Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ / Κεντροαριστερά: Πολιτική και συμμαχίες στο... παρά πέντε των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ / Κεντροαριστερά: Πολιτική και συμμαχίες στο... παρά πέντε των εκλογών

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες ώσπου να καταλήξουν στην Κεντροαριστερά, τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα, επί όλων των διαδικαστικών θεμάτων. Πλέον, μοιραία, η συζήτηση έχει αρχίσει να περνά στην πολιτική και, όσο κι αν η συντριπτική πλειονότητα των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας επιχειρεί να αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά της για την πολιτική συμμαχιών που προκρίνει ο καθένας, οι προτεραιότητες και οι πολιτικοί έρωτες ορισμένων... δεν κρύβονται.

Την περασμένη εβδομάδα όλοι στην Κεντροαριστερά ανακουφίστηκαν όταν, κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, υπήρξε καταρχήν συμφωνία για όλα τα διαδικαστικά: εν τέλει θα υπάρξουν δύο λίστες ψηφοφόρων (καθώς θα εκλέξουν αρχηγό και όσοι εγγραφούν μέλη του νέου κόμματος, αλλά και οι... περαστικοί), θα στηθούν κάλπες σε κάθε καλλικρατικό δήμο και θα λειτουργήσουν εφόσον υπάρχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον δύο υποψηφίων στην εφορευτική επιτροπή.

Ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη αρχηγού θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και ο δεύτερος μία εβδομάδα αργότερα, στις 19. Επίσης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διεξαχθούν δύο τηλεμαχίες (στις 30 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου) μεταξύ όλων των διεκδικητών της ηγεσίας στο Ραδιομέγαρο της δημόσιας τηλεόρασης -ένα με ερωτώντες δημοσιογράφους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών και ένα με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από περιφερειακά ΜΜΕ, προκειμένου να θιγούν και θέματα της περιφέρειας.

Εκλεκτικές συγγένειες

Τούτων δοθέντων η διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία και, όσο κι αν όλοι οι υποψήφιοι διεκδικούν να αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό και να μην εκτεθούν ως προς τη δική τους πολιτική συμμαχιών, η ίδια η πραγματικότητα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Καταλύτη για την συζήτηση που έχει ξεκινήσει αποτελεί η δήλωση που διαρκώς επαναλαμβάνει ο Γ. Ραγκούσης, ότι δηλαδή, αν εκλεγεί αρχηγός του νέου φορέα, “δεν θα γίνει υπουργός του Μητσοτάκη”. Μάλιστα ο πρώην υπουργός έχει εξαπολύσει ευθεία επίθεση και στη Φ. Γεννηματά κατηγορώντας την πως “δεν έχει το θάρρος να πει ξεκάθαρα πως θα συγκυβερνήσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη”.

Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσώρας κρατά χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στις επιθέσεις Ραγκούση, αφού έχει επιλέξει να κινείται ως “φαβορί” και να δηλώνει “εγγυήτρια της ενότητας” κρατώντας αποστάσεις από διενέξεις. Ταυτοχρόνως προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις, αλλά ορισμένες φορές -όπως προχθές με τη δήλωσή της στις Βρυξέλλες ότι θέλει να αναδείξει τις “διαφορές” με τη Δεξιά και να κάνει “μέτωπο κατά του κάθε είδους λαϊκισμού”- λέει περισσότερα... απ’ όσα θα ήθελε. Γιατί, ως γνωστόν, το “μέτωπο” είναι κατά πολύ ισχυρότερο από τις “διαφορές”...

Ταυτοχρόνως στίγμα των προθέσεών του δίνει και ο Στ. Θεοδωράκης: “Δεν είμαστε με την ακυβερνησία” επαναλαμβάνει διαρκώς, απαντά θετικά στην ερώτηση αν εγγυάται πως “δεν θα μείνει ακυβέρνητη η χώρα”, ενώ προχθές, μιλώντας στον ρ/σ “Αθήνα 984”, χαρακτήρισε “καταστροφή την απλή αναλογική” -θέση με την οποία συμφωνεί και ο Γ. Καμίνης. “Θα καταθέσουμε πρόταση διακυβέρνησης και αυτός που θα κερδίσει (σ.σ.: τις επόμενες εκλογές) θα απαντήσει σ’ αυτήν”, τόνισε, καθιστώντας σαφές ότι, αν μη τι άλλο, θα μπει σε συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Αιχμές και καρφιά

Έμπειροι περί τα εσωκομματικά του χώρου εμφανίζονται πεπεισμένοι πως δεν θα αργήσει η χώρα που και οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα αναγκαστούν, εκ των πραγμάτων, να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Προς το παρόν, πάντως, ο καθένας προσπαθεί να φωτίσει τις αδυναμίες του άλλου: ο Γ. Μανιάτης, για παράδειγμα, περιγράφει τη Φ. Γεννηματά ως μία ηγεσία που “δοκιμάστηκε” και που έχει “ταβάνι” το 7%, ενώ ταυτοχρόνως δηλώνει πως δεν νοείται εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός της Κεντροαριστεράς.

Ο Στ. Θεοδωράκης “καρφώνει” τους Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Καμίνη για τον ίδιο λόγο ζητώντας τους να ξεκαθαρίσουν αν θα είναι αρχηγοί... μερικής απασχόλησης. Ο δε Ν. Ανδρουλάκης δεν ποντάρει μόνο στα ερείσματα που έχει στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά προκρίνει την ανάγκη “αλλαγής γενιάς” ρίχνοντας στον προεκλογικό αγώνα και το “χαρτί” της ηλικίας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL