Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ξεπερνούν τα 130 τα ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα Paradise Papers
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεπερνούν τα 130 τα ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα Paradise Papers

Πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, σύμφωνα με τη σχετική αποκάλυψη του “Έθνους”. Παράλληλα, δημοσίευμα του BBC συνδέει Έλληνες πελάτες της Appleby με ανησυχίες για εμπλοκή σε "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος. Στα περισσότερα από 130 ονόματα περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, καθώς και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, αλλά και άτομα που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις. Επίσης off shore εταιρείες που περιλαμβάνονται στα αρχεία της Appleby έχουν λάβει δάνεια από ελληνικές τράπεζες, ενώ στα έγγραφα περιλαμβάνεται και τραπεζικό στέλεχος που μετείχε σε off shore fund.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα έγγραφα που διαρρεύσανε από την Appleby εντοπίστηκαν 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα που αφορούν άτομα που συνδέονται με off shore εταιρείες. Οι διευθύνσεις αυτές εντοπίζονται σε σειρά δήμων στα βόρεια, ανατολικά και νότια του Λεκανοπεδίου της Αττικής (Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Βούλα, Ελληνικό, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Άλιμος, Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή, Βριλήσσια, Βύρωνας, Νέα Ερυθραία).

Σε off shore της Μάλτας

Στα 6,5 εκατ. διαρρεύσαντα έγγραφα από τις 19 δικαιοδοσίες μυστικότητας η λέξη “Ελλάδα” εντοπίζεται περισσότερες από 6.000 φορές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να αφορούν off shore της Μάλτας (5.553 έγγραφα), ενώ έπονται οι off shore των νησιών της Καραϊβικής και άλλων χωρών της Ασίας και της Ωκεανίας. Ο όρος “Ελλάδα” αναφέρεται επίσης σε περισσότερα από 19.000 διαρρεύσαντα έγγραφα της Appleby και σε 678 διαρρεύσαντα έγγραφα της Asiaciti Trust.

Το δημοσίευμα του BBC, από τη μεριά του, αναφέρει ότι πολίτες με “πολιτικούς ή άλλους δημόσιους ρόλους” από χώρες που περιλαμβάνουν τη Κίνα, τη Ρωσία και την Ελλάδα, περιλαμβάνονται σε μητρώο με “πελάτες υψηλού ρίσκου” της Appleby, για τους οποίους ξεκίνησε ενδελεχής έλεγχος (vetting). Ήδη από το 2012, η εταιρεία φαίνεται να έχει ανησυχίες για αποδοχή πελατών που δεν ακολουθούν τις ρυθμιστικές της υποχρεώσεις, που περιλαμβάνουν και πολιτικές εναντίον του “ξεπλύματος” μαύρου χρήματος.

Αντίστοιχες ανησυχίες είχε το 2105 και η Νομισματική Αρχή των Βερμούδων, ενώ τον Αύγουστο του 2014 η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων είχε επίσης προειδοποιήσει την Appleby για παραβίαση των κανόνων σχετικά με τους ελέγχους στους πελάτες της. Απαντώντας στην Επιτροπή, το γραφείο της Appleby στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους συγκρότησε το αρχείο με τους πελάτες “υψηλού ρίσκου” από χώρες μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία και η Ελλάδα, για τους οποίους ξεκίνησε ενδελεχής έλεγχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL