Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Ν. Φίλης: Διάλογος σε κόμμα και κυβέρνηση με την κοινωνία για την επόμενη ημέρα των μνημονίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Διάλογος σε κόμμα και κυβέρνηση με την κοινωνία για την επόμενη ημέρα των μνημονίων

Την ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος με την κοινωνία, σε επίπεδο κόμματος και κυβέρνησης, για την δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει την έξοδο από την δανειακή σύμβαση τον Αύγουστο του 2018, αλλά και να αναζητηθούν προγραμματικές συγκλίσεις με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για το μέλλον της Ελλάδας, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Ο Τραμπ δεν είναι Ομπάμα, είναι το απεχθέστερο μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης, πρέπει να προσέχεις τι λες, σημείωσε.

Σε συνέχεια της συνέντευξής του στην «Αυγή της Κυριακής», στην οποία διατύπωσε μία σειρά από κριτικές θέσεις, ο κ. Φίλης είπε ότι διάλεξε αυτή την χρονική στιγμή λόγω της επικαιρότητας, αλλά κυρίως λόγω της αγωνίας του κόσμου της Αριστεράς, «τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία για να βγούμε από τη δανειακή σύμβαση. Ποια μάχη δίνουμε; Τι θα υπάρξει την επομένη;».

«Δεν υπάρχει λειτουργία των οργάνων»

«Είναι επίσης έκφραση της κουλτούρας της Δημοκρατίας, που παραδοσιακά χαρακτηρίζει το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς», συνέχισε, καθώς «οι πραγματικότητες σήμερα δεν είναι δυνατόν να βιώνονται μέσα από σιωπηλές συζητήσεις. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση και στο κόμμα και στην κοινωνία για το πού πηγαίνουμε».

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε δημόσια όταν δεν λειτουργούν τα όργανα, όταν δεν υπάρχει συζήτηση που να διασαφηνίζει ή να καταγράφει με σαφή τρόπο και επιχειρήματα τις όποιες συμφωνίες ή διαφωνίες. Αυτό το έλλειμμα Δημοκρατίας ο δικός μας χώρος προφανώς δεν θέλει να το έχει».

Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει περαιτέρω τα παραπάνω, λέγοντας ότι «θα τα κουβεντιάσουμε στην Κεντρική Επιτροπή με συντροφικό τρόπο», αλλά επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει λειτουργία των οργάνων».

Ο Τραμπ δεν είναι ο Ομπάμα...

Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, «πραγματικά, δεν ασκείται με όρους ιδεολογικής αντιπαράθεσης ... δεν είναι μία γραμμική μεταφορά της ταξικής πάλης από το εσωτερικό στις διεθνείς σχέσεις, γιατί τότε θα είχαμε παγκόσμιους πολέμους Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά.

«Ασκείται όμως βάσει ορισμένων αρχών, που έχουν να κάνουν με την ειρήνη, την Δημοκρατία, την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο ... σήμερα με τον Τραμπ έχουμε μία ιδιομορφία, γιατί εκφράζει ένα ακροδεξιό μοντέλο διακυβέρνησης που δεν σκέφτεται το μέλλον του πλανήτη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι έβγαλε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, ακολουθεί συγκεκριμένες αντιμεταναστευτικές πολιτικές, κλιμακώνει την πολεμική ρητορική προς Βόρεια Κορέα και Ιράν. «Δεν λέω να κάνουμε τον έξυπνο, αλλά να ξέρουμε ότι όταν πηγαίνουμε εκεί εκφράζουμε μία τεράστια, παγκόσμια κοινή γνώμη που είναι κατά του Τραμπ, όχι υπέρ. Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ, που ήρθε εδώ και ήταν συμπαθής. Είναι ο Τραμπ, το απεχθέστερο μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης, το θέμα αφορά όλο τον πλανήτη, όχι μόνο την Αριστερά», τόνισε ο κ. Φίλης.

Κατά συνέπεια, «πηγαίνεις εκεί για τα εθνικά σου θέματα και βεβαίως αναζητάς συμφωνίες, αλλά προσέχεις τι λες», σημειώνοντας ότι δεν θέλει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες διατυπώσεις, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «δεν θεωρώ ότι ο Τραμπ κι εγώ -κι εσύ και όλοι μας- έχουμε κοινές αξίες, πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιου είδους διατυπώσεις, δεν προσφέρει τίποτα ... αλλά μπορούμε να αναζητήσουμε, για τα συμφέροντα της χώρας, συγκλίσεις και αξιοποιήσεις».

Παρά την κρίση, είμαστε δεύτεροι στο ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες

Για την συμφωνία αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σημείωσε ότι θα πρέπει πρώτα «να δούμε τι θα λέει η σύμβαση και μετά να κουβεντιάσουμε».

Επεσήμανε ότι «η Ελλάδα της κρίσης είναι δεύτερη στο ΝΑΤΟ ως προς το ύψος των αμυντικών δαπανών ... πρώτες είναι οι ΗΠΑ και μετά είμαστε εμείς», αν και παραδέχθηκε ότι σε απόλυτους αριθμούς η μείωση των δαπανών ήταν μεγάλη.

«Να τα δούμε όλα στη Βουλή ... αν είχαμε ενημέρωση ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ... άγνοια (όρος που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας) υπάρχει είτε επειδή κάποιος θέλει να αγνοεί είτε επειδή δεν υπάρχει ενημέρωση ... ακούμε τον Τραμπ να λέει αυτά που λέει, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει "επίσημη" ενημέρωση», είπε ο κ. Φίλης.

Να συζητήσουμε με την κοινωνία την επόμενη ημέρα των μνημονίων

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την έξοδο από τα μνημόνια, «δεν είναι θέμα ανησυχίας, αλλά ορθολογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Από πού βγαίνουμε τον Αύγουστο; Από τη δανειακή σύμβαση, μία πολύ ασφυκτική επιτήρηση και εποπτεία της χώρας. Πού πηγαίνουμε; Καταργείται το πλέγμα των 300 περίπου μνημονιακών νόμων; ... Είναι σχηματικό, να θεωρεί κανείς ότι είμαστε στην κόλαση και θα πάμε στον παράδεισο, είναι πιο σύνθετα τα πράγματα», συνέχισε ο κ. Φίλης, θέτοντας ζητήματα όπως του ΕΚΑΣ, των εργασιακών σχέσεων, των επιδιώξεων του ΣΕΒ για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. «Η συζήτηση πρέπει να γίνει τώρα», τόνισε.

Για τις δημόσιες επενδύσεις, αναρωτήθηκε αν «μπορούμε να έχουμε σοβαρό ΠΔΕ, που είναι αναγκαίο για να δοθεί μία κατεύθυνση στην ανάπτυξη που να αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο αυτούς που επενδύουν, όταν έχουμε 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα την επόμενη πενταετία; ... Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να υπάρξει μία πρωτοβουλία, πηγαίνοντας προς την έξοδο και μετά, ώστε το 3,5% να μειωθεί».

«Τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα κουβεντιάσουμε με τον κόσμο, την ελληνική κοινωνία, να έχουμε ένα τεκμήριο ειλικρίνειας, ότι αυτά μπορούμε να πετύχουμε, όχι περισσότερα ... αυτά θα διεκδικήσουμε και αυτά μπορεί να πετύχει η χώρα μόνο με κυβέρνηση της Αριστεράς».

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα αντιμετωπίσουμε απλώς «μνημόνιο», αν υπάρξει παλινόρθωση του παλαιοκομματικού συστήματος με τον Μητσοτάκη κτλ., προειδοποίησε.

Δύο όπλα για την επόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, «για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές -και να τις κερδίσει με άνεση- χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον, η ισχυροποίηση της πολιτικής επαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ, να καταλάβει ο κόσμος ότι παρά τα προβλήματα, εδώ υπάρχει ελπίδα και, δεύτερον, μία πολιτική που να δημιουργεί κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες», τόνισε ο κ. Φίλης.

Μετά τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρχει «μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών, όμως άπαξ και έχεις το μαχαίρι στο λαιμό για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο, δεν είναι πολλά τα περιθώρια, θα σε αστυνομεύει η αγορά, που είναι άτεγκτη».

Σημείωσε επίσης ότι «με τόσο μεγάλο χρέος, τα πραγματα δεν είναι τόσο εύκολα», υπογράμμισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «3,5% πλεονάσματα για πέντε χρόνια σημαίνει δραματική συρρίκνωση των δημόσιων επενδύσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων ... Ευαισθησία είχουμε πάντοτε ως Αριστερά, αλλά ο προϋπολογισμός του 2018 είναι δύσκολος, μην δημιουργούμε αυταπάτες».

Οι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί «πρέπει να επιλέξουν»

«Η ανάγκη συμμαχιών, κοινωνικών και πολιτικών, είναι προφανής και για το ΣΥΡΙΖΑ και για τους αντιπάλους του ... μετά την έξοδο από την δανειακή σύμβαση, οι πολιτικές εξελίξεις πρέπει να οδηγηθούν σε κανονικοποίηση, σε προγραμματική σύγκλιση», συνέχισε ο κ. Φίλης.

Κατά τον ίδιο, «η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν εξαναγκαστική ... για την αντιμετώπιση των μνημονίων ... που τελειώνει τώρα ... και τηςς διαφθοράς και του παλαιοκομματισμού, που δεν τελειώνει ποτέ και χρειάζεται ευρύτερες δυνάμεις.

Βγαίνοντας από τη δανειακή σύμβαση είναι προφανές ότι πρέπει να αναζητηθούν ευρύτερες συμμαχίες, που να ανταποκρίνονται σε προγραμματικές συμφωνίες για το μέλλον της χώρας, την πορεία της ανάπτυξης, τις διεθνείς σχέσεις, τις αξίες που θα πρέπει να οργανώσουν τη δημοκρατική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Το δίλημμα δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο κορμός του προοδευτικού πόλου στη χώρα. Από την άλλη υπάρχει ένας συντηρητικός πόλος που γίνεται όλο και πιο δεξιός ή και ακροδεξιός, με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Οι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί πρέπει να επιλέξουν με ποιον θα πάνε, αξιακά, προγραμματικά, πολιτικά.

Για το Κέντρο, που ετοιμάζεται η διαδικασία ανάδειξης ηγέτη του νέου πολιτικού φορέα, ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι καλλιστεία οι ψηφοφορίες. Να ακούσουμε την πολιτική πρόταση του καθενός, τι λένε».

«Δεν αποκλείω ούτε το ΚΚΕ»

«Το θέμα των πολιτικών συνεργασιών είναι θέμα των άλλων, όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουμε πολιτικές συνεργασίες, χωρίς να μεταλλασσόμαστε εμείς, είμαστε κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχουμε στο DNA μας τις πολιτικές συμμαχίες», υπογράμμισε, «δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν δυνάμεις του συστήματος -εντός και εκτός Ελλάδας- σαν κόμμα που μπορεί να γίνει κεντρώο, ένα "κατοικίδιο"· θα διαψευστούν », είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο ίδιος δεν βγάζει από τη συζήτηση «ούτε το ΚΚΕ, και εκεί θέμα διεργασιών είναι. Σε ποιο πρόγραμμα θα συμφωνήσουμε, αυτό έχει σημασία ... το πώς θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την πρωτοβουλία, τα ζητήματα αυτά, με πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, με ευρύτερο δημόσιο διάλογο».

«Δεν αποκλείω ούτε εξ αριστερών, ούτε εκ δεξιών, ούτε από το κέντρο τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά πάνω σε πρόγραμμα, που θα έχει υπόσταση κοινωνική, θα ανταποκρίνεται σε κοινωνικές ανάγκες, των φτωχότερων στρωμάτων αλλά και δυναμικότερων,που θέλουν να αντικρύζουν το πρόσωπό τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL