Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ν. Βούτσης: Ο Βαρουφάκης αφήνει πολύ αρνητικό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή και στον εαυτό του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Ο Βαρουφάκης αφήνει πολύ αρνητικό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή και στον εαυτό του

«Λελογισμένη κριτική» και όχι «υπερβολές» συνέστησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που έδωσε στο Κανάλι της Βουλής. Ο Ν. Βούτσης σχολίασε και το βιβλίο Βαρουφάκη λέγοντας ότι ο πρ. υπουργός αφήνει «πολύ αρνητικό αποτύπωμα» και στην πολιτική ζωή και για τον εαυτό του, ενώ τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι έχει ηχογραφήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης τον πρωθυπουργό: «δεν πιστεύω πως το έχει κάνει ο Γ. Βαρουφάκης. Σας το λέω ευθύτατα. Εν αντιθέσει, ενδεχομένως με παρουσίες του στο Eurogroup», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «γραφικές» τις απόψεις για ποινική εξέταση ή σύσταση Εξεταστικής για όσα αναφέρονται στο βιβλίο Βαρουφάκη.

Ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι με την έξοδο στις αγορές αλλάζει το κλίμα στην οικονομία και «λιθαράκι – λιθαράκι δημιουργείται άλλη ψυχολογία στον κόσμο».

Ο Ν. Βούτσης τάχθηκε κατά των παραπομπών για την υπόθεση Βαρουφάκη τονίζοντας πως: «οτιδήποτε άλλο παραπομπές σε ποινικές και κολάσιμες ενέργειες κ.τ.λ. πιστεύω, ότι θα συσκότιζαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άλλωστε είδα και μία δήλωση προ δύο εβδομάδων του Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο προσωπικά γνώρισα, όταν έγινε η ορκωμοσία της τότε κυβέρνησης, ότι θα ήθελε ο ίδιος να πάει σε Ειδικό Δικαστήριο κτλ. Ίσως ο άνθρωπός δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις».

Για όσα αναφέρονται από τον πρ. υπουργό ο Ν. Βούτσης επισημαίνει ότι «είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα, που είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι, δεν το γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει προς ώρας, αφήνει ο Γ. Βαρουφάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και για τον εαυτό του και ως αρνητικό υπόδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να έχει μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές».

«Όλα αυτό το οποίο παρακολουθούμε, το οποίο προφανώς είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό, ενδεχομένως γεμάτο μυστικά και ανακρίβειες και οτιδήποτε άλλο, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, η οποία σας υπενθυμίζω είχε γίνει και το 2015 και το 2016 μέσα στην ίδια τη Βουλή, το 2015 με την παρουσία και του ιδίου, όταν ετίθεντο σοβαρά στρατηγικά ζητήματα  ή θέματα τακτικής εκείνης της περιόδου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «ευτυχώς για την χώρα μας, ο παρών πρωθυπουργός, ο Αλ. Τσίπρας, ήταν και είναι όχι απλά διαθέσιμος, αλλά θα έλεγα απόλυτα συνεπής, στον κοινοβουλευτικό του ρόλο με τις συνεχείς παρουσίες του και με τις απαντήσεις και με το πλήθος και των προ ημερησίας συζητήσεων στις οποίες συμμετέχει».

Ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε ότι αυτά τα θέματα «είχαν συζητηθεί, με τρόπο άκρως πολιτικό από όλες τις πλευρές, χωρίς ίχνος κουτσομπολιού και παραπολιτικής και μικροπολιτικής» και εκτίμησε πως «το ότι επιλέγεται τώρα με έναν τρόπο συστηματικό και ενόψει μάλιστα το ότι περνάμε την καμπή στο πεδίο της οικονομίας και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος για την ελληνική κοινωνία, το ότι επιλέγεται τώρα το να έρθουν με τέτοιο τρόπο, αυτά τα δημοσιεύματα αρκετούς μήνες μάλιστα και μετά την έκδοση ενός βιβλίου, δείχνει προφανώς μία υποκειμενική διάθεση καταρχήν του ίδιου του συγγραφέα να συσκοτιστούν τα πράγματα και να υπάρξουν διχασμοί και περιπέτειες στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπονομευθεί και η πορεία της χώρας για την κανονικοποίηση. Επιτρέψτε μου την αδόκιμη έκφραση, από την άλλη και για όσες από τις δυνάμεις τις πολίτικές ή τις δυνάμεις των media οι οποίες και αυτές παίζουν τον δικό του ρόλο στο γίγνεσθαι, γίνεται αξιοποίηση αυτού του τύπου της πολιτικής. Είναι φανερό ότι κινούνται κατά την γνώμη μου από μία μεγάλη αμηχανία και νευρικότητά και έλλειψη εναλλακτικής πρότασης για να συζητήσουμε τα σημερινά».

«Αλίμονο εάν καθένας μας αντί να στέλνει, όπως λέει η νομοθεσία τα αρχεία από το υπουργείο που περνάει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την περίοδο που πέρασε για να μελετηθούν από επιστήμονες ή να θέτει πολιτικά προβλήματα δημοσίως και ευθέως, περιπίπτει σε μικροπολιτικές καταστάσεις, αυτό δεν θα το επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου και νομίζω ότι σωστά και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αφίσταται ενός τέτοιου διαλόγου» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Για την Δικαιοσύνη ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι «δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εν προκειμένω, επειδή μου είπατε για τη Δικαιοσύνη, να υπάρχει κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση αντιπολιτευτική από συνδικαλιστικά όργανα της Δικαιοσύνης. Μπορεί βεβαίως να διεξάγεται μία σκληρή, μερικές φορές, αντιπαράθεση για την ουσία αποφάσεων, είτε αποφάσεων του Νομοθετικού Σώματος, της Βουλής και είναι απολύτως νόμιμο και συμβατό με το Σύνταγμα, είτε για αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας, είτε και για αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις οποίες, βεβαίως, ο αναγκαίος και θεσμικά επιβαλλόμενος σεβασμός πρέπει να παρακολουθείται και από μία συστηματική, αν υπάρχει τέτοιο πεδίο, κριτική για αποφάσεις που μπορεί να θεωρείται από ορισμένες πλευρές ότι δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα στη συγκεκριμένη φάση. Είναι λοιπόν ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει μία απολύτως λελογισμένη κριτική και μία προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο των ρόλων τους, στη θεσμική ισορροπία της Δημοκρατίας, να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται»

Αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «θ’ αλλάξει και το κλίμα και την ψυχολογία, γιατί, όταν ακολουθούνται τα βήματα ενός οδικού χάρτη ο οποίος έχει προαναγγελθεί και ο οποίος έχει ως ορατό τερματισμό την έξοδο της χώρας, του χρόνου τέτοιο καιρό ή ένα μήνα μετά, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις σκληρές επιτηρήσεις». «Λιθαράκι-λιθαράκι, διαμορφώνει μια άλλη ψυχολογία στον απλό κόσμο, στους απλούς πολίτες, στον ελληνικό λαό. Και ως εκ τούτου έχει πολλές θετικές αναγνώσεις η προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται, απ’ ότι φαίνεται, με καλή προετοιμασία και ελπίζω ότι θα έχει και πολύ καλά αποτελέσματα. Και είναι ένα βήμα, θ’ ακολουθήσουν οπωσδήποτε κι άλλα, δηλαδή και άλλες έξοδοι στις αγορές πριν ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός χάρτης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας και της χώρας σε σχέση με το ζήτημα του δανεισμού. Επιπροσθέτως, η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου, ότι είναι πιθανόν τον Οκτώβριο, επί τους ουσίας μετά τις γερμανικές εκλογές, περί αυτού πρόκειται, να δοθεί και το QI, δηλαδή η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, είναι ένα στοιχείο επίσης, που, στο πεδίο του κλίματος και της ψυχολογίας και δευτερευόντως, αλλά έχει κι αυτό ουσία, στο πεδίο των πραγματικών μεγεθών της οικονομίας, έχει ένα θετικό πρόσημο», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL