκω καθόλου ανήθικο”.

“Ηθικό δικαίωμα”

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Άδ. Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή ως... “ηθικό δικαίωμα”! “Αν εμένα μου λέτε, εάν θα έρθει μια κυβέρνηση, όπως του κ. Τσίπρα, που θέλει να φορολογήσει με 75% το εισόδημα των ανθρώπων, αν αυτός που τον φορολογεί με 75% έχει το ηθικό δικαίωμα να προσπαθήσει να μην πληρώσει το 75%, λυπάμαι που θα σας το πω, ναι, έχει το ηθικό δικαίωμα να προσπαθήσει να μην πληρώσει το 75%, γιατί αν μπορεί να εισπράττουν οι κυβερνήσεις αυτούς τους υπέρογκους φόρους, στο τέλος δεν θα μείνουν στο 75%, θα πάνε στο 95%” είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., για τον οποίο όλα τα παραπάνω αποτελούν... “φυσική ανθρώπινη διεργασία”: “Αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα πηγαίνει ο καθένας να γλιτώσει τα λεφτά του -γιατί στον καπιταλισμό πάντα οι άνθρωποι θα προσπαθούν να γλιτώσουν τα λεφτά τους, αυτό είναι μια φυσική ανθρώπινη διεργασία-, πρέπει να μας απασχολεί κάτι άλλο καλύτερα: Πώς θα κάνουμε τη χώρα μας μια χώρα η οποία θα έχει τέτοια φορολογία και τέτοια οικονομία που θα συμφέρει τον άλλο να έχει τα λεφτά του στην Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτών, “συσχέτισε” τα πλοκάμια των off shore που αποκάλυψαν τα Paradise Papers με την υπερφορολόγηση: “Τα Paradise Papers, που εγώ θέλω να τα πολεμήσουμε στην ουσία τους -το να φεύγουν τα λεφτά-, πρέπει να τα πολεμήσουμε με τον σωστό τρόπο, δηλαδή να μειώσουμε τη φορολογία, να κάνουμε ανταγωνιστική την οικονομία”, κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: “Θράσος χωρίς όριο”

Τα λεγόμενα του Άδ. Γεωργιάδη προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλόγισε στη Ν.Δ. “θράσος χωρίς όριο”. “Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη στα Paradise Papers, o αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να ζητά να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα-φορολογικό παράδεισο, χαρακτηρίζοντας ως ηθική την πρακτική της σύστασης τέτοιων εταιρειών” τόνισε η Κουμουνδούρου, καταλογίζοντας στον κ. Γεωργιάδη “ασύλληπτο κράμα ψεμάτων προκειμένου να κουκουλώσει τις πρακτικές αυτές”. “Είναι πλέον σαφές ότι η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη λειτουργεί ως ένα λόμπι το οποίο έχει μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση ακόμα και των πιο ακραίων αιτημάτων μιας περίκλειστης κάστας διαπλεκόμενων συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών” υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας σκωπτικά: “Το μόνο πράγμα που αναμένουμε είναι να καταθέσει αίτημα ο Άδ. Γεωργιάδης για μετονομασία δρόμου για τα Paradise Papers, όπως είχε ζητήσει και για τον Σταύρο Παπασταύρου για τα Panama Papers, αντίστοιχα”.

Λεηλασία και απληστία

“Στον παγκόσμιο καπιταλισμό, όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις” αποφάνθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Κι αυτό, συνέχισε, δεν το βρίσκει “καθόλου ανήθικο”. Ο μόνος, εκτός από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., που έσπευσε να εκφράσει ευθαρσώς την κατανόησή του για τη βαθύτατα αντικοινωνική συμπεριφορά των ζάπλουτων και των μεγάλων εταιρειών να φοροαποφεύγουν με τη βοήθεια φορολογικών παραδείσων ήταν ο αρχισυντάκτης Οικονομικού της γερμανικής εφημερίδας "Welt". Ο οποίος δεν μίλησε “για λεηλασία” από πλευράς των κυβερνήσεων, αλλά για “απληστία” των υπουργών Οικονομικών.

Ποιος είναι όμως αυτός που λεηλατεί; Ποιος είναι ο άπληστος; Ο κοινός νους -όχι οι... αριστερές ιδεοληψίες, που θυμάται Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο ο Γεωργιάδης- λέει πως άπληστος είναι αυτός που θέλει να έχει -πληρωμένη από τους φόρους των άλλων- αστυνομία να τον φυλάει, θέλει να έχει -σπουδαγμένους από τους φόρους των άλλων- γιατρούς να τον γιατροπορεύουν, θέλει να έχει -πληρωμένες από τους φόρους των άλλων- υποδομές, είτε πρόκειται για αυτοκινητόδρομους είτε για ψηφιακές ίνες να χρησιμοποιεί, κ.λπ. κ.λπ., χωρίς να πληρώνει ο ίδιος το μερτικό του. Πόσες λογικές ακροβασίες είναι διατεθειμένος να κάνει ο αντιπρόεδρος για να στηρίξει το περιβάλλον του αρχηγού του;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL