Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οδικό χάρτη εξόδου από το πρόγραμμα έδειξε ο Μοσκοβισί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδικό χάρτη εξόδου από το πρόγραμμα έδειξε ο Μοσκοβισί

Η σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου να συνεχιστεί η σταθερή βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και να βγει με επιτυχία η χώρα από το πρόγραμμα το ερχόμενο καλοκαίρι, υπογραμμίστηκε στο χθεσινό άτυπο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας. Το ελληνικό ζήτημα ήταν ένα από τα μόλις δύο θέματα της σύντομης συνεδρίασης, η οποία διήρκησε περί τις δύο ώρες. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε τις «ανησυχίες» των υπουργών για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της Eldorado Gold δεν απασχόλησε καθόλου το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γρήγορη εκκίνηση της διαδικασίας, ενώ, όπως υπογράμμισε, «η ιδέα είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

Σε γενικές γραμμές, οι 19 υπουργοί της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν χθες από τους θεσμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, διαπιστώνοντας σημαντική πρόοδο τόσο σε ό,τι αφορά το κλίμα των αγορών μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όσο και στην εφαρμογή του προγράμματος, η οποία οδήγησε στην επιστροφή της ανάπτυξης και στην έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Την εν λόγω πρόοδο έσπευσε να υπογραμμίσει πρώτος ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, κάνοντας λόγο για «οδικό χάρτη» εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής. «Σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Αυτό δεν θα είναι καλό μόνο για την Ελλάδα και τους πολίτες της, που έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες, αλλά και για την Ευρωζώνη ως σύνολο» δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, σημειώνοντας ότι το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα σηματοδοτήσει και το κλείσιμο του «τελευταίου ανοιχτού κεφαλαίου της κρίσης στην Ευρωζώνη». Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα για το 2018, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το γνωρίζει ακόμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

"Όχι" Κερέ στο ΔΝΤ

Τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στις ελληνικές τράπεζες τόνισε χθες από την πλευρά του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στο «σημαντικό βήμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη μείωση του ανώτατου ορίου της έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) κατά 5 δισ. Όσον αφορά το επίπεδο των καταθέσεων στην Ελλάδα, ο Μπ. Κερέ ανέφερε ότι πρόσφατα έχει αρχίσει να σημειώνεται ανάκαμψη -αν και μέτρια-, ωστόσο τόνισε ότι το επίπεδο των καταθέσεων παραμένει περίπου κατά 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο στις αρχές του 2015. Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quaity Review), το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ απάντησε ότι το μόνο θεσμικό όργανο που αποφασίζει για αυτό το θέμα είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει την ανάγκη για ανάλυση AQR για τις ελληνικές τράπεζες» είπε ο Μπ. Κερέ και υπενθύμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περάσουν τα stress tests που θα γίνουν εντός του 2018 και πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Βελτίωση

Τη βελτίωση των δεδομένων για την ελληνική οικονομία επισήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως σημείωσε, έχει βελτιωθεί σημαντικά η θέση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς οι τρεις σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν πλέον θετικά τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει

Την άποψη ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η τήρηση των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος χθες το πρωί στο Eurogroup. «Στην Ελλάδα είδαμε ότι πραγματικά η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε το παρελθόν», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να είναι μέλος αυτής της ομάδας».

ΟΜΟΘΥΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:

Δεν ζητείται παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αλλά διασφάλιση της ανεξαρτησίας της στατιστικής αρχής

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων αναφορικά με τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου.

Στις εν λόγω υποθέσεις αναφέρθηκαν οι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κερέ, επισημαίνοντας κυρίως τις επιπτώσεις που έχει στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η υπόθεση Γεωργίου. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε από τη μεριά του ότι η εν λόγω υπόθεση μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι δεν ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη Δικαιοσύνη, αλλά να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL