Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο Αλ. Τσίπρας από το φόρουμ "Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε." στα Χανιά: / Εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας από το φόρουμ "Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε." στα Χανιά: / Εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας

"Η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη" επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το βήμα του φόρουμ "Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε." που διεξήχθη χθες στα Χανιά. "Η Ελλάδα αναλαμβάνει ευθύνες και πρωτοβουλίες" τόνισε κάνοντας λόγο για "μια ιστορική ευκαιρία και ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Μια ευθύνη που πρέπει να πάρουμε". "Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορούν ότι δεν την αδράξαμε" πρόσθεσε.

Το φόρουμ, που είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεκατεσσάρων κρατών - μελών, ξεκίνησε τις εργασίες του στην Κρήτη με τον Αλ. Τσίπρα να σημειώνει ότι η διενέργεια του φόρουμ στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας "επαναφέρει τη δέσμευση της Ευρώπης να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα νησιά".

"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια" επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος έχει βγει από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας. "Κάναμε τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό προγραμματισμό πολιτική προτεραιότητα" σημείωσε.

Απεξάρτηση από το ντίζελ

Για αναγκαία ενίσχυση των απομακρυσμένων νησιών με τα απαραίτητα μέσα για να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από το ντίζελ και τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια μίλησε ο πρωθυπουργός.

"Είναι κάτι περισσότερο από το να βοηθήσουμε τις οικογένειες να μειώσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ή τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας που θα τονώσουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες" ανέφερε και πρόσθεσε: "Για εμάς είναι ένα εργαλείο για κοινωνική δικαιοσύνη και αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα στην οποία είμαστε ανένδοτοι".

Καθαρή ενέργεια

Επισημαίνοντας τον ρόλο της χώρας μας στην προστασία του περιβάλλοντος τόνισε πως η Ελλαδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές.

Παράλληλα μίλησε για τη συμβολή της Ελλάδας στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. "Το κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται σταθερά και η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων το 2020 μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη" σημείωσε και επισήμανε την υιοθέτηση του συστήματος εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

"Συμπληρώνουμε τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις" ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι προωθείται Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επιπλέον είπε πως μαζί με την Επιτροπή προχωρά ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ σημείωσε και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης την επόμενη περίοδο.

"Έξυπνα νησιά"

Αναφερόμενος στον τομέα της απαλλαγής από τον άνθρακα στα νησιά μίλησε για ιδιαίτερο ενδιαφέρον "τόσο από άποψη διασυνδέσεων όσο και από πλευράς μετάβασης σε συστήματα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα".

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για "έξυπνα νησιά" με υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση του κόστους ενέργειας. "Είναι το όραμα και η φιλοδοξία μας και δεσμευόμαστε για τον σκοπό αυτόν, υλοποιώντας και δοκιμάζοντας καινοτόμα έργα στα ελληνικά νησιά -μια προσπάθεια που θα επιταχυνθεί" είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε την έναρξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωσή του.

"Στόχος είναι 'η ασφάλεια του εφοδιασμού, η προστασία των καταναλωτών και η ευημερία της χώρας εν γένει'" επισήμανε και τόνισε ότι "μέσω αυτής της διαδικασίας θα τεθούν δεσμευτικοί στόχοι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, όπως η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2030".

Μάλιστα παρουσίασε τις δράσεις που θα διασφαλίσουν την επιτυχία της διαδικασίας που αφορά πέντε πτυχές της Ενεργειακής Ένωσης: "Ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή αγορά, ενεργειακή απόδοση, απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα".

"Οι τοπικές κοινότητες ενέργειας παρουσιάζουν ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ πολιτών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών και θεσμών" σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ήδη νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς είναι, μάλιστα η πρώτη από τις χώρες της Ε.Ε. που προχωράει σε σχετική νομοθέτηση.

Πρόκειται για πλαίσιο που, όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την αποκεντρωμένη και αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση. "Το στοιχείο της τοποθεσίας είναι κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού, καθώς ο βασικός στόχος του προτεινόμενου νόμου είναι να παραγάγει προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινότητες καθώς και να μετριάσει την ενεργειακή φτώχεια" πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνεται υπόψη στο σχέδιο νόμου ο έντονος νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας, με την έννοια του νησιωτικού χαρακτήρα να αναφέρεται στην απομόνωση και την αποκέντρωση. "Εισάγουμε ειδικές διατάξεις για τις ενεργειακές κοινότητες σε νησιά με μικρό πληθυσμό, δηλαδή λιγότερα από 3.100 άτομα" επισήμανε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως "η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από τις τοπικές κοινωνίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL