Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Ανοίγουν οι λογαριασμοί για το "Ερρίκος Ντυνάν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγουν οι λογαριασμοί για το "Ερρίκος Ντυνάν"

Το άνοιγμα των λογαριασμών όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο του "Ντυνάν" αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία στη χθεσινή της συνεδρίαση. Η Ν.Δ. απομονώθηκε στη συνεδρίαση καθώς ήταν το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε την πρόταση και διαπιστώνοντας τη δυσμενή κατάσταση κατέφυγε στην αποχή. Παράλληλα, η Εξεταστική θα στείλει αυστηρή επιστολή στον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρο Παπαδημητρίου ο οποίος δεν παρέστη ως μάρτυρας επικαλούμενος το ότι ελέγχεται.

Συγκεκριμένα, ύστερα από πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα θα ανοίξουν οι λογαριασμοί

- των μελών της διοίκησης του "Ντυνάν" τα οποία μετά την αποπομπή Μαρτίνη διορίσθηκαν την περίοδο Γεωργιάδη και υπέγραψαν την πώληση του νοσοκομείου στην (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) ΗΜΙΘΕΑ

- των προέδρων των Δ.Σ. του "Ντυνάν" και των μελών του Δ.Σ. του "Ντυνάν", που διορίστηκαν από την κυβέρνηση από το 2006 και μετά

- των συζύγων όλων των ανωτέρω προσώπων.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε σε επόμενη φάση και εφόσον προκύψουν ενδείξεις να ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και για πολιτικά πρόσωπα και για τις συζύγους τους. Σε κάθε περίπτωση, αποφασίστηκε η απόφαση της Εξεταστικής να σταλεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση ως προς τη νομιμότητά της.

Ο Σπ. Λάππας υπογράμμισε ότι η Εξεταστική έχει "κάθε νομικό, δικονομικό και ουσιαστικό δικαίωμα να προχωρήσει στην άρση απορρήτου όλων των προσώπων και των συζύγων τους" που βρίσκονται υπό έρευνα.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. ζήτησε για να ανοιχτούν λογαριασμοί να υπάρχουν "συγκεκριμένα αδικήματα, περιγραφή των αδικημάτων και σύνδεσή τους με πρόσωπα" και "αιτιολογημένη απόφαση της Δικαιοσύνης". Ο Νότης Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι οι λογαριασμοί των πολιτικών προσώπων έχουν ελεγχθεί από το πόθεν έσχες και πρότεινε η Εξεταστική να ζητήσει επανέλεγχο από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Και ο Γιώργος Γεωργαντάς υποστήριξε ότι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών είναι επικοινωνιακός ακροβατισμός και άστοχη ενέργεια. "Είναι προειλημμένη απόφαση. Βρίσκονται σε αδιέξοδο πολιτικό. Ας το κάνουν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους", είπε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος του απάντησε: "Εσείς είστε σε αδιέξοδο. Δεν θα συγκαλύψουμε κανέναν".

"Το άνοιγμα των λογαριασμών είναι εργαλείο, δεν είναι επικοινωνιακό. Και αν θέλουμε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, κάθε πράγμα πρέπει να γίνει στην ώρα του. Πρέπει πρώτα να έχει στοιχειοθετηθεί αδίκημα", ανέφερε η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Π. Πολάκης: Στέλνω εγώ τα στοιχεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Αντιπροσωπεία της Εξεταστικής επισκέφθηκε χθες την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζητώντας στοιχεία από τις δικογραφίες για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η Ελ. Τουλουπάκη εξήγησε ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για μια υπόθεση που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης. Όμως ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που ήταν στη συνάντηση, ενημέρωσε πως η εισαγγελέας ζήτησε από την Εξεταστική να συνεχίσει την έρευνά της και να στέλνει υλικό στην εισαγγελία διότι μπορεί να βοηθηθεί η δικαστική έρευνα.

Επισημαίνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δήλωσε χθες ότι ο ίδιος προτίθεται να καταθέσει στην Εξεταστική τα στοιχεία που αφορούν τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Νέα κλήση στον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ

Όσον αφορά τον Θ. Παπαδημητρίου, αποφασίστηκε να του αποσταλεί νέα κλήση για κατάθεση με "αυστηρή προειδοποίηση". "Μήπως αυτοί οι άνθρωποι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους βασικούς θεσμούς ενός δικαιοκρατούμενου και δημοκρατούμενου κράτους;" αναρωτήθηκε ο Σπ. Λάππας ζητώντας ένταλμα βιαίας προσαγωγής.

"Δεν είναι σωστό να εμφανιστεί έτσι" τον υπερασπίσθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου σημειώνοντας ότι "είναι 25 χρόνια διευθυντής στο ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν έχει για όλα τα χρόνια την κατηγορία του υπόπτου".

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης επεσήμανε ότι ο μάρτυρας "είναι κατηγορούμενος σε τρεις δικογραφίες. Αλλά οι δικογραφίες για το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πάρα πολλές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL