Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Την ώρα που οι ΑΝ.ΕΛΛ. ανακοινώνουν θετική ψήφο / Με δύο ψυχές η Ν.Δ. για την ταυτότητα φύλου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ώρα που οι ΑΝ.ΕΛΛ. ανακοινώνουν θετική ψήφο / Με δύο ψυχές η Ν.Δ. για την ταυτότητα φύλου!

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη η Ν.Δ. για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου! Άλλα είπε ο εισηγητής και άλλα ο μόνος βουλευτής του κόμματος που μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης δήλωσε ότι "το να υπάρξει και στη χώρα μας ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει ένα ζήτημα, που αναμφίβολα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά μια πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα, των διαφυλικών και intersex προσώπων, μας βρίσκει αρχικά θετικούς". Όμως λίγο αργότερα ο Δημήτρης Κυριαζίδης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου!!!

Κυριαζίδης: Να αποσυρθεί

Ο βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισε "προκλητικό και επικίνδυνο" το νομοσχέδιο, εκτίμησε ότι "δεν είναι απλά ζήτημα αυτοπροσδιορισμού και μόνο του υποκειμένου. Είναι και ζήτημα δημόσιας τάξης", ενώ προέβλεψε ότι "οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα καταλήξουν σε έναν θρυμματισμό της βιολογικής πραγματικότητας και σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πρόκληση". Μεταξύ άλλων, είπε ότι θα γίνεται "αλλαγή φύλου προς αστεϊσμό ή προς εξυπηρέτηση δολίων σκοπιμοτήτων, για παράδειγμα, επί σκοπώ αποφυγή στράτευσης", ότι ανοίγει ο δρόμος για γάμο ομοφύλων και αναρωτήθηκε πώς θα καταχωριστεί μία άγαμη γυναίκα που μεταβάλλει το φύλο της σε άνδρα, στη συνέχεια συνάπτει γάμο με γυναίκα και μένει έγκυος.

Καραγκούνης: Η επίσημη θέση

Αμέσως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ρώτησε τον εισηγητή της Ν.Δ. αν το κόμμα συμφωνεί με την τοποθέτηση Κυριαζίδη, η οποία είχε προκαλέσει βλέμματα αμηχανίας στους βουλευτές της Ν.Δ. "Ο κάθε βουλευτής μπορεί να κάνει ότι θέλει. Εγώ έθεσα την επίσημη. Έχω τοποθετηθεί πολύ συγκεκριμένα και πολιτικά", απάντησε ο Κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε: "Αν έχει διαφορετική προσέγγιση, δεν μπορώ να επέμβω σε αυτήν". Ο Στ. Κοντονής επέμεινε θυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δεσμευτεί σε συνάντηση με φορείς ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. "Όσον αφορά τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., την κατέθεσα" σημείωσε ο Κ. Καραγκούνης.

"Η απόλυτη σχιζοφρένεια"

Η Ν.Δ. έχει πρόβλημα στο εσωτερικό της, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε: "Πρόκειται περί απόλυτης σχιζοφρένειας. Η Ν.Δ. έρχεται και παίζει με το σύνταγμα, με τον κανονισμό της Βουλής, νομίζει ότι κάτι μας κάνει και τελικά δεν αντιλαμβάνεται ότι ο φερετζές είναι κατεβασμένος. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι άλλα πράγματα θέλει να κρύψει. Θέλει να κρύψει την Ακροδεξιά που ενδημεί στη Ν.Δ. και αυτή δεν εκφράστηκε με την άποψη του Δ. Kυριαζίδη, έχει εκφραστεί με έναν χυδαίο αντικομμουνισμό την τελευταία περίοδο. Έχει εκφραστεί με έναν ακραίο αντιθεσμικό ρόλο σε πάρα πολλά ζητήματα".

Παπαχριστόπουλος: Ψηφίζουμε

Νωρίτερα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχαν απαιτήσει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να πουν αν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο προκειμένου να καθορίσουν τη δική τους στάση. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι "δεν θα στηρίξουμε ελλειμματικές κυβερνητικές πλειοψηφίες", απαιτώντας από τον υπουργό να δηλώσει αν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο πρόεδρος της Επιτροπή Δημήτρης Γάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εισάγει ένα νομοσχέδιο και τα κόμματα τοποθετούνται και δεν προβλέπεται η διαδικασία που ζητούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση έκλεισε εκθέτοντας τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης όταν ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο. Είπε ακόμη ότι είναι κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια -θέμα που δεν τίθεται από το νομοσχέδιο- και ότι διαφωνεί με τη δεύτερη αλλαγή φύλου, "γιατί αυτό μπορεί να σημάνει συνθήκες υιοθεσίας".

Επιφύλαξη ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι το δικαστήριο θα αποφασίζει κατά περίπτωση αν θα αναγνωρίσει τη νέα καταχώριση φύλου και ότι παραμένει και η εμπλοκή του δικηγόρου και το υψηλό οικονομικό κόστος.

Ποτάμι: "Ναι"

"Υπερψηφίζουμε καθαρά και χωρίς μισόλογα" είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, υπενθυμίζοντας ότι "τα διεμφυλικά πρόσωπα δεν μπορούσαν να αλλάξουν την αναγραφή του φύλου και του ονόματός τους στα επίσημα έγγραφά τους, αν προηγουμένως δεν υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού τους στα γεννητικά όργανα, δηλαδή στείρωσή τους επί της ουσίας, σε μια πρακτική που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως βασανιστήριο". Μάλιστα ζήτησε πιο γρήγορη διαδικασία και να μην υπάρχει εμπλοκή των δικαστικών αρχών, όπως και να αποσυρθούν τα εμπόδια ανάμεσα στον έγγαμο βίο και τη δυνητική αναγνώριση της ταυτότητας των φύλων.

Αρνητικό το ΚΚΕ

Εντύπωση προκάλεσε η αρνητική στάση του ΚΚΕ. " Ουσιαστικά θεμελιώνει ατομικό δικαίωμα στον προσδιορισμό του φύλου με βάση τη υποκειμενική άποψη που έχει το άτομο για το φύλο στο οποίο ανήκει. Όμως το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικά και αυτό δεν σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό" είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κάνοντας λόγο για "κοινωνική στήριξη" αυτών των ατόμων.

"Από τους φασίστες και τους ακροδεξιούς δεν περιμέναμε τίποτε άλλο, αυτά περιμέναμε να ακούσουμε, για τον εγκέφαλο και για το μέγεθος του κρανίου, αυτά που έλεγε ο Μένγκελε. Αυτά μας είπαν οι νεοναζί, αλλά να λέμε για ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων οι οποίοι έχουν έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ξεπερνά κάθε όριο" είπε ο Στ. Κοντονής και ρώτησε το ΚΚΕ: "Δηλαδή, θέλουμε να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ψυχολογικά διαταραγμένοι και θέλουν ψυχολογική υποστήριξη; Τότε πηγαίνουμε σε χρόνους πολύ άσχημους και σε δυσάρεστες καταστάσεις για το σύνολο της Αριστεράς".

"Αυτά τα πράγματα είναι πρωτόφαντα και νομίζω ότι είναι και φρικώδη, όταν ακούγονται από ένα κόμμα που θέλει να πρεσβεύει την Αριστερά και τον κομμουνισμό" υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, ενώ η Αφροδίτη Σταμπουλή θυμήθηκε "με απογοήτευση, την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, όπου ένα κατά τα άλλα πολύ αξιόλογο και σεβαστό στέλεχος του ΚΚΕ, γυναίκα, επιτίθεται στο φεμινιστικό κίνημα, διατυπώνοντας τη θεωρία, ότι, αν οι εργάτριες ασχοληθούν με τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, θα μεταφέρουν την πάλη τους από το εργοστάσιο στο σπίτι. Έτσι, θα μειωθεί η μαχητικότητα και η σύμπνοια του εργατικού κινήματος και να το πονηρό σχέδιο της αστικής τάξης που υλοποιεί ο νεο-φεμινισμός. Εδώ ακούσαμε ότι το ίδιο πονηρό σχέδιο υπηρετεί η βελτίωση της νομοθεσίας για την αλλαγή καταχωρισμένου φύλου".

Καββαδία: Θα γίνουν ορατοί

Το νομοσχέδιο είναι ένα "καθοριστικό βήμα στην αποτροπή της στοχοποίησης των διεμφυλικών συμπολιτών μας. Θα τους βγάλει από την αφάνεια και επιτέλους θα τους κάνει ορατούς" υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, επισημαίνοντας ότι απλουστεύεται και διευκολύνεται η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών προσώπων. "Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, στους αγώνες πολλών χρόνων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα μέλη της οποίας διεκδικούσαν με επιμονή τον σεβασμό εκ μέρους της Πολιτείας, της ατομικής βούλησης για φυλομετάβαση" τόνισε η Ανν. Καββαδία σημειώνοντας τα καθημερινά προβλήματα που επιλύονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL