Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη σύμπλευση με τη Ν.Δ. / Πιέζουν τη Γεννηματά να μην ετεροπροσδιορίζεται στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη σύμπλευση με τη Ν.Δ. / Πιέζουν τη Γεννηματά να μην ετεροπροσδιορίζεται στη Βουλή

Αυξάνονται οι φωνές εντός των εμπλεκόμενων μερών στο εγχείρημα της δημιουργίας νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που διαφωνούν με τον ετεροπροσδιορισμό της ψήφου της “προοδευτικής παράταξης” από το τι στάση θα κρατούν οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και η πίεση προς τη Φ. Γεννηματά, η οποία επαναλαμβάνει την απόφαση της ΔΗ.ΣΥ. -που ανακοινώθηκε μαζί με την αντίστοιχη απόφαση της Ν.Δ. στη Βουλή-, εφεξής, ακόμα κι αν συμφωνεί με το περιεχόμενο κάποιας διάταξης που φέρνει η κυβέρνηση, να μην υπερψηφίζει εφόσον δεν τη στηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Παρουσιάζοντας τα στελέχη και τα κόμματα το σκεπτικό τους κατά του ετεροκαθορισμού της ψήφου, φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς η επιχειρηματολογία με την οποία στοιχειοθετούν τη διαφωνία τους εκθέτει την επιλογή της Χαρ. Τρικούπη, η οποία ανακοινώθηκε την ίδια στιγμή που το έκανε η Ν.Δ. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η σχετική θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. να μην ετεροπροσδιορίζεται η ψήφος περιλαμβάνεται στην εισήγηση της Ε.Ε. του κόμματος που εγκρίθηκε ομόφωνα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ε.

Δεδομένου ότι μετά την εκλογή αρχηγού για τον νέο φορέα, ακόμα και αν δεν υπάρξει ενιαιοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗ.ΣΥ. και Ποταμιού (όπως ζητούν κάποιες πλευρές), θα υπάρχει τουλάχιστον στενή συνεννόηση και συνεργασία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκύπτουν πρακτικά ζητήματα συνοχής που θα επηρεάσουν αναμφίβολα την εικόνα του ενοποιητικού εγχειρήματος.

Στην περίπτωση που στο μέλλον υπάρξει μια διάταξη που οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα στηρίξουν και στην περίπτωση που Ποτάμι και ΔΗ.ΣΥ. θα συμφωνούν με το περιεχόμενό της, τότε -με βάση τη διαφορετική θέση ανάμεσα σε Ποτάμι και Θ. Θεοχαρόπουλο (ο οποίος είναι βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ.) και ΔΗ.ΣΥ.-, οι μεν θα ψηφίσουν και οι δε όχι.

Χωρίς δισταγμό

Μετά το Ποτάμι, τη ΔΗΜ.ΑΡ., τον Ν. Ανδρουλάκη, χθες ήταν η σειρά του υποψήφιου για την αρχηγία του νέου φορέα Γ. Ραγκούση να δηλώσει πλήρως αντίθετος με την απόφαση της ΔΗ.ΣΥ. και της Ν.Δ. Μάλιστα προχωρά παραπέρα απ’ το σκεπτικό του Ποταμιού και της ΔΗΜ.ΑΡ., που επικεντρώνουν σε διατάξεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να αναφέρει ευρύτερα ότι πρέπει “χωρίς δισταγμό” να ψηφίζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπηρετούν “προοδευτικές αξίες”.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του (εφ. “Έθνος”) αναφέρει ότι “για να επιλυθούν τα προβλήματα των πολιτών είμαι από θέση αρχής υπέρ της συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα. Έτσι κι αλλιώς είναι άλλο θέμα η συνεννόηση, άλλο η συγκυβέρνηση”. Ο Γ. Ραγκούσης αναφέρει ειδικότερα ότι “κάθε νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση κανόνων και γενικών ρυθμίσεων που υπηρετούν προοδευτικές αξίες -όχι πελατειακών εξαιρέσεων- πρέπει να υπερψηφίζεται χωρίς δισταγμό”.

Προσθέτει πως “οι εποχές άλλαξαν και απαιτούν μια σύγχρονη αντίληψη ακόμα και για την πολιτική αντιπαράθεση, προκειμένου αυτή να αποβαίνει προς όφελος των πολιτών και όχι εις βάρος τους”. Σημειώνει ότι “καμία δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί για την καταψήφιση θετικών και προοδευτικών ρυθμίσεων. Κανένας ετεροκαθορισμός δεν επιτρέπεται”, “ιδίως”, όπως σχολιάζει, “όταν σχετίζεται με το ακραία δεξιό κόμμα του Πάνου Καμμένου”.

Μακάρι να αναθεωρήσουν

“Πολιτικά η επισήμανση της ΔΗ.ΣΥ. να ισχύει, όμως δεν είναι ηθικά και πολιτικά ορθό να εξαρτάται η ψήφος βουλευτή από τη στάση άλλου κόμματος, το Ποτάμι δεν θα ακολουθήσει τη στάση της ΔΗ.ΣΥ. και θα στηρίξει προοδευτικά νομοσχέδια, όπως για την ταυτότητα φύλου την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης. Εξέφρασε την ελπίδα να αναθεωρήσει η ΔΗ.ΣΥ. αναφέροντας πως "ξέρουμε ότι υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στη ΔΗ.ΣΥ., δεν είναι ενιαία η αντίληψη και θα την οδηγήσει σε αδιέξοδα".

“Για εμάς στο Ποτάμι ήταν ξεκάθαρη η άποψη εξ αρχής: τα ζητήματα αρχής δεν σηκώνουν μικροκομματικά παιχνίδια, ακόμη και στην περίπτωση αυτή που βεβαίως υπάρχει ένα πολιτικό θέμα κυνισμού και υποκρισίας, μία ασύμβατη σχέση” είπε. Επιχειρηματολόγησε ότι “ο βουλευτής, κατά το σύνταγμα και τις αρχές της δημοκρατίας, ψηφίζει, δρα και εκφράζεται κατά συνείδηση για να σχολιάσει: "Αλίμονο αν συμφωνείς σε κάτι αλλά εξαρτάς τη σύμφωνη γνώμη και την ψήφο σου με από τι θα κάνει ένα άλλο κόμμα, ακόμη και αν σχετίζεται με τη διασφάλιση της δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση".

Άποψη υπέρ της απόφασης του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ο βουλευτής Γ. Κουτσούκος δηλώνοντας (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι “αν δεν υπάρχει δεδηλωμένη, δεν θα περνάνε στο εξής με τη δική μας ψήφο τα νομοσχέδια”. Πρόσθεσε ότι “δεν συντασσόμαστε με τη Ν.Δ., (...) δεν θα ρίξουμε εμείς την κυβέρνηση, ο λαός θα τη ρίξει, (...) δεν κάναμε πρόταση μομφής" και πως "οι προοδευτικές αλλαγές θα γίνουν μετά τις εκλογές, όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL