Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Αδ. Γεωργιάδης για το μυστικό μνημόνιο με τις τράπεζας και το Ερρίκος Ντυνάν: / "Απλώς προσέφερα τις καλές μου υπηρεσίες"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδ. Γεωργιάδης για το μυστικό μνημόνιο με τις τράπεζας και το Ερρίκος Ντυνάν: / "Απλώς προσέφερα τις καλές μου υπηρεσίες"...

Παραδέχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ότι ζήτησε τις παραιτήσεις του Δ.Σ. του Ντυνάν ύστερα από απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν του έδινε τέτοια αρμοδιότητα. Ακόμη ισχυρίστηκε ότι το μυστικό μνημόνιο Γεωργιάδη - τράπεζας - Ντυνάν δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα και είναι ένα απλό "κείμενο καλής θέλησης"!

Μάλιστα ο πρ. υπουργός Υγείας είχε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη σχετικά με το αν το Δημόσιο παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του συνυπογράφοντας το μνημόνιο Γεωργιάδη. Ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στο μνημόνιο ουσιαστικά δεν υπάρχει αναφορά στο Δημόσιο, ούτε κάποια δέσμευση που να το αφορά.

"Το μνημόνιο δέσμευε το Δημόσιο"

Όμως ο Αντ. Μπαλωμενάκης του επισήμανε ότι το Δημόσιο είναι ισότιμος συμβαλλόμενος και ότι το μνημόνιο αυτό αποτελεί σύμβαση, επομένως οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό αφορούν όλους όσους το συνυπογράφουν.

"Το μνημόνιο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Ήταν ένας οδικός χάρτης τράπεζας και Ντυνάν με εγγυητή τον υπουργό Υγείας" σημείωσε ο Άδ. Γεωργιάδης θεωρώντας ότι εκείνος έκανε "μία καλή συνεννόηση να άρει η τράπεζα τις δεσμεύσεις". Η συζήτηση εκτραχύνθηκε όταν ο Άδ. Γεωργιάδης είπε στον Αντ. Μπαλωμενάκη ότι πρέπει να ντρέπεται, και ο πρόεδρος της Εξεταστικής του απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή του για το οποίο ντρέπεται.

"Χάρη μάς έκανε" η Πειραιώς

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. "έσταζε μέλι" για την παρέμβαση Σάλλα στο Ντυνάν. "Χάρη μάς έκανε ο Μιχάλης Σάλλας, που μετείχε στον διαγωνισμό και πήρε το Ντυνάν. Διαφορετικά θα έκλεινε", επειδή "είχαμε αποφασίσει να μη συνεχίσουμε τη δικαστική προστασία που δίναμε επί 2,5 χρόνια στο Ντυνάν" υποστήριξε. "Ο υπουργός Υγείας ασκεί τις καλές του υπηρεσίες για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μη χαθεί το σήμα του Ερυθρού Σταυρού" όπως απειλούσε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, είπε ο Άδ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας τον ρόλο του στο ξεπούλημα του Ντυνάν.

"Το Ντυνάν χωρίς περιουσία"

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ρώτησε αν ο νόμος τού έδινε δικαίωμα να ζητάει τις παραιτήσεις του Δ.Σ. του Ντυνάν. "Πράγματι, δεν είχε ο υπουργός κανένα δικαίωμα να ζητήσει. Ο Ανδρέας Μαρτίνης θα μπορούσε να μην παραιτηθεί. Παραιτήθηκε όμως εντός δύο ωρών γιατί γνώριζε ότι δεν θα συνέχιζα να ασχολούμαι" ομολόγησε ο Άδ. Γεωργιάδης. Ο Σπ. Λάππας επισήμανε ότι η επιστολή Γεωργιάδη με την οποία τον Ιανουάριο του 2014 ζήτησε τις παραιτήσεις στο Ντυνάν "αποκαλύπτει ότι είναι επιθυμία όχι δική σας, αλλά του Σάλλα". "Ήταν επιθυμία της τράπεζας, που αν δεν άλλαζε η διοίκηση δεν θα έβαζε λεφτά. Πολύ καλώς έπραξα" απάντησε ο Άδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι "εγώ πράγματι άδραξα την ευκαιρία που μου έδινε η απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς".

Οι παρεμβάσεις του Σπ. Λάππα εκνεύρισαν τον Άδ. Γεωργιάδη, που του είπε ότι "είστε ένας καλός δικηγόρος της ΒΙΑΝΕΞ", επειδή η εταιρεία του ομίλου Γιαννακόπουλου αμφισβήτησε το δικαίωμα του Δ.Σ. του Ντυνάν να υπογράψει το εμπιστευτικό μνημόνιο.

Ιδιωτικό το Ντυνάν

Ο πρ. υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το νοσοκομείο Ντυνάν ήταν ιδιωτικό και ότι ο κοινωφελής χαρακτήρας αφορά μόνο το ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. "Το ΚΙΕΝ υπάρχει και σήμερα" είπε. "Χωρίς περιουσία" του επισήμανε ο Σπ. Λάππας. "Αν βρει αύριο λεφτά, μπορεί να συνεχίσει το κοινωφελές του έργο" επέμεινε ο Άδ. Γεωργιάδης.

"Ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο που είχε πρόβλημα με ιδιωτική τράπεζα" είπε και ανέφερε ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις της Δικαιοσύνης και του Συνηγόρου του Πολίτη που τεκμαίρουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα του Ντυνάν. "Οι εργαζόμενοι στο γραφείο μου μου ζήτησαν τις καλές μου υπηρεσίες για να παρέμβω στη διαμάχη δύο ιδιωτών" ανέφερε και πρόσθεσε ότι "το μνημόνιο είναι μία έκφραση καλής θέλησης. Οποτεδήποτε ήθελε οποιοδήποτε από τα μέλη μπορούσε να το λήξει".

Προστασία σε Αντ. Σαμαρά

Ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η παρέμβασή του στη "διαμάχη δύο ιδιωτών" που οδήγησε στο ξεπούλημα ενός νοσοκομείου είναι ίδια με την κυβερνητική παρέμβαση για την πτώχευση του Μαρινόπουλου και την εξαγορά του από τον Σκλαβενίτη. "Κατ’ ουσίαν έκανα αυτό που έκανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης για τον Μαρινόπουλο" ισχυρίστηκε και κάλυψε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι "όλους τους άλλους χειρισμούς τούς έκανα εγώ".

Ο Άδ. Γεωργιάδης δεν επιβεβαίωσε την καταγγελία των εργαζόμενων του Ντυνάν, ότι ο Μ. Σάλλας σε συνάντηση που είχε μαζί τους, παρουσία του διευθυντή του γραφείου Σαμαρά, του τηλεφώνησε ζητώντας του τις παραιτήσεις του Δ.Σ. του Ντυνάν.

"Μου είναι παντελώς άγνωστο όταν μιλούσα με τον Μ. Σάλλα ποιοι άλλοι ήταν στο γραφείο του" είπε και παραδέχθηκε ότι δεσμεύτηκε στα νέα μέλη του Δ.Σ. του Ντυνάν πως θα τους δώσει ασυλία για ό,τι κάνουν. Ακόμη τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του Ντυνάν λέγοντας ότι "κακώς δίναμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Έπρεπε από το 2012 να είχαμε αφήσει τους νόμους της αγοράς να λειτουργήσουν". "Από το 2012 και μετά κάνετε συνέχεια επεμβάσεις καλής θέλησης" σχολίασε δηκτικά ο Σπ. Λάππας.

Ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ακόμη ότι το Ντυνάν δεν ξεπουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς και ότι σήμερα η τράπεζα επιχειρεί να το πουλήσει και δεν μπορεί.

Θέμα Δεοντολογίας

Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε χθες να στείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, όπου κάνει λόγο για "ύστατη πολιτική εξαχρείωση" της Επιτροπής και για "κατασκευασμένους μάρτυρες και προαποφασισμένα πορίσματα". Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέστειλε χθες τη δήλωσή του στην Εξεταστική, προκειμένου να αναγνωστεί και να καταστεί μέρος των πρακτικών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασαν έντονα τη δήλωση, ενώ και της Ν.Δ. ξεκαθάρισαν ότι δεν συμφωνούν με το περιεχόμενό της. Ωστόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμφώνησαν να σταλεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας λέγοντας ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε πολιτική κριτική.

Ο στάβλος και τα γαϊδούρια

"Δεν μπορεί ο Λοβέρδος να με προσβάλλει. Δεν στεναχωριέμαι για προσβολές ανθρώπων που υπηρέτησαν ως υπουργοί και δεν αποκάλυψαν τίποτα, αλλά έβαλαν τα πράγματα κάτω από το χαλί. Αυτός είναι ο στάβλος, τέτοια γαϊδούρια βγάζει" είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας. "Μόλις με είπε 'γαϊδούρι'! Ζητώ τον λόγο επί προσωπικού" διαμαρτυρήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε γαργάρα" τη δήλωση Λοβέρδου. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος πρότεινε πρώτα να υπάρξει κλήση στην Εξεταστική για εξηγήσεις και μετά στην Επιτροπή Δεοντολογίας, γιατί "θέλει να γίνει ήρωας".

"Λογική Κουτσόγιωργα"

"Στον κόσμο δεν μπορείτε να βγείτε. Πλειοψηφία είστε μόνο εδώ" υποστήριξε από το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου αμφισβητώντας το δικαίωμα της πλειοψηφίας να κρίνει τη δήλωση Λοβέρδου.

"Δυστυχώς η λογική Κουτσόγιωργα 'δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε' διαπερνά ακόμη και σήμερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το δικαίωμα να μιλούμε μάς το έδωσε ο ελληνικός λαός και μόνο αυτός θα μας το πάρει" σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης.

Για τον "Μένιο Λοβέρδο" έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, προτείνοντας να σταλεί η επιστολή και όλα τα πρακτικά στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

"Με την ιταμή τους συμπεριφορά βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέδειξαν ότι, επειδή έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά, πράγματι έχουν φτάσει σε έσχατο σημείο πολιτικού ευτελισμού και ηθικής εξαχρείωσης. Τους ενημερώνω πως θα αντιπολιτευτώ το εθνικολαϊκιστικό τους παραμάγαζο με όλες μου τις δυνάμεις" δήλωσε ο Ανδ. Λοβέρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL