Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Μπήκαν τα θεμέλια για μακρόπνοη ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Μπήκαν τα θεμέλια για μακρόπνοη ανάπτυξη

Με σταθερές και προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να οδηγήσει με επιτυχία τη χώρα στην τελική στροφή πριν την ευθεία του τερματισμού, τον Αύγουστο του 2018. Έπειτα από μια μακρά περίοδο βαθιάς λιτότητας, ύφεσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. βλέπει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2015 να γεννούν καρπούς, παρά τις αντίθετες προβλέψεις και το ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που στήθηκε με στόχο η κυβέρνηση αυτή να αποτελέσει "παρένθεση".

"Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε επαναπαυόμαστε" είναι το σύνθημα στην κυβέρνηση, καθώς, όπως τονίζεται, υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα τα οποία χρήζουν ουσιαστικής και σοβαρής αντιμετώπισης.

Τα θεμέλια για μακρόπνοη ανάπτυξη

Απέναντι στο καταστροφολογικό αφήγημα αντιπολίτευσης, ΜΜΕ και άλλων παραγόντων του πολιτικού, επιχειρηματικού και μιντιακού συστήματος, η οικονομία βρίσκει έναν ολοένα και πιο σταθερό βηματισμό, με την ανάπτυξη για το 2017 να διαμορφώνεται κοντά στο 2%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, το 2018 και το 2019 η πορεία της ανάπτυξης θα είναι ολοένα και θετικότερη. "Σιγά - σιγά μπαίνουν ισχυρά θεμέλια για μια βιώσιμη, μακρόπνοη ανάκαμψη και ανάπτυξη" σημείωνε προχθές από την Καλαμάτα ο Δ. Τζανακόπουλος. Μια επισήμανση που έχει τη δική της σημασία, αφού μέσα σε αυτή τη "μαύρη" περίοδο της μνημονιακής περιπέτειας για τη χώρα, είναι η πρώτη φορά που τα θετικά στοιχεία για την οικονομία πατάνε σε σταθερά θεμέλια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόσκαιρο succes story που θα ξεφουσκώσει την ερχόμενη περίοδο.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από το 2011, η ανεργία έπεσε από το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου ανέργων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η δυναμική συνηγορεί στο ότι η πτώση κάτω από το 20% δεν αποτελεί πια ένα όνειρο θερινής νυκτός, αλλά την πιο πιθανή προοπτική. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η προτεραιότητα μετά το τέλος του προγράμματος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Μια μάχη που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης, με τη Ν.Δ. να μιλάει τότε για "αριστερές ιδεοληψίες".

Ολοκλήρωση χωρίς καθυστερήσεις, με ορίζοντα την έξοδο

Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, από την κυβέρνηση έως την Κομισιόν και την Ουάσιγκτον, συγκλίνουν στην πεποίθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και κωλύματα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τελική συζήτηση που θα καθορίσει τη συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Ο ίδιος ο επίτροπος Μοσκοβίσι ήταν που ανέφερε ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, είναι πολύ πιθανό μέσα στον Δεκέμβριο να έχει επέλθει η τεχνική συμφωνία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να θέσει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, προέβη στην εκτίμηση πως από τις πρώτες εβδομάδες του 2018 "θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει τα βασικά της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τους όρους εξόδου της χώρας από την κρίση".

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, άλλωστε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, με τους εργαζόμενους να προηγούνται των τραπεζών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων κατά την εξόφληση οφειλών από τις επιχειρήσεις, με συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμφωνία για ρύθμιση των οφειλών ύψους 20.000 - 50.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Κοινωνικό μέρισμα και το 2017

Χαρακτηριστικό της αλλαγής του κλίματος είναι το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία καταγράφει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Το υπερπλεόνασμα, που εκτιμάται κοντά στο 1 δισ. ευρώ, δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει, όπως έγινε το 2016, σε έκτακτη ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, μάλιστα, αναμένεται να έχει καθοριστεί το ακριβές ποσό και οι λεπτομέρειες για το ποιοι θα το λάβουν.

Η... μισή κυβέρνηση στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων με στόχο την ενίσχυση του αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021. Σειρά παίρνει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που θα φιλοξενήσει το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, το έκτο κατά σειρά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κομοτηνής τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Chris & Eve.

Όπως συνηθίζεται, τις εργασίες του συνεδρίου θα κλείσει ο Αλ. Τσίπρας με ομιλία του το απόγευμα της Τρίτης. Τον πρωθυπουργό θα ακολουθήσει το... μισό υπουργικό συμβούλιο, με συμμετοχή στις συζητήσεις που έχουν οργανωθεί, αλλά και με επισκέψεις σε άλλες πόλεις και νομούς της Περιφέρειας.

Ο Κορυδαλλός "κρύβει" τις Μπαχάμες

Μπορεί, λοιπόν, πλέον το σχεδόν σύνολο των "παικτών" του ελληνικού ζητήματος να συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τα Μνημόνια, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ελλείψει αφηγήματος κατάρρευσης της οικονομίας και αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης και υπό τη σκιά των αποκαλύψεων και των σκανδάλων από τις Μπαχάμες έως το Μόναχο, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας "πήρε φωτιά". "Ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει προσωπικά πολιτικό και ηθικό καθήκον να εξηγήσει" υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, επαναφέροντας συνεχώς τα καυτά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

"Πού βρέθηκαν τα χρήματα, ποια ήταν η δραστηριότητα της εταιρείας και τρίτον, φυσικά, να μας εξηγήσει αν και κατά πόσο έχει συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες εταιρείες στο πόθεν έσχες, το οποίο έχει υποχρέωση να καταθέσει" κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη ο Δ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι "ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει προσωπικά πολιτικό και ηθικό καθήκον να εξηγήσει".

Παραληρούν χαμένοι στις αποκαλύψεις

"Χαμένος στις αποκαλύψεις για την off shore της συζύγου του, τις δραστηριότητες του Λ. Αυγενάκη, αλλά και τις αναφορές της πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αναφορικά με την προνομιακή μεταχείριση του Κ. Μητσοτάκη από τη Siemens, ο αρχηγός της Ν.Δ. και τα στελέχη του παραληρούν" είπε, χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι "φαντασιώνονται βία, ανομία, σκάνδαλα, ευρισκόμενοι τόσο στο στρατηγικό αδιέξοδο που προκαλεί το αφήγημα της καταστροφολογίας όσο όμως και υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού". Και αυτό διότι, όπως συμπλήρωσε, "ουδεμία απάντηση έχει διατυπωθεί, επί της ουσίας, για τα παραπάνω, που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας".

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ένταση γύρω από την άδεια Κουφοντίνα προκλήθηκε εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων. "Είναι προτιμότερο να συζητά κανείς για μια διήμερη άδεια του κρατουμένου και καταδικασμένου Δ. Κουφοντίνα" τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα: "Του οποίου φυσικά την ιδεολογική τοποθέτηση, τις πρακτικές και τις πράξεις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπερασπιστούμε ως ελληνική κυβέρνηση". "Είναι προτιμότερο να συζητάμε αυτό", πρόσθεσε, "παρά τις πραγματικά συνταρακτικές αποκαλύψεις που αφορούν την off shore της συζύγου του κυρίου Μητσοτάκη, για την οποία η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δεήσει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξηγήσεις προς τον ελληνικό λαό".

Θα διερευνηθούν εξονυχιστικά οι αποκαλύψεις

"Η συγκεκριμένη υπόθεση θα έχει μακρά συνέχεια" προειδοποιούν στην κυβέρνηση. Μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση τόνισε ότι "το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και όλες οι αποκαλύψεις που αφορούν τη δράση και τη δραστηριότητα off shore εταιρειών που αποτέλεσαν οχήματα για την απόκρυψη χρημάτων, αλλά και οχήματα δραστηριοτήτων που κινούνταν, τουλάχιστον θα έλεγε κανείς, στα όρια της νομιμότητας, θα διερευνηθούν εξονυχιστικά μία προς μία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL