Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Σημαντικό βήμα πολιτικού διαλόγου και επιχειρηματικών επαφών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντικό βήμα πολιτικού διαλόγου και επιχειρηματικών επαφών

Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια όμορφη αλλά ασταθή έως εκρηκτική γειτονιά του κόσμου, το ξέρει όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς ειδήσεις, όταν αυτές δεν περιορίζονται σε ζωντανές μεταδόσεις λυντσαρίσματος έξω από τα δικαστήρια. Όπως και το ότι η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας στη γειτονιά της - από την Τουρκία και τη Συρία μέχρι την Αίγυπτο και την Αραβική χερσόνησο.

Αυτό που έγινε για μια ακόμη φορά σαφές, την εβδομάδα που πέρασε με αφορμή τη 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που διοργανώθηκε στην Αθήνα, ήταν ότι η χώρα μας, απέναντι στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Με διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η Διεθνής Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, και η Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Παράλληλα, μέσω της Ευρω-Αραβικής Συνόδου επιχειρείται να αναδειχθεί ο γεωοικονομικός ρόλος και η θέση της χώρας μας, με σκοπό την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών και συμφερόντων εκατέρωθεν, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου. Ταυτόχρονα, σε εθνικό επίπεδο, ο προσανατολισμός της χώρας μας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, σε συνδυασμό με τη στρατηγική διαφοροποίησης της οικονομίας, που ακολουθούν πολλές αραβικές χώρες, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας.

Γι' αυτό και κρίνεται ως επιτυχημένη η 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδος, που διοργανώθηκε από την εν Αθήναις εδρεύουσα πολυεθνική Consolidated Contractors Company, με τη βοήθεια των Delphi Economic Forum, της Συμεών Τσομώκος Α.Ε. και της εταιρείας Al-Iktissad Wal-Aamal.

Πολιτικός διάλογος ουσίας

Ήταν ένα σημαντικό διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό γεγονός, το οποίο χάρη στο υψηλό επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης και συμμετοχής επέτρεψε παράλληλα τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου ουσίας για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ήπειρο και τον Αραβικό κόσμο. Για τον λόγο αυτό η Σύνοδος έτυχε σημαντικής στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελώντας ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την προώθηση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας και του εξωστρεφούς χαρακτήρα της οικονομίας μετά και την υιοθέτηση του τελευταίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο τίτλος της 2ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου ήταν «Προς μια σταθερή συμμαχία» και από ευρωπαϊκής πλευράς εστίασε στα μεσογειακά κράτη - μέλη της Ε.Ε., ενώ από αραβικής στην πλειονότητα του αραβικού κόσμου, ακριβώς για να τονίσει τη γεωγραφική συνάφεια και γειτονία εκατέρωθεν των δύο πλευρών της Μεσογείου. Στη Σύνοδο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, o υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Al Mansouri, ο υπουργός Επενδύσεων της Ιορδανίας Muhannad Shehadeh, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Tarek Kabil, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Al-Muraikhi, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι από το Μπαχρέιν, την Παλαιστίνη και το Ιράκ. Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν πολιτικές και επιχειρηματικές επαφές μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρηματικών φορέων.

Στην παρέμβαση του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Σύνοδος αναδεικνύει τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται όταν το κράτος συνεργάζεται με πολύτιμους εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου διαλόγου που θα θέσει σε νέες βάσεις τις ευρω-αραβικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα -για γεωπολιτικούς και ιστορικούς λόγους- αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο γι' αυτόν τον διάλογο και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή με μεγάλες ευκαιρίες, επισημαίνοντας ειδικότερα τους τομείς του τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα, της ναυτιλίας, των υποδομών και των κατασκευών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και της αγοράς ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL