Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
"Αριστερή στροφή" στη νομοθέτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αριστερή στροφή" στη νομοθέτηση

Από την επομένη της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, στα μέσα Ιουνίου το νομοθετικό έργο τής κυβέρνησης έχει αναβαθμιστεί πολιτικά. Ως να γύρισε ένα κουμπί και τα νομοσχέδια και περισσότερα έγιναν και απέκτησαν ιδεολογικό (ενίοτε και ταξικό) περιεχόμενο. Μέσα σε 14 μέρες πέρασαν από τη Βουλή επτά νομοσχέδια, και μάλιστα με την τακτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνδέει ευθέως το πλήθος και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων με τις εξελίξεις στην οικονομία. "Νοηματοδοτεί και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές", είπε υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται "τρομακτική προσπάθεια στην ουσία της διακυβέρνησης".

Εντολή Τσίπρα

Από τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν αναδείχθηκαν οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το νεοφιλελεύθερο μέτωπο Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είχε δείξει τις προθέσεις του να διαμορφώσει την πολιτική και την κοινωνική ατζέντα πάνω σε μεταρρυθμίσεις προοδευτικού χαρακτήρα.

Έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδια με αριστερό και φιλολαϊκό πρόσημο. Σε όλα τα νομοσχέδια η Ν.Δ. αντέδρασε προβάλλοντας κοινωνικά ακραία συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία και σε ορισμένα αποχώρησε από τη Βουλή!

Μητσοτάκης χωρίς βουλευτές

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε δύο φορές στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συσπειρώσει τους βουλευτές του. Όμως, το γεγονός ότι από τους 76 βουλευτές της Ν.Δ. την ομιλία του για την Υγεία παρακολούθησαν μόλις 33 απέδειξε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο της ηγεσίας του κόμματος.

1) Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας: Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας δημιουργώντας 259 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 65 αστικές περιοχές, προωθεί 3.000 προσλήψεις στην Υγεία, ιδρύει νοσοκομεία (Κάρπαθος) και ασκεί πολιτικές που στερούν χώρο από τους ιδιώτες της υγείας βασισμένες στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και την καθολικότητα.

Αντίθετα, η Ν.Δ. κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέρ των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης που λυμαίνονταν τα νοσοκομεία. Και ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Το τι ακριβώς εννοούσε μας το είπε ο εισηγητής του κόμματος Ιάσονας Φωτήλας: "να διοχετευθούν οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές"...

2) ΑΕΙ: Η κατάργηση του (ήδη αποψιλωμένου από την κυβέρνηση Σαμαρά) νόμου Διαμαντοπούλου, τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε όσους δεν έχουν οικονομική ευμάρεια, η αξιολόγηση χωρίς υποταγή στη ζούγκλα του ανταγωνισμού, η συμμετοχή των φοιτητών σε αποφάσεις της διοίκησης που τους αφορούν και η επαναφορά του ασύλου ήταν βασικές πτυχές του νομοσχεδίου. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το πανεπιστήμιο της γνώσης και της Δημοκρατίας.

Αλλά η Ν.Δ. ταυτίστηκε με το καθηγητικό κατεστημένο και τις αποδοχές του από τα πληρωμένα μεταπτυχιακά. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει όλα τα μεταπτυχιακά να είναι επί πληρωμή, αξιολόγηση και ανταγωνισμό των σχολών και των τμημάτων που θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους και οραματίζεται επεμβάσεις της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια.

3) ΟΑΣΘ: Η κυβέρνηση αποφάσισε την αποϊδιωτικοποίηση ενός Οργανισμού προτύπου κακοδιαχείρισης, εξασφαλίζοντας τα δρομολόγια, τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Μπορεί ο ΟΑΣΘ να κόστιζε πιο ακριβά απ’ ό,τι οι συγκοινωνίες της Αθήνας, όμως η Ν.Δ. συνέχισε να υποστηρίζει το μοντέλο των ιδιωτικών συγκοινωνιών χωρίς να αποδέχεται την ευθύνη για τα προβλήματα και τα σκάνδαλα. Και ελπίζει ότι θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που θα προκαλέσουν προβλήματα στην λύση που έδωσε η κυβέρνηση.

4) Ψηφιακή πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου και barcode στις εφημερίδες: Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΕΣΡ να υπάρξει τίμημα 35 εκατ. ευρώ για κάθε τηλεοπτική άδεια, η κυβέρνηση ψήφισε ρυθμίσεις που διαρρηγνύουν το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα στα κανάλια, το τραπεζικό σύστημα και τις πολιτικές ηγεσίες, ενώ έχουν και την έγκριση του ΕΣΡ εν όψει του διαγωνισμού.

Η Ν.Δ. ακολούθησε την τακτική "βρίζω και ψηφίζω" ακόμη και για τις διατάξεις που ψήφισε.

5) ΟΤΑ: Το νομοσχέδιο Σκουρλέτη επέλυσε προβλήματα ετών των δήμων και των εργαζόμενων σε αυτούς, όπως αναγνώρισαν ακόμη και τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. όμως βρισκόταν αλλού: στον αγώνα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιρειών της αποκομιδής σκουπιδιών που είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα. Ο Κ. Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη της ζητούσαν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

6) Πνευματικά δικαιώματα: Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΑΕΠΙ είχε την πολιτική κάλυψη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέταξε διαχειριστικό έλεγχο και επιχειρεί να βάλει πλέον τάξη στο τοπίο υπέρ των δικαιωμάτων των δημιουργών. Αλλά για τη Ν.Δ. αυτό είναι "τερατούργημα"...

7) Οικονομικών: Η Ν.Δ. αποχώρησε επικαλούμενη τις πολλές τροπολογίες. Με τη στάση της δεν ψήφισε την άμεση επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, τη συμπερίληψη της Κω στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ ως το 2018, την παραχώρηση του ακινήτου του νοσοκομείου Κάτω Πατησίων (το οποίο επί Ν.Δ. είχε οδηγηθεί στο κλείσιμο) ώστε να λειτουργήσει δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL