Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ψάχνουν τη "γραμμή" / Ν.Δ.: Αμηχανία και προπαγάνδα με λάθος στοιχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψάχνουν τη "γραμμή" / Ν.Δ.: Αμηχανία και προπαγάνδα με λάθος στοιχεία

Να επικεντρώσει τον απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις ανακοινώσεις για τα F-16, ακόμη και χρησιμοποιώντας... λαθεμένα στοιχεία, επιχειρεί από χθες η Ν.Δ., προκειμένου να κρύψει την αμηχανία της για όσα έλαβαν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εξάλλου, από χθες έχει καταστεί σαφές ότι πολλά “γαλάζια” στελέχη... “ψάχνουν” τη “γραμμή” για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς η προχθεσινή ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προεξοφλήσει το κόστος της συμφωνίας, ενώ μία ημέρα αργότερα η Ν.Δ. ζητούσε να... το πληροφορηθεί!

“Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες”, είχε σπεύσει να συμπεράνει προχθές το βράδυ η Ν.Δ., καίτοι ο αρμόδιος υπουργός Π. Καμμένος, είχε ήδη διευκρινίσει πως “η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ.” και ότι “τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά”.

Ενημέρωση κατόπιν εορτής

Κατόπιν των διευκρινίσεων, η Ν.Δ. πήγε ένα βήμα πίσω, καθώς ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση αποφεύγοντας να αναφέρει κόστος για την συμφωνία: “Η κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος”, επισήμανε η Ν.Δ.

Π. Καμμένος: 3,2 δισ. επί Ν.Δ.

Ο Π. Καμμένος, πάντως, απάντησε με δηκτικό τρόπο, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη “να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του”και προτρέποντάς τον “να επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί Ν.Δ. η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια”.

"Επιβεβλημένη" η αναβάθμιση

Στη συνέχεια, το χαμήλωμα των αντιπολιτευτικών τόνων συνεχίστηκε από τον νέο τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Βασ. Κικίλια, που χαρακτήρισε “επιβεβλημένη” την “αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16”. Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για “έλλειμμα προετοιμασίας” και “μεγάλη προχειρότητα” που “γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες” και επανέλαβε το “γαλάζιο” αίτημα περί ενημέρωσης της Βουλής.

Εντωμεταξύ, “πολύ σημαντική” χαρακτήρισε τη “δήλωση προθέσεων” για στήριξη της Ελλάδας ο βουλευτής Θ. Φορτσάκης, ενώ ο Ν. Δένδιας, σε δηλώσεις του, ξεκίνησε την αποτίμηση της επίσκεψης στις ΗΠΑ μιλώντας για “φιλικά χτυπήματα στην πλάτη” και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως “δεν αξιοποίησε τη συγκυρία” για να καταλήξει με την ευχή “μακάρι ο απολογισμός να είναι θετικός σε εξωτερική πολιτική και άμυνα”.

Φ. Γεννηματά: “Ο πρωθυπουργός επιστρέφει με άδεια χέρια”

Το ίδιο “λάθος”με τη Ν.Δ. έκανε χθες και η Φ. Γεννηματά, προεξοφλώντας ως κόστος της συμφωνίας εκσυγχρονισμού των F-16 τα 2,4 δισ. ευρώ. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως “για άλλη μία φορά είπε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα, επιστρέφει με άδεια χέρια”. “Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. Ευρώ”, κατέληξε η Φ. Γεννηματά, διαβεβαιώνοντας πως οι ευχές της για αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ “ήταν δεδομένες και ειλικρινείς”. “Η μοναδική πραγματική επένδυση που φέρνει από την Ουάσιγκτον είναι ‘αμερικανική’ και αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16”, ισχυρίστηκε και ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ ο Ανδρ. Λοβέρδος έκανε λόγο για “τίποτα με μπόλικο καθόλου”.

Τέλος, ο τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας πως “αναφέρεται σε αντισταθμιστικά οφέλη που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία” και σε “αόριστα προγράμματα βοήθειας”, καλώντας τον “να προσκομίσει τα στοιχεία που διαθέτει”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε το νέο Μνημόνιο στις Βρυξέλλες

Το “σχέδιο μεταρρυθμίσεων”, ήτοι το νέο Μνημόνιο, που φιλοδοξεί να “ανταλλάξει” με μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα αν γίνει πρωθυπουργός, παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να πιάσει το νήμα της επαφής με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. “Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια σειρά από Ευρωπαίους Επιτρόπους το σχέδιό μου για την Ελλάδα του μέλλοντος”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσθέτοντας πως μίλησε “για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα μας”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να έχει επαφές με επιτρόπους της Ε.Ε., να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και να δώσει το “παρών” στην προ-σύνοδο των ηγετών της ευρω-Δεξιάς, καθώς οι σχέσεις του με την πολιτική του οικογένεια είναι τεταμένες λόγω του αιτήματός του για πολιτική αλλαγή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λοιπόν, παρουσίασε τις απόψεις του στους -κεντροδεξιούς- επιτρόπους Κατάινεν, Έτινγκερ, Στυλιανίδη, Μοντένας, Χόγκαν, Μαρίγια, σε ένα γεύμα εργασίας που είχε “κλείσει” ο Έλληνας επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, υιοθετώντας ρόλο “συγκεντρωσιάρχη” για τον πρόεδρο της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL