Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τον Αλ. Τσίπρα η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019 / Ο άλλος δρόμος για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τον Αλ. Τσίπρα η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019 / Ο άλλος δρόμος για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου

"Τον άλλο δρόμο" για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με επίκεντρο την απλούστευση των διαδικασιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την εξοικονόμηση πόρων μέσω της περιστολής της γραφειοκρατίας περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019, που παρουσιάζεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Μακριά από την πολιτική των απολύσεων, της μείωσης του μισθολογικού κόστους, της κατάργησης κρίσιμων δημόσιων φορέων / υπηρεσιών και της παράδοσής τους σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω του outsourcing, λογική που εμφορούσε τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της διαχείρισης των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια, οι οκτώ πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής που παρουσιάζεται σήμερα στηρίζονται σε διαφορετικά εργαλεία μεταρρύθμισης του Δημοσίου, με κεντρικούς άξονες τη διοικητική ανασυγκρότηση και την ηλεκτρονική ηιακυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα η Εθνική Στρατηγική που εκπονήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως και οι ευρύτερες αλλαγές στο Δημόσιο, είχαν την τεχνική βοήθεια και στήριξη του γαλλικού κράτους, ο οποίος συνιστά τον "εταίρο μεταρρυθμίσεων" (reform partner) της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Μάλιστα παροχή τεχνικής βοήθεια έχει αναλάβει η Expertise France, ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός διεθνούς τεχνικής συνεργασίας που συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο του προγράμματος της Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS). Η τελευταία έχει συνάψει με την Expertise France συμβόλαιο για την παροχή τεχνική βοήθειας στη χώρα μας για την περίοδο 2 Μαΐου 2016 έως 31 Οκτωβρίου 2017.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, ενέχει ιδιαίτερο συμβολισμό η συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση και του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, με φόντο αναπόδραστα και την επικείμενη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Στον κεντρικό πίνακα που δημοσιεύσουμε παρουσιάζονται συνοπτικά οι βασικές παρεμβάσεις που συνέχουν τον άλλο δρόμο για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου σταχυολογώντας τις επιμέρους σημαντικές αλλαγές, τις εξελισσόμενες και τις μελλοντικές, που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική (βλέπε και σχετικούς πίνακες με δράσεις και ορόσημα στο χθεσινό φύλλο).

Μητρώο διαδικασιών για τη μείωση των διοικητικών βαρών

Με γνώμονα και βασική αρχή τη διοικητική ανασυγκρότηση, η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, όπως περιγράφεται στην Εθνική Στρατηγική, κατέχει μεγίστη σημασία "στην κατεύθυνση της μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών, της αύξησης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, της βελτίωσης της ταχύτητας και ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας". Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Στρατηγική θέτει ως κεντρική επιδίωξη τη σύσταση έως το 2019 μητρώου διαδικασιών σε κάθε φορέα της κεντρικής διοίκησης, στο οποίο θα καταγράφονται οι τηρούμενες διαδικασίες με στόχο τον διαρκή εξορθολογισμό και ανασχεδιασμό τους, αλλά και την αύξηση της διαφάνειας της διοικητικής δράσης και την πληροφόρηση των πολιτών".

Επιπλέον, όπως γράψαμε και χθες, μεταξύ των ορόσημων περιλαμβάνονται, ως τέλος του χρόνου η περαιτέρω απλούστευση επιλεγμένων διοικητικών διαδικασιών που εμπίπτουν στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ (υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά) και αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΔΑΝ, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την στοχευμένη κατάργηση πιστοποιητικών για την αδειοδότηση και έναρξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ένταξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών στα ΚΕΠ

Στο τμήμα της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων θα εξεταστεί ο περαιτέρω εμπλουτισμός των ΚΕΠ (ήδη 60 πιστοποιητικά παρέχονται on line) με νέες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές συναλλακτικές συνήθειες των πολιτών με το Δημόσιο αλλά και τον κύκλο ζωής των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων:

* των υποχρεώσεων πληρωμής σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή,

* των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης,

* των υποχρεώσεων φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης,

* της διεκπεραίωσης υποχρεώσεων που απορρέουν από το εργατικό δίκαιο,

* της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, του κλεισίματος μιας επιχείρησης κ.λπ.

Σύμφωνα με το ορόσημο στον τομέα αυτόν, η πλήρης μετάβαση στο «ψηφιακό ΚΕΠ» θα έχει ολοκληρωθεί ώς το 2019.

400 εκατ. εξοικονόμηση με τη χρήση "ψηφιακών υπογραφών" στις αρχές του 2018

Σημαντικό κομμάτι στην Εθνική Στρατηγική καταλαμβάνει και η περιστολή της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που επιφέρει παράλληλη σημαντική εξοικονόμηση στις δημόσιες δαπάνες. Όπως περιγράφεται, έως το τέλος του 2017 ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των δομικών στοιχείων των Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δημόσιου, στις οποίες εντάσσονται:

1. Η υποδομή διαλειτουργικότητας (ESB) μεταξύ φορέων και μητρώων.

2. Η κοινή e-αυθεντικοποίηση για όλες τις δημόσιες e-υπηρεσίες.

3. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές προς το Δημόσιο.

4. Το αρχείο ιστοσελίδων της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και των οριζόντιων δράσεων.

Στην πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνεται ακόμη η περαιτέρω εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις ψηφιακές υπογραφές. Να θυμίσουμε πως ήδη έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική, από τις αρχές του 2018, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων εντός των υπηρεσιών με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής, η οποία αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μονάδες εσωτερικού ελέγχου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ιδιαίτερο βάρος μεταξύ των πυλώνων της Εθνικής Στρατηγικής δίδεται στην αναβάθμιση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου των υπουργείων στην κατεύθυνση αντιμετώπισης φαινομένων μη τήρησης της νομιμότητας ή μικρής και μεσαίας διαφθοράς υπηρεσιών και υπαλλήλων. Οι μονάδες αυτές, σύμφωνα με επιτελείς του ΥΔΑΝ, σε πρώτη φάση θα έχουν υποχρέωση να εντοπίσουν ποιες υπηρεσίες είναι ευεπίφορες σε ενδεχόμενη διαφθορά (πολεοδομίες, νοσοκομεία κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL