Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Η στήριξη της Ηπείρου με συγκεκριμένες δράσεις στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλ.Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η στήριξη της Ηπείρου με συγκεκριμένες δράσεις στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλ.Τσίπρα

Με κεντρικό άξονα την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Ηπείρου ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στα Ιωάννινα τις δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών που άφησαν βαρύ το στίγμα τους στην περιοχή.

Από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου στα Ιωάννινα ο Αλ.Τσίπρας θα τονίσει ότι στόχος της  ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να ανατραπούν όλες τις αρνητικές δυναμικές που έχουν επιβαρύνει, ως τώρα, την Περιφέρεια της Ηπείρου. Μια οικονομική ανάπτυξη με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης στην περιοχή που είναι η αγροτική παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία θα βασίζεται σε σταθερούς άξονες που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες των κλάδων αυτών με προτεραιότητα τον ταχύτερο δυνατόν  εξορθολογισμό και την αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.

Μέσω των συνεταιρισμών θα πρέπει να υλοποιηθεί η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να αυτά να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας και η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί  με την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την  υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό. Όσον αφορά την κτηνοτροφία ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης του κλάδου (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός Νόμος) με ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης.

Ειδική αναφορά θα γίνει από τον πρωθυπουργό για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια ενώ θα αναφερθεί στο ζήτημα της τροφοδοσίας τω πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο και θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες των
ΑΠΕ, και ειδικά γεωθερμία, βιομάζα και βιοαέριο που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος σημαντικό κομμάτι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου θα αποτελέσουν:

1. Τα μεγάλα έργα υποδομών όπως τα οδικά έργα (πρόσφατα παραδόθηκε η Ιόνια Οδός) τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 

2. Η στήριξη της έρυνας και η σύνδεση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ  με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα.

3. Τα θέματα περιβάλλοντος όπως η διαχείριση υδάτων, με έμφαση σε Αμβρακικό και λίμνη Παμβώτιδα

4. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή σε σύνδεση πάντα με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL