Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Αλ. Τσίπρας: "Εκπροσωπούν την ηθική της ανηθικότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Εκπροσωπούν την ηθική της ανηθικότητας"

"Πουθενά στον κόσμο, ούτε και στην Ελλάδα, δεν κέρδισε εκλογές η Siemens και όποιος κατάφερε να πάει στον Παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην Κόλαση της πολιτικής. Ας το έχουν αυτό κάποιοι καλά στο μυαλό τους" υπογράμμισε από τη βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις για συμμετοχή στα Paradise Papers της Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "θλιβερό και εξοργιστικό" το γεγονός ότι είναι τόσο δραστήρια και μεγάλη η συμμετοχή "μιας πάμπλουτης εγχώριας ελίτ σ’ αυτό το εγκληματικό παραδείσιο πάρτι". "Κι ακόμα πιο θλιβερό και πιο εξοργιστικό", είπε, "όταν μέσα στους καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας".

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως, όταν η κυβέρνηση πρότεινε στην αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει την αυστηρή νομοθεσία για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, "πήραν τους βουλευτές τους και αποχώρησαν από την αίθουσα".

"Δεν μιλάμε για κάποιους κυνικούς καπιταλιστές, που ο ηθικός τους κώδικας είναι ταυτισμένος με την ανηθικότητα του κέρδους με οποιονδήποτε τρόπο. Μιλάμε για πρόσωπα που το ήθος και οι συναλλαγές τους δεν εκπροσωπούν κάποια ιδιωτική ή οικογενειακή υπόθεση. Ούτε, αν θέλετε, κάποια ποινικά κολάσιμη ιστορία" σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Εκπροσωπούν εκείνη την αντίληψη εξουσίας που ξεχαρβάλωσε την Ελλάδα και οδήγησε την κοινωνία σε φτώχεια και σε απόγνωση" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Εκπροσωπούν εκείνον τον κυνισμό που επιτρέπει σε κάποιους από τους κρατούντες τα πάντα, εν ονόματι μιας νέου τύπου έννοιας της ηθικής, της ηθικής της ανηθικότητας".

"Τι θα γινόταν στον τόπο, στο πολιτικό σύστημα, τι θα έλεγαν τα μέσα ενημέρωσης, αν θα μπορούσαμε εμείς εδώ αυτή τη στιγμή να συνεδριάζουμε, να σταθούμε, αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων που αποκαλύπτονται υπήρχε ένα έστω όνομα υπουργού ή βουλευτή της Αριστεράς;" διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

"Η μάχη κατά της διαφθοράς ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς μας στόχους. Αυτή η μάχη θέλει αρετή και τόλμη. Κι αυτό το ξέρουμε εμείς. Το ξέρει και ο λαός μας" σημείωσε ο πρωθυπουργός, o οποίος δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, "θα βρούμε την άκρη για όσους έχουν παρκάρει τα χρήματά τους σε παραδείσους" και συμπλήρωσε: "Κανένας παράδεισος δεν είναι τελικά τόσο μακρινός που να μην μπορούμε να τον φτάσουμε αν έχουμε τη θέληση. Κι εμείς την έχουμε αυτή τη θέληση".

Όπως εξήγγειλε, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά και ολοκληρωμένα αυτή η αρπαγή πλούτου. "Ενθαρρύνουμε", υπογράμμισε, "τα κινήματα αντίστασης, παγκόσμια διεθνή κινήματα αντίστασης σ’ αυτό το αίσχος, τις τολμηρές δημοσιογραφικές πρωτοβουλίες που αποκαλύπτουν πτυχές του τεράστιου σκανδάλου".

Σχολιάζοντας τις διεθνείς αποκαλύψεις για τα Paradise Papers υποστήριξε πως, την ώρα που "μια χούφτα πλούσιοι απολαμβάνουν παραδείσους", οι "λαοί του κόσμου σηκώνουν το βάρος μιας διαρκούς οικονομικής κρίσης". "Αυτό είναι κάτι που η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει και δεν μπορεί πλέον να ανέχεται" τόνισε, υπογραμμίζοντας πως "ως κυβέρνηση πρέπει να παίξουμε ρόλο σημαντικό και ως δύναμη με σημαντική παρουσία και κύρος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική ατζέντα του φόβου και της "ανομίας" ο πρωθυπουργός σημείωσε πως "δεν πρόκειται να παίξουμε κλέφτες κι αστυνόμους με τον κ. Μητσοτάκη. Τελεία και παύλα" και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση "εγγυάται απολύτως την ασφάλεια του συνόλου των πολιτών και, ταυτόχρονα, εγγυάται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του καθενός ξεχωριστά".

Ορατά αποτελέσματα

Ξεκινώντας την ομιλία του στους βουλευτές ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση δίνει έναν "εξαιρετικά δύσκολο αγώνα" με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών που είχε στην οικονομία και την κοινωνία η κρίση, την επαναφορά της σταθερότητας στην οικονομία, την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και τη δημιουργία συνθηκών μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

"Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι πιο ορατά από ποτέ" σημείωσε, τονίζοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως η προοπτική ανάκαμψης εδραιώνεται πλέον σε στέρεες βάσεις. Έχουμε άνοδο της οικονομικής εμπιστοσύνης, των εξαγωγών, των επενδύσεων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος της χώρας από την επιτήρηση, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πλέον άμεσοι και ορατοί στόχοι, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Η εμβληματική στιγμή της απελευθέρωσης δυνάμεων, δυνατοτήτων, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών εναλλακτικών, αυτή η εμβληματική στιγμή πλησιάζει. Αλλά η απελευθέρωση, η αλλαγή, η ανάπτυξη, η αριστερή κοινωνική ατζέντα δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την εμβληματική στιγμή του τέλους των Μνημονίων. Και δεν θα περιμένουν" τόνισε και υπογράμμισε πως "το αύριο είναι ήδη εδώ".

"Δεν θα περιμένουμε το τέλος των Μνημονίων για να καταφέρουμε να χτίσουμε το αύριο, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία για τη χώρα" σημείωσε. Παράλληλα επισήμανε την αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές στερέωμα αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, στην επίσκεψη Μακρόν, στη δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κανένα πρόσθετο μέτρο

"Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο", επισήμανε ο πρωθυπουργός, "απογοητεύοντας τις Κασσάνδρες, τους πηχυαίους τίτλους των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής και τις τελευταίες ελπίδες του κ. Μητσοτάκη". Συγκεκριμένα ανέφερε πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει με τους εργαζόμενους να επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης κατά την εξόφληση οφειλετών από τις επιχειρήσεις. "Δηλαδή πάνω από τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία". Επισήμανε ακόμη τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, τη συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας αλλά και τη συμφωνία για ρύθμιση οφειλών ύψους από 20.000 έως 50.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιπλέον επανέλαβε τη δέσμευση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, αναλυτικά στοιχεία για το οποίο θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. "Ακόμα μεγάλη απογοήτευση για την αντιπολίτευση και τα 'εξαπτέρυγά' της¨" επισήμανε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα "ο κ. Μητσοτάκης να μην εκτεθεί με τον τρόπο που εκτέθηκε πέρσι, όταν καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή και όταν, καθαρά για λόγους μικροπολιτικής, προσπάθησε με υπόγειους και ανέντιμους τρόπους να προκαλέσει την επέμβαση των θεσμών για την ακύρωσή του".

"Το τοπίο καθαρίζει. Ο δρόμος είναι επιτέλους ορατός από όλους. Η διέξοδος έχει γίνει πιο κοντινή και πιο ρεαλιστική από ποτέ" τόνισε.

"Οργανωνόμαστε για την επόμενη τετραετία"

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συζήτησαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 αλλά και την προοπτική επόμενης κυβερνητικής θητείας. "Οργανωνόμαστε για την επόμενη τετραετία", ακούστηκε στο τέλος της συνεδρίασης, αποτυπώνοντας την κουβέντα που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ. Πολλοί από τους 35 βουλευτές και υπουργούς που τοποθετήθηκαν έκαναν λόγο για 2+4 χρόνια κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίστηκε η θετική πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης της οικονομίας, με όλους σχεδόν τους ομιλητές και τις ομιλήτριες να τονίζουν την ανάγκη η οικονομική ανάκαμψη να αποτυπωθεί και στην κοινωνία, που έχει πληρώσει το βάρος της κρίσης.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη γραμματέα της Κ.Ο. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, όπως και από τον διευθυντή της Κ.Ο. Κώστα Ζαχαριάδη, η συνεδρίαση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και εκφράστηκε λελογισμένη αισιοδοξία από τους βουλευτές, οι οποίοι εκτίμησαν πως η ισορροπία και η καλυτέρευση της οικονομίας θα αποτυπωθούν στην κοινωνία. Πηγές της Κ.Ο. ανέφεραν ότι έγινε λόγος και για την προσπάθεια που εξελίσσεται να βγει η χώρα από την πλήρη επιτροπεία και να καλυτερεύσουν τα οικονομικά στοιχεία για να μπορέσει σταδιακά να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς προβλήματα και εντός χρονοδιαγράμματος, τόνισαν η Α. Θεοπεφτάτου και ο Κ. Ζαχαριάδης, και πλέον ο στόχος παραμένει η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Ειδικά σε αυτόν τον στόχο, όπως εξηγούσαν, σημαντικό κομμάτι πιστώνεται στα περιφερειακά συνέδρια, καθώς συνεργάζονται άψογα κυβέρνηση, τοπικοί βουλευτές, Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού αλλά και το σύνολο των φορέων ώστε να αντιμετωπιστούν τα εκάστοτε προβλήματα.

Οι βουλευτές μετέφεραν τα προβλήματα που υπάρχουν στις περιφέρειές τους, με πολλούς να επικεντρώνονται στην αύξηση των προσφυγικών ροών αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ιδιαιτέρως θετικά αποτιμήθηκε η διαδικασία των περιφερειακών συνεδρίων, ενώ έγιναν αναφορές στη θετική αποτύπωση νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Ο απολογισμός του προεδρείου

Σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της Κ.Ο. διαπιστώνει βελτίωση σε τέσσερις τομείς: Βελτίωση της πορείας της χώρας, βελτίωση της οικονομίας, βελτίωση του πολιτικού κλίματος, βελτίωση και του νομοθετικού έργου. Κατά τον απολογισμό του νομοθετικού έργου, το προεδρείο επισήμανε τις κομβικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η συμπολίτευση, με "κορυφαία στιγμή" την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μεταξύ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που υπογραμμίστηκαν ήταν οι μεταρρυθμίσεις σε Υγεία και Παιδεία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, η ΑΕΠΙ, ο ΟΑΣΘ, η κοινωνική οικονομία, η οικειοθελής αποκάλυψη καταθέσεων, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Αναφορικά με τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ., χαρακτηρίστηκε "εποικοδομητική", με το προεδρείο να σημειώνει ωστόσο τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες των δύο κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. "συναντιούνται στα αδιέξοδα που βιώνει η κοινωνία, που είναι προϊόν της πολιτικής των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ" υπογράμμισε το προεδρείο της Κ.Ο. σύμφωνα με πληροφορίες. Τέλος, επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η συνεργασία με τις δυνάμεις της οικολογίας.

Συνάντηση το μεσημέρι με τον Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Στην Ευρωαραβική Διάσκεψη σήμερα ο πρωθυπουργός

Στο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μ. Σέφτσοβιτς για θέματα ενέργειας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει σήμερα στις 9.15 την εναρκτήρια ομιλία στην Ευρωαραβική Διάσκεψη «Προς μια σταθερή συμμαχία» που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις 13.00 με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόσεφ Μουσκάτ και στις 14.00 με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς, οι οποίοι θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της συνόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL