Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Κινητικότητα: 300 αιτήματα για κάλυψη θέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινητικότητα: 300 αιτήματα για κάλυψη θέσεων

Η εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο μπαίνει πλέον στον κάδρο των προτεραιοτήτων της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά και την ψήφιση μέσα στην εβδομάδα της τροπολογίας που θέτει το βάρος τής ευθύνης υλοποίησης στους προϊσταμένους.

Η ψήφισή της, παρά τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, έχει δημιουργήσει την αισιόδοξη πεποίθηση στους επιτελείς του υπουργείου ότι θα επανεκκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία είχε μπλοκάρει λόγω της γνωστής απεργίας-αποχής των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, αναμένοντας την ομαλοποίηση, η ηγεσία του ΥΔΑΝ στρέφει παράλληλα το βλέμμα της στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά στην πρώτη αυτή φάση, με την πλήρη εφαρμογή του να αναμένεται τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ήδη στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουν φτάσει, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της Όλγα Γεροβασίλη, περί τα 300 αιτήματα για κάλυψη κενών θέσεων, κυρίως από υπουργεία και υπηρεσίες που συνδέονται με παροχή κοινωνικού και ελεγκτικού έργου. Ενδεικτικά, μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν αποστείλει τα περισσότερα αιτήματα είναι τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται το ΣΕΠΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με την αρχική εγκύκλιο της Όλγα Γεροβασίλη, όλοι οι φορείς του Δημοσίου είχαν προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου να αποστείλουν τα αιτήματά τους με τις ανάγκες για κάλυψη θέσεων, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΔΑΝ, αρκετοί φορείς συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να αποστέλλουν αιτήματα. Τα αιτήματα αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, θα αναλάβει να εξετάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας προκειμένου σε διαπιστώσει αν τεκμαίρεται η κάλυψη αυτών των θέσεων σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το οργανόγραμμα των θέσεων του κάθε φορέα ή με επικείμενες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Κατόπιν, και σίγουρα μετά τις 15 Οκτωβρίου, η Επιτροπή οφείλει να αναρτήσει σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή όλες τις κενές θέσεις των φορέων που προκηρύσσονται, στις οποίες ελεύθερα οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά αίτηση για την κάλυψή τους.

Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε και το σχετικό ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση σύστασης της επταμελούς Κεντρικής Επιτροπής στο ΥΔΑΝ, η οποία, όπως αναφέρεται, θα αναλάβει τον συντονισμό της εφαρμογής του ΕΣΚ στο Δημόσιο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, λαμβάνοντας υπόψη το ψηφιακό οργανόγραμμα του Δημοσίου -τη βάση δεδομένων δηλαδή στην οποία αποτυπώνονται η διάρθρωση και η στελέχωση όλων των φορέων του Δημοσίου-, συντονίζει και επιβλέπει την εφαρμογή του ΕΣΚ και αξιολογεί τα αιτήματα των φορέων για την αναγκαιότητα διενέργειας αποσπάσεων λόγω σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών. Επίσης, γνωμοδοτεί για την κατανομή των αιτούμενων υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, για αιτήματα υπαλλήλων για απόσπαση ή μετάταξη για αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας, για την ανακατανομή του προσωπικού σε υπηρεσίες του Δημοσίου έπειτα από αναδιάρθρωση υπηρεσιών, συγχώνευση φορέων ή μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φορέων και εν γένει για ζητήματα σχετικά με την πολιτική κινητικότητας και τη στελέχωση του Δημοσίου.

Ο Δ. Λασκαράτος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας

Η ΚΕΠ είναι επταμελής και αποτελείται από α) έναν αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ ως πρόεδρο (ορίστηκε ο Διονύσιος Λασκαράτος), β) ένα μέλος του ΑΣΕΠ που υποδεικνύεται από τον πρόεδρό του γ) έναν νομικό σύμβουλο του ΝΣΚ που ορίζεται από τον πρόεδρό, δ) τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέχρι τον ορισμό των διοικητικών γραμματέων, ε) τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι επίσης τον ορισμό των διοικητικών γραμματέων, στ) τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ζ) τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος

Το νέο σύστημα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και αναμένεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα μετακινήσεων - μετατάξεων, ενώ βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής στο ΕΣΚ είναι η έκδοση οργανισμών κατόπιν αξιολόγησης των δομών τους όπου απαιτείται και η αντίστοιχη κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, καθώς και η καταχώριση των ως άνω στοιχείων μαζί με την κατανομή θέσεων ανά οργανική μονάδα εκ μέρους των φορέων στο λεγόμενο ψηφιακό οργανόγραμμα.

Η μετακίνηση από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Κατ’ εξαίρεση, εφόσον συντρέχουν αποδεδειγμένες σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, η μετακίνηση διενεργείται ως απόσπαση για χρονικό διάστημα έως ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις μήνες με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και συναίνεση του υπαλλήλου για την άσκηση καθηκόντων κλάδου για τον οποίο ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. Η διάρκεια της απόσπασης του ειδικού επιστημονικού προσωπικού στις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι έως δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης έως ένα έτος.

Αν εκκρεμεί αίτημα μετάταξης του αποσπασμένου υπαλλήλου στον ίδιο φορέα, η απόσπαση παρατείνεται μέχρι τη δημοσίευση της πράξης μετάταξης και πάντως όχι πέραν των τριών μηνών από τη λήξη της απόσπασης.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΚ, οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας. Οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους.

Για τη συμμετοχή στο σύστημα υφίστανται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, η συμπλήρωση διετίας από τους υπαλλήλους α) από προηγούμενη μετάταξη για τη διενέργεια νέας μετάταξης ή απόσπασης και β) από προηγούμενη απόσπαση για τη διενέργεια νέας απόσπασης, ενώ για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL