Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Τακτικισμοί Μητσοτάκη για το ταξίδι Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τακτικισμοί Μητσοτάκη για το ταξίδι Τσίπρα

Με διττό στόχο εξήρε χθες τη σημασία της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός επιχείρησε να υψώσει τον πήχη των προσδοκιών για τους καρπούς της παρουσίας του πρωθυπουργού σε Σικάγο - Ουάσιγκτον, αφετέρου θέλησε να διορθώσει τα βαριά τραύματα που άφησε στο προφίλ της Ν.Δ. η “έξαλλη” αντιπολίτευση αναφορικά με την ταυτότητα φύλου, αλλά και οι κραυγές του αντιπροέδρου του κόμματος Άδ. Γεωργιάδη που εξίσωσε την φαρμακευτική κάνναβη με τους “μπάφους”, δείχνοντας πως ο κατήφορος... δεν έχει τέλος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης λοιπόν διαπίστωσε πως η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ “πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας”, ενώ αναγνώρισε πως “η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δοκιμάζεται από μεγάλη αστάθεια”. “Η συγκυρία αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της πατρίδας μας”, παραδέχθηκε, κάνοντας λόγο για “μοναδική ευκαιρία” που “προσφέρεται” στον Αλ. Τσίπρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό “να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας”, “να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας μας”, αλλά και “να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό”. “Ειλικρινά ελπίζω ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να αξιοποιήσει για τη χώρα μας τη σπάνια ευκαιρία που -επαναλαμβάνω- και για λόγους συγκυρίας του προσφέρεται”, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να “αδυνατίσει” τους καρπούς που ήδη φέρνει η ελληνική διπλωματία αλλά και καλώντας τον πρωθυπουργό “να μην μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων”.

"Αλλοπρόσαλλες επιλογές"

Πάντως, μερικές ώρες αργότερα, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου των Παν. Λιαργκόβα και Χρ. Παπαγεωργίου «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας», ο Κυρ. Μητσοτάκης επανήλθε στο “σκληρό ροκ”. “Η Ελλάδα είναι σήμερα, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της κυβέρνησης, μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη, δημοσιονομικά επισφαλής και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό”, τόνισε, για να προσθέσει πως "μετά τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί. Αν κάτι το εμποδίζει, είναι οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης”. Τέλος, χαρακτήρισε “επιβεβλημένη” τη μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL