Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Νέο αναπτυξιακό μοντέλο με επενδύσεις, όχι με εκβιασμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο αναπτυξιακό μοντέλο με επενδύσεις, όχι με εκβιασμούς

Μία μόλις ημέρα μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την παρουσίαση του σχεδίου για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και λίγο μετά την επίσκεψη Μακρόν, όπου αναδείχθηκε και επιβεβαιώθηκε το θετικό μομέντουμ της οικονομίας και της ανάκαμψης του επενδυτικού κλίματος, Ν.Δ. - ΣΚΑΪ - Eldorado Gold προχώρησαν χθες σε μια ενορχηστρωμένη απόπειρα αντιστροφής του κλίματος.

Με συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Φαλήρου, η διοίκηση της Eldorado ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της προβάλλοντας ως αιτία “τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας”, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει ειδοποιηθεί για τη διαδικασία της διαιτησίας, στην οποία έχει παραπεμφθεί το θέμα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ουσιαστικά η εταιρεία προχωρά σε ξεκάθαρο εκβιασμό με στόχο την έκδοση αδειών που εκκρεμούν τη στιγμή που η ίδια, σταθερά και σύμφωνα με διαπιστωμένες αποφάσεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Σαν... έτοιμος από καιρό, ο Κ. Μητσοτάκης αμέσως σχολίασε πως "μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα", με τους υποψηφίους αρχηγούς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να έπονται.

Στημένα σόου της Ν.Δ.

"Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δε θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62" σχολίασε το Μαξίμου.

Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, με το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση, μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 έχουν εισρεύσει 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

"Η κυβέρνηση για πρώτη φορά θέτει τις θεσμικές βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:

* Το μοναδικό ελληνικό τοπίο, που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

* Το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.

* Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

* Και πάνω από όλα τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζομένων, που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής" υπογραμμίζει το Μαξίμου.

Την αλλαγή του κλίματος, μάλιστα, τονίζει και ο ευρωπαϊκός Τύπος, με την “Handelsblatt” να τονίζει πως «Για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια καλή εβδομάδα" επισημαίνοντας πως, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν "σε κοινή αφετηρία", ο Αλ. Τσίπρας αποκτά "ένα status πολιτικής προσωπικότητας".

Γαλάζια αγωνία

Έως το βράδυ της Κυριακής η Ν.Δ. επισήμως και κορυφαία “γαλάζια” στελέχη επιχειρούσαν να αποδομήσουν και να απαξιώσουν την παρουσία του Αλ. Τσίπρα, αλλά και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ωστόσο τα επιχειρήματά τους εξαντλούνταν στις ύβρεις: “Είναι αστείο να φορά το κοστούμι του σοβαρού πρωθυπουργού” υποστήριζε το μεσημέρι της Κυριακής η οδός Πειραιώς εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση ένα μόλις λεπτό αφότου... είχε ολοκληρωθεί η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο Βελλίδειο.

Την ένδεια επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε να θεραπεύσει η Eldorado Gold σκορπίζοντας χαμόγελα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη -κι αυτό όχι μόνο διότι η Ν.Δ. ήθελε να αποδομήσει την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και διότι είχε την αγωνία να διατηρήσει την “πατρότητα” της έννοιας της “επιχειρηματικότητας” ακυρώνοντας όσα είπε στη Θεσσαλονίκη επί του θέματος ο Αλ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, πλαισιούμενος από τους δύο αντιπροέδρους Κ. Χατζηδάκη και Άδ. Γεωργιάδη, αλλά και τον εκπρόσωπο Βασ. Κικίλια, ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης ώστε να δείξει πως για τη Ν.Δ. η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί “χρυσή” αντιπολιτευτική ευκαιρία, αλλά και μείζον πολιτικό θέμα.

Φυσικά η μεγαλύτερη αγωνία του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να “σβήσει” όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και όσα αναδείχθηκαν από την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα σχετικά με τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων.

“Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά” υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετώντας πλήρως τα “επιχειρήματα” της ίδιας της εταιρείας, αλλά και αδιαφορώντας όχι μόνο για το φαινόμενο μία εταιρεία να ασκεί πολιτική εκβιάζοντας μία κυβέρνηση, αλλά και για τις καταγγελίες των αρμοδίων υπουργών, σύμφωνα με τις οποίες δεν είχαν υποβληθεί τα απαραίτητα έγγραφα για περιβαλλοντικές άδειες, όπως επίσης και για την απόφαση του ΣτΕ με την οποία είχε απορριφθεί η χρήση κυανίου για την εξόρυξη του χρυσού.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η κυβέρνηση, με τον γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας” πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Πιστοποιητικά προθυμίας

Παράλληλα δεν παρέλειψε να δώσει πιστοποιητικά “προθυμίας” στην εν λόγω εταιρεία αδιαφορώντας για το περιβάλλον και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για το πώς εννοεί η Ν.Δ. την έννοια των “επενδύσεων” και της “επιχειρηματικότητας”.

“Δεσμεύομαι ότι η δική μου κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους. Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις” κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πλήρη σύμπνοια με την ίδια την εταιρεία, εργαζομένους της οποίας, άλλωστε, είχε σπεύσει να συναντήσει και την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όταν, ως... άλλος μάντης, είχε προεξοφλήσει τον χθεσινό εκβιασμό της Eldorado Gold...

Μαξίμου: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης

"Η Ν.Δ. και οι δορυφόροι της επιμένουν στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την αδιαφορία για το περιβάλλον και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας" απαντάει το Μαξίμου.

"Ο κ. Μητσοτάκης, που στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρείας, ας απαντήσει:

* Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας;

* Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρεία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;

* Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;"

"Μοιρολόγια" ΔΗ.ΣΥ.

Σε γραμμή Ν.Δ. κινήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα". Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση "να αλλάξει ρότα". "Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες" τόνισε η Φ. Γεννηματά. Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το εάν η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την επένδυση κατέθεσε ο Α. Λοβέρδος.

Ρόλος διαμεσολαβητή από τον ΣΕΒ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αποχώρησης της Eldorado Gold ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε ότι υπάρχει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει την επένδυση προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι διαθέσιμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην εταιρεία και την ελληνική κυβέρνηση.

Επίθεση ΓΣΕΕ

Τη διαφωνία της με την απόφαση της Eldorado εκφράζει η ΓΣΕΕ κάνοντας παράλληλα λόγο για "αντιεπενδυτική και εχθρική στάση της κυβέρνησης", καλώντας μάλιστα να κάνουν το #GRINVEST πράξη και στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Κομισιόν: Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις επιχειρήσεων

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν απάντησε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό» σημείωσε ο κ. Βίντερσταϊν και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει αποφάσεις επιχειρήσεων.

Π. Καμμένος: Όχι σε οικολογικές καταστροφές

"Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία" ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως, εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρχει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση".

Αιχμές για Καρανίκα

Τη στιγμή που το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξυφαινόταν, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ. -και από κοντά τα φιλικά τους μέσα- ανακάλυπταν δήθεν "εχθρότητα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις επενδύσεις" μέσω... Καρανίκα, με αφορμή δημοσίευσή του στο Facebook.

Μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κατηγόρησε την Eldorado πως επέφερε "μόλυνση, καταστροφή του δάσους, διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, εξαγορά συνειδήσεων. Η τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να βγει στον δρόμο... της αποχώρησης αυτής της εταιρείας και αυτού του ‘έργου’ και να στηρίξει της έξοδό της από τη χώρα μας, ώστε να γίνει πραγματικότητα η απειλή της".

"Εμφανής η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας" σχολίασε ειρωνικά ο Β. Κικίλιας, ενώ ο Β. Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτησή του κάνοντας λόγο για κυβερνητικό σχέδιο με στόχο την "αποτροπή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων".

"Σπεύδετε να με ρωτήσετε για το ποστ του κ. Καρανίκα και δεν με ρωτάτε τίποτα για την αποικιοκρατικού τύπου δήλωση του εκπροσώπου της Eldorado Gold" απάντησε σε σχετικό ερώτημα στο δελτίο του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL