Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Θετική η στάση των φορέων στο ν/σ για τις υπαίθριες αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική η στάση των φορέων στο ν/σ για τις υπαίθριες αγορές

Θετική ήταν σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση του νομοσχεδίου για τις υπαίθριες αγορές από τους εκπρόσωπους των φορέων κατά την σχετική ακρόαση. Αρκετοί από τους εκπροσώπους επισήμαναν την υιοθέτηση των προτάσεών τους κατά την περίοδο της διαβούλευσης κι έκριναν ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, από αρκετές πλευρές καταγράφηκαν επικρίσεις για το ισχύον νομικό πλαίσιο του 2014 για τις λαϊκές αγορές κι υπογραμμίστηκε η ανάγκη αλλαγών.

Από την μεριά των πωλητών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές καταγράφηκαν παράπονα ότι τα πρόστιμα για παραβιάσεις είναι υψηλά δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, όπως και για το ζήτημα της ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας. Επίσης ζητήθηκε αύξηση του χρονικού διαστήματος για τις εμποροπανηγύρεις, ενώ στηλιτεύτηκαν οι δυσλειτουργίες του σημερινού συστήματος εποπτείας των λαϊκών αγορών από τις περιφέρειες.

Διαφωνία με την παραμονή της εποπτείας στις περιφέρειες εξέφρασε κι ο Γ. Πατούλης εκ μέρους της ΚΕΔΕ μιλώντας για ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Ο Κ.Αγοραστός από την ΕΝΠΕ αξιολόγησε θετικά την εξορθολογίκευση των προστίμων, αλλά επέκρινε την αύξηση της γραφειοκρατίας μέσω του νομοσχεδίου. Θετικά αντιμετώπισαν τις διατάξεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας κι οι εκπρόσωποι των ενώσεων των Ρομά και της ειδικής γραμματείας για την ένταξή τους.

Νομική υπόσταση αποκτούν οι αγορές χωρίς μεσάζοντες

Θετική ήταν κι η αντιμετώπιση των διατάξεων με τις οποίες αποκτούν νομική υπόσταση οι αγορές προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών αυτών επισήμαναν το ιστορικό αυτών των εγχειρημάτων που γεννήθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση κι εξακολουθούν να διατηρεί την κοινωνική τους χρησιμότητα.

Κατά την συζήτηση καταγράφηκε διαφωνία για τις διατάξεις αυτές από την μεριά εκπροσώπων των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών. Οι εκπροσώπους των πρωτοβουλιών αγορών χωρίς μεσάζοντες να σημείωσαν τις ασφαλιστικές δικλείδες που μπαίνουν για να αποτρέψουν τους «επιτήδειους», ενώ πρόσθεσαν ότι οι αγορές χωρίς μεσάζοντες δίνουν διέξοδο σε παραγωγούς που δεν μπορούν να μπουν στις λαϊκές αγορές, κάτι που αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL