Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ερωτήματα - φωτιά για την off shore της Μαρέβας Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερωτήματα - φωτιά για την off shore της Μαρέβας Μητσοτάκη

Να τοποθετηθούν και να δώσουν εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers κάλεσε τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι, εκτός από το νομικό, υπάρχει ένα "τεράστιο πολιτικό και ηθικό σκέλος". "Πού βρέθηκαν τα χρήματα, ποια ήταν η δραστηριότητα της εταιρείας και τρίτον, φυσικά, να μας εξηγήσει αν και κατά πόσο έχει συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες εταιρείες στο πόθεν έσχες, το οποίο έχει υποχρέωση να καταθέσει" ζήτησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

"Αυτή η σπουδή να έρθουν στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης, στην κορυφή της ατζέντας, τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την εμμονή της Ν.Δ. να υπερβάλλει σε σχέση με ζητήματα τάξης και ασφάλειας υποκρύπτει το πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ν.Δ., τόσο εξαιτίας της κατάρρευσης του αφηγήματός της, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία οδηγούνταν στα βράχια, και, δεύτερο υποκρύπτει και μία προσπάθεια να υποβαθμιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών" εκτίμησε ο Δ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση Αυγενάκη και τις αποκαλύψεις για τη Μαρέβα Μητσοτάκη μιλώντας στον Real FM.

"Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται εμπλεκόμενος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με μία υπόθεση, για την οποία διευκρινίσεις ακόμη δεν έχουν δοθεί", υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε, η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της πρέπει να διευκρινίσουν όχι μόνο από πού προέρχονται τα χρήματα που χρηματοδότησαν την off shore εταιρεία, αλλά και ποιες ήταν οι δραστηριότητες αυτής της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται περί τραπεζικών εργασιών.

"Ο κύριος Μητσοτάκης θα κάνει καλό και στο κόμμα του και στον εαυτό του εάν προχωρήσει σε μια δημόσια εξήγηση και σε μια δημόσια διευκρίνιση, τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας" τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Όπως επισήμανε, μπορεί στην Ελλάδα "να θεωρείται πάρα πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν πολιτικώς εμπλεκόμενα πρόσωπα σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες", όμως στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά φαίνεται αντίστοιχες υποθέσεις "έχουν στην κυριολεξία συνταράξει την κοινή γνώμη".

"Έχουμε μέχρι και Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι βγαίνουν και λένε ότι οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις του διεθνούς δημοσιογραφικού οργανισμού", υπογράμμισε, "στην κυριολεξία τραντάζουν συθέμελα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Ε.Ε. ζητήματα φοροαποφυγής, ζητήματα νόμιμης δραστηριότητας, η οποία, όμως, στοχεύει στην παράκαμψη των φορολογικών ρυθμίσεων κάθε κράτους - μέλους, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της".

Δημήτρης Παπαδημούλης: Μηχανή παραγωγής ψεύδους και συκοφαντίας ο Άδ. Γεωργιάδης

Με την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης" παρομοίασε ο Δ. Παπαδημούλης την αναφορά του Άδ. Γεωργιάδη την Τετάρτη στη Βουλή σχετικά με τις υποτιθέμενες τραπεζικές καταθέσεις που έχει στο εξωτερικό. "Το περίφημο 1,5 εκατομμύριο ευρώ καταθέσεις στις Βρυξέλλες είναι ένα από τα δεκάδες fake news, τις δεκάδες συκοφαντίες και ψεύδη που εξαπολύει καθημερινά ο κ. Γεωργιάδης", τόνισε στο Πρακτορείο FM ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Πιστεύω ότι το έκανε συνειδητά, για να υπηρετήσει ένα πολιτικό σχέδιο αντιπερισπασμού" τόνισε. "Εάν χρησιμοποιούσαν μία μηχανή ανίχνευσης ψεύδους, στον Άδωνι Γεωργιάδη θα χάλαγε το μηχάνημα" είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. "μία μηχανή παραγωγής ψεύδους και συκοφαντίας".

“Εδώ ισχύει η παροιμία ‘φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης’” είπε ο κ. Παπαδημούλης εκτιμώντας πως η αναφορά, από τον κ. Γεωργιάδη, του ονόματός του και μελών της κυβέρνησης στη συζήτηση για τα Paradise Papers συνιστά «μία ατυχή και αποτυχημένη προσπάθεια αντιπερισπασμού στο Μαρέβα Gate» (σ.σ.: στο δημοσίευμα που αναφέρεται στη συμμετοχή της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη λίστα των Paradise Papers ως μετόχου κατά 50% off shore εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν).

«Ο καθένας καταλαβαίνει ότι μια εταιρεία off shore σε φορολογικό παράδεισο φτιάχνει κάποιος όχι όταν θέλει να ασκήσει υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά το κάνει γιατί θέλει είτε να ξεπλύνει είτε να κρύψει χρήμα ή για να γλιτώσει φόρο" επισήμανε ο Δ. Παπαδημούλης σημειώνοντας πως από τις λίστες που μέχρι τώρα τέθηκαν στη διάθεση των ελληνικών αρχών (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.) "μερικές χιλιάδες Έλληνες, που φοβήθηκαν ότι θα πιαστούν ‘με τη γίδα στην πλάτη’, πήγαν και κατέθεσαν συμπληρωματικές διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις". Το Ελληνικό Δημόσιο έχει μαζέψει από αυτές τις διορθώσεις τα δύο τελευταία χρόνια 450 εκατ. ευρώ, υποστήριξε.

«‘Θα συνιστούσα στον κ. Μητσοτάκη, αντί να διορθώνει προφορικά χθες στο Ηράκλειο την ομιλία του, για να μην αναφέρει τις ‘επικίνδυνες’ λέξεις ‘φορολογικοί παράδεισοι’, που κάναν ‘τζιζ’ γατί θύμιζαν τη γυναίκα του, να πει ‘δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνεργαστούμε με την κυβέρνηση’, προκειμένου να υπάρχει μία έντιμη, δίκαιη και υγιής φορολογία" επισήμανε ο Δ. Παπαδημούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL