Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Νίκος Παππάς: Δεν είναι ακριβές ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πληρώνουν στη δική μας διακυβέρνηση / Ν. Παππάς: Σε δυόμισι χρόνια έχουμε εισπράξει 90 εκατ. ευρώ από τα κανάλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Παππάς: Δεν είναι ακριβές ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πληρώνουν στη δική μας διακυβέρνηση / Ν. Παππάς: Σε δυόμισι χρόνια έχουμε εισπράξει 90 εκατ. ευρώ από τα κανάλια

Ο Νίκος Παππάς με την Αγγέλα Νταρζάνου και τον Σπύρο Ραπανάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καταφέραμε να αντιστρέψουμε τη μηχανική της τρόικας, γιατί λειτουργήσαμε πολιτικά. Η ενεργοποίηση της διαπραγμάτευσης με όρους πολιτικής παρέκαμψε τη διαδικασία των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, γι αυτό είχαμε αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη σε όλους τους τομείς, η ανεργία είναι 5,5 μονάδες κάτω. Πρέπει να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, ο Νίκος Παππάς προσγειώνει: η έξοδος από την κρίση δεν είναι στιγμιαία, θέλει χρόνο και θέλει δουλειά. Κεντρικός στόχος, η περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε σχέση με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δηλώνει ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει από το ΕΣΡ μέχρι σήμερα, δύο μέρες μετά μάλιστα από την ψήφιση τροπολογιών που διευκολύνουν την Ανεξάρτητη Αρχή στην προώθηση της αδειοδότησης. «Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με το ΕΣΡ», υπογραμμίζει, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών. Αναφερόμενος στην ΕΡΤ διαπιστώνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα βήματα, που θα σηματοδοτήσουν το νέο ξεκίνημα.

* Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την αδειοδότηση των καναλιών, μετά και την απόφαση του ΕΣΡ σχετικά με την τιμή εκκίνησης; Αισθάνεστε δικαιωμένος, δεδομένου ότι η Ανεξάρτητη Αρχή όρισε την τιμή στο ύψος που είχε προκύψει από τον πρώτο διαγωνισμό;

Δεν μας ικανοποίησε απλώς. Ο διαγωνισμός που κάναμε ήταν η πρώτη και μοναδική προσπάθεια αποτίμησης του φάσματος. Και ήρθε πέρυσι η αγορά και είπε 245 εκατ. Και έρχεται τώρα ομόφωνα το ΕΣΡ, και τα 9 μέλη, περιλαμβανομένων αυτών που πρότεινε η αντιπολίτευση, και λένε 245. Όσα ακριβώς έδειξε ο διαγωνισμός πέρυσι το καλοκαίρι.

* Ωστόσο, οι σταθμοί συνεχίζουν σήμερα, χωρίς άδειες, να μην πληρώνουν

Από την αρχή της διακυβέρνησης είδαμε πως δεν υπάρχει ο θεσμικός τρόπος να πληρώσουν για το γεγονός ότι λειτουργούν και έχουν τις συχνότητες άνευ αδείας. Είναι εκκωφαντική η αντισυνταγματικότητα της λειτουργίας τους. Εφαρμόσαμε προηγούμενους νόμους, όχι δικούς μας, τον φόρο διαφήμισης και το τέλος χρήσης συχνοτήτων, που δεν εφαρμόζονταν. Σε δυόμισι χρόνια έχουμε εισπράξει 90 εκατ. Δεν είναι ακριβές ότι δεν πληρώνουν τα κανάλια στη δική μας διακυβέρνηση.

* Τα επόμενα βήματα για τις άδειες ποια είναι;

Το ΕΣΡ έκανε σε 8 μήνες τόσα βήματα για την αδειοδότηση όσα δεν έχουν γίνει από γενέσεως της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Όπως ήμουν αυστηρός στην κριτική, έτσι πρέπει να είμαι ειλικρινής και γενναίος και στον έπαινο. Έλεγα μην αργείτε, τώρα έχουν γίνει τα βήματα. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με το ΕΣΡ.

* Τα ραδιόφωνα;

Έπονται, αλλά είναι και υποχρέωση από τη συμφωνία με τους εταίρους η ρύθμιση και του ραδιοφωνικού τοπίου. Είμαστε στη φάση της επεξεργασίας ενός νόμου ο οποίος θα έρθει αμέσως μετά τις διακοπές. Πρέπει σύντομα να οργανωθεί η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Ρύθμιση και αναβάθμιση να γίνουν ταυτόχρονα.

* Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών επιδιώκουν να "πέσει" πλήρως ο "νόμος Παππά" και ειδικότερα οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, όπως ο αριθμός εργαζομένων. Για εσάς αυτά τα θέματα είναι κλειστά ή θα μπορούσατε να επαναδιαπραγματευτείτε;

Ο αριθμός των εργαζομένων είναι 400.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό, γίνονται προϋποθέσεις απόδοσης της άδειας. Με τον τρόπο αυτό, εκδίδονται λιγότερες διοικητικές πράξεις και ολοκληρώνεται η διαδικασία πιο γρήγορα.

* Τίθενται όμως και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Τα περί αντισυνταγματικότητας είναι περυσινά. Δύο θέματα είχαμε πέρυσι: τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών και την αρμοδιότητα. Αυτά έχουν τελειώσει φέτος. Γι’ αυτόν τον λόγο, ενώ έχουν περάσει τόσες μέρες, υπάρχει αφωνία από τη Ν.Δ. Η μόνη δημόσια τοποθέτηση πέραν ημών και των ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν από το Ποτάμι που, πρέπει να πω ήταν θετική διατύπωση γνώμης για την πρωτοβουλία του ΕΣΡ.

“Καναλαρχότερη των καναλαρχών”

* Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου ψηφίστηκε, με την αντιπολίτευση να θεωρεί πως επιχειρείτε διά της πλαγίας να ελέγξετε τα κανάλια, μέσω του ελέγχου της διαφημιστικής πίτας.

Είναι γνωστό πως στις συναλλαγές για την αγορά και την πώληση διαφημιστικού χρόνου υπάρχουν σήμερα «γκρίζες ζώνες». Αυτές προκύπτουν είτε λόγω των γνωστών «επιστροφών», που αγγίζουν το 40%, είτε μέσω πιστωτικών τιμολογίων και καθυστερήσεων πληρωμών, που φτάνουν στους 9 μήνες.

Η δική μας προσπάθεια προσβλέπει στη διαφάνεια: όλες οι διαδικασίες θα γίνονται δημόσια, δεν αποκλείεται κανένας. Η ανάρτηση όλων των συναλλαγών στο σύστημα βάζει τέρμα στο καθεστώς των επιστροφών και καθιστά απολύτως διάφανη και τη φορολογητέα ύλη.

Η αντιπολίτευση επιμένει να εμφανίζεται «καναλαρχότερη των καναλαρχών». Ήδη, σειρά φορέων έχουν ταχθεί υπέρ της λειτουργίας της Πλατφόρμας, αλλά και εκπρόσωπος της Ένωσης τηλεοπτικών σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) αναγνώρισε τη χρησιμότητα ύπαρξης πλατφόρμας συναλλαγών, την οποία -κατά την άποψή του- δεν πρέπει να διαχειρίζεται η Πολιτεία, αλλά η ίδια η αγορά. Νομίζω, λοιπόν, ότι με όρους ειλικρινούς διαλόγου και προσπάθειας σύγκλισης φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους.

* Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του Star. Ένα ζήτημα που αφενός δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση των καναλαρχών την περίοδο του πρώτου διαγωνισμού για τις άδειες - θυμόμαστε πως το βασικό επιχείρημα ήταν ότι θα μείνουν οι εργαζόμενοι στον δρόμο. Αφετέρου, με ποιον τρόπο προστατεύεται η εργασία στο νέο νομοθετικό πλαίσιο στα media;

Έχω προειδοποιήσει τους σταθμούς, και το επαναλαμβάνω, να ακυρώσουν τα πλάνα απολύσεων, καθώς πολύ σύντομα θα κληθούν να αλλάξουν ρότα και να περάσουν σε νέες προσλήψεις.

Στο σύνολο του Τύπου, θα πρέπει να σημειώσω ότι με την καταγραφή των διαδικτυακών Μέσων για την ορθότερη κατανομή της δημόσιας διαφήμισης (μητρώο on line media), μπαίνουν και κάποιοι όροι ως προς την εργασία. Δεν μπορεί να στηρίζονται ιστοσελίδες τις οποίες χειρίζονται κάποιες «σκιές», με ύποπτο ρόλο και στόχευση.

Δικός μας στόχος είναι να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειακός Τύπος, μέσω της εφαρμογής του barcode για την πιστοποίηση των κυκλοφοριών, του μητρώου περιφερειακού Τύπου, αλλά και της εφαρμογής -επιτέλους- της ποσόστωσης υπέρ των Μέσων της περιφέρειας, ώστε να ενισχυθεί η πολυφωνία και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, προχωρούμε στη μείωση των φόρων για τις αδειοδοτημένες τηλεοπτικές επιχειρήσεις, υπό τον όρο ότι δεσμεύονται αυτές να στηρίξουν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, από κοινού με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κάναμε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ και ορίσαμε ως βλαπτική μονομερή μεταβολή των όρων εργασίας την καθυστέρηση των δεδουλευμένων.

* Γίνεται μια κριτική για την ΕΡΤ σε σχέση με το πρόγραμμα. Πολύς κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος. Θεωρούν ότι υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, ότι υπάρχουν άνθρωποι εντός και εκτός ΕΡΤ που δεν αξιοποιούνται...

Θα συμφωνήσω, αλλά θα σας πω πως υπάρχουν εκπομπές που είναι αδύνατον να τις δεις σε κάποιο άλλο κανάλι, ταινίες - κοσμήματα της παγκόσμιας τέχνης και του κινηματογράφου, προγράμματα που η ιδιωτική τηλεόραση δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να προσφέρει. Αλλά, πράγματι, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα. Να γίνουν βήματα στη μυθοπλασία, στις παραγωγές και ακριβώς εκεί να βρεθεί ο χώρος για περισσότερη δημιουργία. Διότι υπάρχει η διαθεσιμότητα και ο κόσμος, καλλιτέχνες, παραγωγοί κ.λπ. και αυτό η ΕΡΤ πρέπει να είναι σε θέση να το αξιοποιεί, μέσα βέβαια σε ένα πλαίσιο οικονομικών δυνατοτήτων που είναι περιορισμένες.

Το συνολικό αποτυπωμάτων των δύο προηγούμενων ετών είναι θετικό. Ο λογαριασμός της ΕΡΤ για τον προϋπολογισμό, η επιστροφή δηλαδή από το ανταποδοτικό τέλος, ήταν 70 εκατ. για το 2016. Άρα, όχι μόνο βγήκε οικονομικά αλλά ήταν και συνεπής στις υποχρεώσεις της. Έχει παρουσία σε όλα τα μεγάλα πολιτικά και διεθνή γεγονότα, στα αθλητικά, χωρίς να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έχει μειωθεί στα 3 ευρώ από τα 4.20 που το είχαν.

* Αλλαγές στη διοίκηση: Κωστόπουλος, Θαλασσινός, Λεοντής. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η νέα διοίκηση και ποιες είναι οι επιδιώξεις;

Να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα. Να καλύψουμε δηλαδή όσα κενά δεν είχαν καλυφθεί από τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτουργίας.

Τοποθετήθηκε νέος διευθύνων και δύο νέα μέλη στο Δ.Σ. Άνθρωποι με πολύ σοβαρό αποτύπωμα στον χώρο των μίντια και της τέχνης, οι οποίοι σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα για την ΕΡΤ, που το έχει ανάγκη.

Η πολιτική διαπραγμάτευση έφερε τις νίκες

* Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης υψώνουν συνεχώς τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, με συνεχή αιτήματα για εξεταστικές επιτροπές. Πώς σχολιάζετε τη στρατηγική αυτή;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στο σύνολό της βρίσκονται σε καθεστώς «υπαρξιακής αγωνίας». Η αντιπολίτευση, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έμεινε με τα σενάρια καταστροφολογίας και το αίτημα για εκλογές στα χέρια.

Είναι περισσότερο προφανές από ποτέ ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα ατζέντα, εφευρίσκοντας ζητήματα. Η κυβέρνηση έχει έργο να παράξει και δεν είναι διατεθειμένη να χάσει χρόνο, ακολουθώντας αυτό τον δρόμο.

Η δε «κυβερνητική πρόταση» του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την επαναφορά του σχεδίου Σαμαρά.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προτάσεις στο τραπέζι είναι δύο: Ο ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός της Ν.Δ. και η δίκαιη ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ.

* Πρόσφατα επανέφεραν και το περιβόητο ταξίδι στη Βενεζουέλα το 2013...

Υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία που είναι θετικά και δεν αμφισβητούνται και εκείνοι ξεκινάνε να μιλάνε για τον Παππά που πήγε στη Βενεζουέλα, τον Βαρουφάκη, τον Πολάκη που τα λέει απότομα, την Ηριάννα που είναι συγγενής του Βασιλειάδη... Ονομάζουν Συμφωνία Αλήθειας ένα μπουκέτο από fake news. Αυτό χαρακτηρίζει τη Ν.Δ.

* Πώς σχολιάζετε τη "Βαρουφακιάδα" που έγινε κεντρικό θέμα του καλοκαιριού;

Είναι στα όρια του αστείου να ζητάει η Ν.Δ. εξεταστική για κάτι που ο Τσίπρας υποτίθεται ότι σκεφτόταν να κάνει αλλά δεν έκανε. Η "εξεταστική των σκέψεων επιτροπή" θα λέγεται. Υπήρχε δηλαδή ένα καταχθόνιο σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο εξυφαινόταν στη Βενεζουέλα, στο Ώστιν του Τέξας, στη Ρωσία και την Κίνα ταυτοχρόνως και το οποίο προϋπέθετε και μια ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία πήραμε με το δημοψήφισμα και δεν το εφαρμόσαμε...

Όταν η Ν.Δ. έχει ανάγκη να πάει τόσο πίσω για να ψελλίσει κάτι αντιπολιτευτικό, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα.

* Ήταν λάθος επιλογή τελικά ο Βαρουφάκης;

Το έκρινε στο τέλος και ο ίδιος ο λαός.

* Συμμερίζεστε την άποψη που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός πως "τα δύσκολα έχουν περάσει";

Μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται και οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η κατάσταση βελτιώνεται.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη σε όλους τους τομείς. Τα αποτελέσματα του σήμερα είναι σαφώς καλύτερα από το τζούφιο «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά. Η ανεργία τον Απρίλιο του 2014 ήταν στο 27,2% και τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ήταν 5,5 μονάδες κάτω, στο 21,7%. Επί Τσίπρα έχουν δημιουργηθεί 320 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, όταν επί Σαμαρά είχαν χαθεί 259 χιλ. θέσεις. Οι επενδύσεις το 2014 ήταν στο -4,6% και σήμερα, στο α’ τρίμηνο του έτους, στο +11,2%. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις, που ήταν στο -7% το 2014, βρίσκονται στο +268,1% το α’ τρίμηνο του 2017. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +19% τον περασμένο μήνα.

* Θεωρείτε δηλαδή ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από τα Μνημόνια θα ολοκληρωθούν χωρίς νέα εμπόδια;

Είμαστε πιο μετρημένοι στο τι προσδοκούμε να γίνει και να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι μια διαδικασία στιγμιαία. Είναι μια διαδικασία σταδιακή, κατά την οποία έχεις αλλεπάλληλες απεμπλοκές και από την διαδικασία της επιτροπείας, την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης και της ενίσχυσης της απασχόλησης. Το θέμα είναι να μην γίνουν τα λάθη της νεοφιλελεύθερης εικοσαετίας, δηλαδή πολιτικές με μεγάλες ανισότητες και έλλειψη κοινωνικού κράτους. Αυτό παλεύουμε να διορθώσουμε.

* Υπήρξε βέβαια και η παρέμβαση Στουρνάρα, που χαρακτήριζε "λάθος" την έξοδο στις αγορές και την ίδια στιγμή το νεοφιλελεύθερο μπλοκ παραμένει ισχυρό στην Ευρώπη...

Ο δρόμος εξόδου από την κρίση, ειδικά για μια αριστερή κυβέρνηση, δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Κάνατε αναφορές και σε δημόσιες δηλώσεις παραγόντων, οι οποίες κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Και πραγματικά αναρωτιέμαι τι στόχο έχουν τέτοιου τύπου δηλώσεις.

* Η εμπειρία δηλαδή που έχει συσσωρεύσει η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αντανακλαστικά...

Το μεγαλύτερο κέρδος μας είναι η συνειδητοποίηση ότι η οικοδόμηση της τροϊκανής μηχανικής ήταν η νεοφιλελεύθερη εγγύηση των προηγούμενων προγραμμάτων. Όποια πολιτική ηγεσία δεν είχε στον νου της να την παρακάμψει και να οικοδομήσει όρους και πολιτικής διαπραγμάτευσης, ακόμα και αν είχε καλές προθέσεις, ήταν καταδικασμένη απλώς να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Η παράκαμψη της τροϊκανής διαδικασίας στη διαπραγμάτευση έφερε τα αποτελέσματα που έφερε. Τα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης που είχαμε νίκες ήταν έξω από την τροϊκανή μηχανική. Είτε με την ανάμειξη του ίδιου του Τσίπρα είτε με την ανάμειξη του Ευρωκοινοβουλιου, την κινητοποίηση των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των σοσιαλιστών και των πρασίνων. Δεν έγιναν στις κλειστές πόρτες που ήταν οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Αποτέλεσμα ήταν τα αντίμετρα και η ρήτρα ανάπτυξης που ήρθαν εκτός τροϊκανής συζήτησης και βεβαίως η δημιουργία αποθεμάτων από τον ESM, που θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική από τις διατυπώσεις της τελευταίας απόφασης του Eurogroup.

* Πόσο διάστημα υπολογίζετε ότι θα πάρει η  έξοδος από την κρίση;

Για να γιατρευτούν οι πληγές της κρίσης χρειάζεται αριστερή προοδευτική μακροχρόνια διακυβέρνηση. Εμείς έχουμε στόχο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός 2+4. Την ολοκλήρωση της τετραετίας και τη νίκη στις εκλογές του 2019.

Ο μεγάλος στόχος είναι να αποκαταστήσουμε το σύνολο της απασχόλησης που χάθηκε. Να οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος και να σπάσουμε τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL