Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Πολυδιασπασμένη και απούσα η Κεντροαριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυδιασπασμένη και απούσα η Κεντροαριστερά

Διαστάσεις ανοικτής σύρραξης μεταξύ των υποψήφιων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς παίρνει η εικόνα που παρουσίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά το διήμερο της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου.

Η απουσία της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ., αλλά και των βουλευτών που έχουν θέσει υποψηφιότητα, κατά την ψηφοφορία, σε συνδυασμό με τη διαφορετική στάση που τηρήθηκε από τους παρόντες βουλευτές, ταυτόχρονα με το γεγονός ότι η Κ.Ο. της παράταξης “εξαφανίστηκε” από τη συζήτηση, προκάλεσαν τα “πυρά” κυρίως των Γ. Καμίνη και Γ. Ραγκούση, τα οποία προσωποποίησαν προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η Φ. Γεννηματά απάντησε στον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος έσπευσε να ανταπαντήσει. Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος τήρησε εντελώς διαφορετική στάση ψηφίζοντας “ναι σε όλα”, όπως έκαναν ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι.

Διχογνωμία στο συντονιστικό

Η εικόνα διαφορετικών κατευθύνσεων κατεγράφη από νωρίς το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού ενόψει της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε καταψήφιση. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε υπερψήφιση όλων.

Τελικά για όσους θα παρέμεναν στην ψηφοφορία επικράτησε η “γραμμή” της υπερψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου, “παρών” στο άρθρο 3 (εφόσον δεν θα δεχόταν η κυβέρνηση προσδιορισμό των αλλαγών με Προεδρικό Διάταγμα) και υπερψήφιση της τροπολογίας για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Απουσίασαν η Φ. Γεννηματά, που βρισκόταν στην Κρήτη για περιοδεία, οι υποψήφιοι Οδ. Κωνσταντινόπουλος, που είχε υποβληθεί σε επέμβαση λόγω ρήξης μηνίσκου, και Γ. Μανιάτης. Επίσης οι Δ. Κρεμαστινός, Β. Κεγκέρογλου και Μιχ. Τσελέπης.

Αιχμές Ραγκούση

Ο Γ. Ραγκούσης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός απέναντι σε όσα διαδραματίστηκαν: “Σήμερα δεν υπερψηφίστηκε απλώς ένα νομοσχέδιο. Αποσαφηνίστηκε και το είδος της πολιτικής από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε” δήλωσε. Νωρίτερα σε συνέντευξή του καταλόγιζε ευθέως στη Φ. Γεννηματά ότι “σιώπησε σε αυτή την ωμή παρέμβαση της Εκκλησίας, που προσπάθησε να ποινικοποιήσει την άποψή μου”.

Καμίνης κατά Γεννηματά

Επίθεση στη Φ. Γεννηματά εξαπέλυσε ο Γ. Καμίνης από τις Βρυξέλλες σχολιάζοντας ιδιαίτερα αιχμηρά τόσο κατά της Ν.Δ. που καταψήφισε όσο και κατά των "απόντων". Χαρακτήρισε “προσχηματική” την απουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία προσθέτοντας ότι αποτελεί “φυγομαχία”, ενώ για τη Ν.Δ. σημείωσε πως αποτελεί "ήττα" η στάσης της και ότι τον τόνο τον δίνει η "Λαϊκή Δεξιά".

Η Φ. Γεννηματά απάντησε με δήλωση στον δήμαρχο Αθηναίων και συνυποψήφιό της ότι είναι επιλογή και απόφασή της να πράξει "ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου" και πως “γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή". "Ψυχραιμία και μέτρο. Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης" πρόσθεσε.

Ο Γ. Καμίνης επανήλθε με ακόμα υψηλότερους τόνους. Δήλωσε ότι η παράταξη έπρεπε να είναι ενωμένη και να ψηφίσει “με βάση τις κοινές μας αξίες”. Τόνισε ότι “παρ' όλα αυτά σε ένα θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις η παράταξη εμφανίστηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα" και ότι “κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται γι’ αυτή την εικόνα".

Απαντώντας συγκεκριμένα στην αναφορά της Φ. Γεννηματά σχολίασε ότι “φυσικά δεν συνιστά μικρότητα ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες".

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι εξ’ αρχής τάχθηκε “κατά του ετεροπροσδιορισμού της θέσης της προοδευτικής παράταξης από τις ακραίες απόψεις του Πάνου Καμμένου", για να προσθέσει ότι "η σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL