Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ενστάσεις από τον ΟΛΠ για διάταξη του νομοσχεδίου για την διαχείριση των αποβλήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενστάσεις από τον ΟΛΠ για διάταξη του νομοσχεδίου για την διαχείριση των αποβλήτων

Ενστάσεις για την διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά την διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων διατύπωσε η νομική σύμβουλος του ΟΛΠ Ι. Βουρδούμη εκτιμώντας ότι υπάρχει «ουσιώδης» παραβίαση των όρων της σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο.

Αντίθετα, κατά την διάρκεια της σχετικής ακρόασης στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, άλλοι εκπρόσωποι φορέων του ναυτιλιακού κόσμου υπεραμύνθηκαν της διάταξης εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό κι άρα θα μειώσει το οικονομικό κόστος της συλλογής των αποβλήτων.

Η Ι. Βουρδούμη υποστήριξε ότι «το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και το δικαίωμα του ΟΛΠ να διαχειρίζεται είτε ο ίδιος τα απόβλητα είτε να τα υποπαραχωρεί περαιτέρω, έχει ρυθμιστεί ήδη με τη σύμβαση παραχώρησης» και ζήτησε απόσυρση της διάταξης ή εξαίρεση του ΟΛΠ από αυτήν προειδοποιώντας ότι ο ΟΛΠ «θα έχει αποζημιωτικό δικαίωμα».

Ο Δ. Μπακόπουλος από την Δημόσια Αρχή Λιμένων επισήμανε ότι οι διατάξεις του νομοσχέδιου είναι συμβατές με την σύμβαση παραχώρησης. Ο Δ. Μπακόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η Ελληνική κυβέρνηση πούλησε μετοχές με τον νόμο 4404 και έχει διατηρήσει το δικαίωμα της να νομοθετεί».

Ζήτημα ανταγωνισμού έβαλαν εκπρόσωποι φορέων του ναυτιλιακού κόσμου

Ο Μ. Σαρλής από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρατήρησε ότι «όταν το κόστος μιας υπηρεσίας είναι δέκα, είναι θεμιτό να χρεωθεί 11 - 12 έστω 13, όχι 50 και κάποιος ενδιάμεσος άκοπα, να ευνοείται  από αυτή την υπηρεσία, όπως γίνεται τώρα, όταν υπάρχει μονοπώλιο» και ζήτησε οι όποιες αξιώσεις να αντιμετωπιστούν «σε πνεύμα δικαιοσύνης» τονίζοντας όμως ότι «προέχει η εφαρμογή του κανονισμού και του Ελληνικού νόμου».

Ο Μ. Σακέλλης από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας σημείωσε ότι «έχουμε καταντήσει σε όλα τα λιμάνια της Ελλάδας να έχουμε σχεδόν την ίδια εταιρεία να συλλέγει τα απόβλητα» κι υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο ζητάμε από το άρθρο, είναι περισσότερη ελευθερία και κατοχύρωση, περισσότερη ελευθερία στην επιλογή των παρόχων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL