Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Επιστολή του Στ. Κούλογλου στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή του Στ. Κούλογλου στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας

Ύστερα από την απόφαση της κοσμήτορος να λογοκρίνει την έκθεση γελοιογραφίας στο ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας πως «ορισμένα σκίτσα πρέπει να αποσυρθούν», ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, όπως είχε και προηγουμένως ανακοινώσει, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση και η έκθεση να γίνει κανονικά.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του «ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να σταθεί είτε με την κοσμήτορα είτε με την Δημοκρατία». Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει και στην επιστολή του προς τον κ. Ταγιάνι, ο Στ. Κούλογλου «το πολιτικό χιούμορ και η σάτιρα είναι θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας από την εποχή του Αριστοφάνη».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι:

Προς τον κ. Antonio Tajani, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Με μεγάλη απογοήτευση απευθύνω αυτή την επιστολή σε εσάς, καθώς θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ατυχές και πρωτοφανές περιστατικό λογοκρισίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

Μαζί με τον ευρωβουλευτή Patrick Le HYARIC (GUE/NGL) διοργανώνουμε την καλλιτεχνική έκθεση "EU turns 60: A Cartoon Party", που θα διεξαχθεί στις 25-29 Σεπτεμβρίου σε έναν από τους εκθεσιακούς χώρους του ΕΚ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει, με την ευκαιρία της 60ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, χιουμοριστικές γελοιογραφίες με θέμα την ΕΕ, που δημιουργήθηκαν και εκδόθηκαν από πολύ γνωστούς Έλληνες και Γάλλους γελοιογράφους.

Υποβάλαμε στην κα. Cathrine Bearder, την Κοσμήτορα  αρμόδια για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα που διοργανώνονται από τους βουλευτές εντός του ΕΚ, όλο το σχετικό υλικό, όπως ζητήθηκε. Προς μεγάλη μας έκπληξη, η κ. Catherine Bearder μας ενημέρωσε ότι δώδεκα (12) από τις 28 γελοιογραφίες, σχεδόν οι μισές από τις γελοιογραφίες, έπρεπε να αφαιρεθούν.

Η κ. Bearder χρησιμοποίησε ως δικαιολογία το άρθρο 2, §3 του Κανονισμού που διέπει τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Εκθέσεις στους Χώρους του Ευρωκοινοβουλίου που αναφέρει: “ Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι προσβλητικές, εμπρηστικές ή αντιφατικές με τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση ή που ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στους καθορισμένους εκθεσιακούς χώρους.”

Εκτός αυτού, η κα. Bearder παρουσίασε τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές ως ένα ακόμη επιχείρημα για την κατάργηση των 12 γελοιογραφιών.

Προσθέτω μερικές από τις γελοιογραφίες που μας ζητείται να αφαιρέσουμε από την έκθεση μας, έτσι ώστε να μπορέσετε και ο ίδιος να αντιληφθείτε την έλλειψη εμπρηστικού ή ασεβούς περιεχομένου ως προς τις αξίες της ΕΕ. Καμία από τις γελοιογραφίες δεν εμπίπτει στις κατηγορίες του προαναφερθέντος άρθρου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να μην εκτεθούν. Θεωρούμε ξεκάθαρα αυτό που συνέβη ως πράξη βίαιης λογοκρισίας. Το δικαίωμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ελευθερίας έκφρασης αποτελούν μέρος των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ. Αυτή η αυθαίρετη απόφαση τις παραβιάζει.

Το πολιτικό χιούμορ και η σάτιρα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της δημοκρατίας από την εποχή του Αριστοφάνη. Μόνο τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα δεν τα ανέχονται. Δύο χρόνια μετά τη βάρβαρη δολοφονία όλης της συντακτικής ομάδας του Charlie Hebdo για μερικές γελοιογραφίες, το Κοινοβούλιο μας πρέπει περισσότερο από ποτέ να υπερασπιστεί έντονα το δικαίωμα στη σάτιρα, το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να χαμογελούν και να γελούν, εναντίον κάθε είδους φανατικών.

Είπα επίσης στην κα. Bearder ότι δεν βλέπω καμία σχέση μεταξύ της έκθεσης και των εκλογών στη Γερμανία. Για να μην αναφέρουμε ότι η έκθεση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές!

Μαζί με τον ευρωβουλευτή Patrick Le HYARIC πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόφαση της κα. Bearder είναι εξαιρετικά επιζήμια, τόσο για τη δημοκρατία όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, σας παρακαλώ να ανακαλέσετε αυτήν την απόφαση και να επιτρέψετε την παρουσίαση της καλλιτεχνικής μας έκθεσης, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σας ευχαριστώ που εξετάζετε σοβαρά την υπόθεση.

Ειλικρινά δικός σας,
Στέλιος Κουλόγλου,
Ευρωβουλευτής GUE / NGL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL