Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Γ. Δραγασάκης στην "Α": Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη "από τα κάτω"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης στην "Α": Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη "από τα κάτω"

Το σύνθημα συμμετοχής της κοινωνίας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη, το οποίο ξεκινά να υλοποιείται, με απώτερο στόχο την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια, δίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων της ανάκαμψης στα κοινωνικά στρώματα. Προαναγγέλλει νομοθέτηση ενεργειακών συνεταιρισμών και κοινοτήτων, καθώς και τη δημιουργία σχημάτων μικροπιστώσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι «στο επίπεδο της οικονομίας υπάρχουν σαφή σημάδια ότι το κλίμα αναστρέφεται, η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται, οι προοπτικές βελτιώνονται». Υπογραμμίζει ότι «στο πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση διαθέτει σαφή προσανατολισμό και συγκεκριμένο σχέδιο ως προς το πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε». Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο δράσης που υλοποιείται, συνθέτουν: η έξοδος από τα Μνημόνια και το ειδικό καθεστώς επιτροπείας που συνδέθηκε με αυτά, ο σχεδιασμός από σήμερα της μεταμνημονιακής Ελλάδας με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης, η επιτάχυνση της ανάκαμψης και η διάχυση των αποτελεσμάτων της στα κοινωνικά στρώματα με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Τονίζει παράλληλα, ότι «όμως, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος, απαιτείται αυξημένη προσοχή και προσπάθεια ώστε στο μέτρο του δυνατού να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων». Προσθέτει πως «μια πηγή δυσκολιών αποτελούν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και η ασάφεια ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ, γι' αυτό και ζητούμε να αποσαφηνιστούν εγκαίρως οι θέσεις όλων».

Ως προς το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με όρους "ανάθεσης", με την κοινωνία σε ρόλο θεατή», αλλά ότι «χρειάζεται η καταλυτική ενεργοποίηση και συνέργεια της κοινωνίας». «Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη "από τα κάτω"», σημειώνει. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα περιφερειακά συνέδρια, η αλληλέγγυα οικονομία και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε τη συνέντευξη στην έντυπη έκδοση της «Αυγής της Κυριακής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL