Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Σε αχαρτογράφητα νερά (ξανά) το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αχαρτογράφητα νερά (ξανά) το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς

Με πολλές μικρές και μεγάλες αντιπαραθέσεις, πολλά μικρά και μεγάλα εμπόδια, με ακόμα περισσότερες αβεβαιότητες, αλλά με μοναδική βεβαιότητα την επιθυμία των υποψήφιων ηγετών να καταλάβουν τα ηνία του όποιου συνεργατικού σχήματος - φορέα προκύψει στη συνέχεια, προσπαθεί η Κεντροαριστερά να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της.

Η εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας -η απάντηση της Vodafone για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών- φέρνει το όλο εγχείρημα ξανά σε αχαρτογράφητα νερά και κάνει τον τσακωμό των διεκδικητών για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να μοιάζει τώρα ασήμαντο, δεδομένου ότι πλέον ολόκληρη η εκλογική αναμέτρηση έχει τεθεί εν αμφιβόλω.

Σύμφωνα με την απάντηση της εταιρείας, δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν μπαίνει καν στο τραπέζι, ενώ οι ημερομηνίες που είχαν προγραμματιστεί για το στήσιμο της κάλπης (5 και 12 Νοεμβρίου) χάνονται από τον ορίζοντα. Η εν λόγω εταιρεία υπέδειξε ως προσφορότερη την πρώτη και δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου 2018, ενώ το τίμημα των 900.000 που ζητεί για να φέρει εις πέρας τη διενέργεια των κανονικών εκλογών (δηλαδή την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων) φαντάζει απαγορευτικό.

Πλέον ο επικεφαλής της Επιτροπής Ν. Αλιβιζάτος αναμένει από Cosmote και Wind να υποβάλουν τις δικές τους προσφορές αποκλειστικά και μόνο για την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων με διεξαγωγή ψηφοφορίας με φυσική παρουσία μόνο και στον αρχικά αποφασισμένο χρόνο (5 και 12 Νοεμβρίου).

Όταν λάβει τις απαντήσεις, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, θα τις θέσει υπόψη των μελών της Επιτροπής και των υποψηφίων και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν δεν αποκλείεται να επιφέρουν νέο γύρο διαφωνιών επί των όρων της διαδικασίας.

Τα χαρακτηριστικά που καταγράφονται σήμερα για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς έχουν ως εξής: α) Καθυστέρηση στα διαδικαστικά ζητήματα, που ούτως ή άλλως κυριαρχούσαν σημαντικά επί των πολιτικών θέσεων και που μάλιστα θα αργοπορήσουν ακόμα περισσότερο με άγνωστη κατάληξη.

β) Προμηνύματα ενός πλήρως θολού πολιτικού στίγματος για τον νέο φορέα, τα οποία προκύπτουν από τις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται μεταξύ υποψηφιών και διαφόρων πλευρών τόσο της ΔΗ.ΣΥ. όσο και άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία (Ποτάμι), με αφορμή πολιτικά ζητήματα που τίθενται στην ευρύτερη δημόσια ατζέντα.

Οι διχογνωμίες ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά και ως προς το ζήτημα που ανέκυψε αναφορικά με το τι θα πρέπει να κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις ψηφοφορίες στη Βουλή επί διατάξεων της κυβέρνησης που ενδεχομένως να μην ψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛΛ. είναι δύο θέματα που αποτέλεσαν την αφορμή για να καταγραφούν βασικές αντιπαραθέσεις πολιτικού περιεχομένου.

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ενόψει των εκλογών στην Κεντροαριστερά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει καν να συζητούνται μεταξύ των υποψηφίων ζητήματα μείζονος πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα για τον νέο φορέα. Καθιστούν επίσης ακόμα πιο σαφές ότι η βασική πολιτική φυσιογνωμία στην πράξη -πέρα από θεωρητικές διακηρύξεις ιδεολογικού περιεχομένου- θα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις θέσεις που έχει ο νικητής της διαδικασίας για τα στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα.

Η Φ. Γεννηματά αλλά και η μεγάλη πλειονότητα των άλλων υποψηφίων διατηρούν τη θέση για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης γύρω από ένα εθνικό σχέδιο που θα έχει διαμορφώσει η νέα παράταξη της Κεντροαριστεράς. Δηλώνουν ότι δεν μπαίνουν στη συζήτηση για συγκυβέρνηση είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο νέος φορέας θα είναι δεύτερος. Έχουν προσδιορίσει άλλωστε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «στρατηγικό αντίπαλο».

Ωστόσο η τακτική των «ίσων αποστάσεων» απέναντι στα δύο κόμματα γέρνει, με το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι να εμφανίζονται πολύ πιο επιθετικοί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι στον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Πάντως ο Γ. Ραγκούσης δηλώνει ευθέως και σχεδόν καθημερινά ότι εάν ο ίδιος εκλεγεί αρχηγός, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. και να συνεργαστεί εφόσον το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει την αυτοδυναμία και χρειαστεί βοήθεια.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει τις εκλογές και πως το δίλημμα που θα κληθεί να απαντήσει η παράταξη αφορά τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., την οποία ο ίδιος τουλάχιστον απορρίπτει.

Ευθεία διαφοροποίηση εκδηλώνεται ως προς την απόφαση που έλαβε η ΔΗ.ΣΥ. στη Βουλή -την ίδια ώρα που ανακοίνωσε την ίδια απόφασή της και η Ν.Δ.- να μην υπερψηφίζει, ακόμα κι αν συμφωνεί, κυβερνητικές διατάξεις, εφόσον αυτές δεν υπερψηφίζονται από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Το Ποτάμι, αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ. εξέφρασαν αμέσως τη διαφωνία τους με την απόφαση της ΔΗ.ΣΥ. (και της Ν.Δ.) εξηγώντας ότι, παράλληλα με την κριτική που θα κάνει στην κυβέρνηση όποτε προκύπτει τέτοια περίπτωση, θα υπερψηφίζει νομοθετικές πρωτοβουλίες εφόσον συμφωνεί με την ουσία τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν μπορούμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε» δήλωσε και ο υποψήφιος Ν. Ανδρουλάκης, όπως θα έκανε την επομένη και ο Γ. Ραγκούσης, που δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται κανένας ετεροκαθορισμός και πως χωρίς δισταγμό θα πρέπει να ψηφίζονται νομοθετήματα που υπηρετούν προοδευτικές αξίες. Όλες αυτές οι πλευρές καλούν τη ΔΗ.ΣΥ. να μην διολισθήσει στην αντιπολιτευτική λογική του «όχι σε όλα» για μικροκομματικούς λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL