Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Εμπλοκή Σαμαρά (διά του Κ. Μπούρα) στη μεθόδευση του Ερρίκος Ντυνάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπλοκή Σαμαρά (διά του Κ. Μπούρα) στη μεθόδευση του Ερρίκος Ντυνάν

Ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυποργού Κ. Μπούρας (δεξιά) πήγε τους εργαζόμενους του Ερρίκος Ντυνάν στο γραφείο του Ν. Σάλλα με θέμα το ξεπούλημα του νοσοκομείου, υποστήριξε στην κατάθεση του ο Κ. Κρέτσης

Εμπλοκή Σαμαρά στη μεθόδευση του ξεπουλήματος του Ερρίκος Ντυνάν αποκάλυψε ο πρ. πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Κρέτσης καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού έγινε τον Ιανουάριο του 2014 διά του διευθυντή του γραφείου του Κώστα Μπούρα, ο οποίος τους πήγε στο γραφείο του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα! Από το γραφείο Σάλλα, και παρουσία των εργαζόμενων, έγινε και τηλεφώνημα στον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με την απαίτηση να παραιτηθεί το Δ.Σ. του Ντυνάν...

Υπενθυμίζεται ότι και ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης είχε καταθέσει πολλαπλού τύπου ανάμειξη του διευθυντή του γραφείου Σαμαρά. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να πλήξουν την αξιοπιστία του μάρτυρα λέγοντας ότι είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και "αποκαλύπτοντας" συνάντηση στη Βουλή του μάρτυρα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη την παραμονή της κατάθεσής του.

"Μας πήγε στον Σάλλα"

Ο Κ. Κρέτσης κατέθεσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2014 ο Κ. Μπούρας, διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, "μας είχε πάρει" (τους εργαζόμενους στο Ντυνάν) στο γραφείο τού τότε προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα. Στη συνάντηση, εκτός των Σάλλα, Μπούρα και Κρέτση, παρευρέθηκαν ο Παναγιώτης Κυραντζής, τότε αντιπρόεδρος και νυν πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, και ο Γιάννης Χριστοφής τότε γενικός γραμματέας και νυν μέλος Δ.Σ. του Σωματείου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου η Τράπεζα Πειραιώς είχε εξαγοράσει το δάνειο της MARFIN. "Δεν ήταν κρυφή, ήταν επίσημη, έγινε έπειτα από διαμαρτυρία μας έξω από το Μαξίμου και γνωστοποιήθηκε" ανέφερε ο μάρτυρας. "Εκεί (ο Μ. Σάλλας) μας είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς πήρε το δάνειο, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ντυνάν αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του Δ.Σ. και τις ζήτησε από τον Κ. Μπούρα άμεσα" κατέθεσε ο Κ. Κρέτσης.

Τηλέφωνο Σάλλα στον Άδωνι

Ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι "μπροστά μας ο Μ. Σάλλας πήρε τηλέφωνο τον Άδ. Γεωργιάδη και του είπε ότι θέλει τις παραιτήσεις του Δ.Σ.". "Είναι προφανές ότι οι παραιτήσεις είναι εντολή Σάλλα" τόνισε ο Κ. Κρέτσης.

Όσον αφορά το τι είπε ο Μ. Σάλλας, ο Κ. Κρέτσης επισήμανε ότι "δεν είπε για πλειστηριασμούς", όμως "είπε για τις θέσεις εργασίας και ότι έχει το δάνειο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδώσει διαταγή πληρωμής. Ξεκάθαρα είπε ότι δεν δίνει χρήματα σε αυτή τη διοίκηση" πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο "μυστικό" μνημόνιο Γεωργιάδη - Πειραιώς - Ντυνάν, ο Κ. Κρέτσης υπογράμμισε ότι "δεν το πήραμε ποτέ" και αποκάλυψε ότι "στο Μνημόνιο υπάρχει ρήτρα που λέει ότι αν κάποιος επιχειρήσει να ανακόψει τον πλειστηριασμό, θα πληρωθούν έως 500.000 για να αποσυρθεί".

Για τον πλειστηριασμό, ο Κ. Κρέτσης τόνισε ότι "για μας δεν είναι πλειστηριασμός. Είναι συναλλαγή. Φαινόταν βήμα βήμα ότι ήταν συμφωνημένο". "Μάθαμε για τον πλειστηριασμό πέντε μέρες πριν γίνει" συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων ρωτήθηκε και για το θέμα της αργομισθίας του συζύγου της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη. Η αργομισθία αποκαλύφθηκε στην έκθεση του καθηγητή Λιαρόπουλου και, όπως κατέθεσε ο τελευταίος, βασίστηκε σε στοιχεία του διευθυντή της Οδοντιατρικής Κλινικής Νίκου Κρανιά. Η πλευρά Τσούνη, που έχει κινηθεί δικαστικά κατά εφημερίδων, έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι στο Ντυνάν δεν υπήρχε οδοντιατρική κλινική, αλλά μόνο γναθοχειρουργική κλινική. Όμως ο Κ. Κρέτσης αποσαφήνισε ότι "υπήρχε και γναθοχειρουργικό τμήμα, και οδοντιατρικό τμήμα στο οποίο προΐστατο ο Ν. Κρανιάς".

Δημιουργία εντυπώσεων

Η απάντηση της Ν.Δ. στην αποκάλυψη για την εμπλοκή του γραφείου Σαμαρά και το τηλεφώνημα - απαίτηση στον Άδ. Γεωργιάδη ήταν ότι ο Κ. Κρέτσης είχε επισκεφθεί την Τετάρτη τη Βουλή. Το θέμα ανέδειξε με τις ερωτήσεις του ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς. Αμέσως ο Α. Μπαλωμενάκης διευκρίνισε ότι εκείνος συναντήθηκε για 10 λεπτά στον διάδρομο του δεύτερου ορόφου με τον Κ. Κρέτση, προκειμένου να συνεννοηθεί για τα διαδικαστικά.

Ο Γ. Γεωργαντάς φώναζε ότι αυτά είναι "ντροπή" και ο Κ. Κρέτσης τον κατηγόρησε ότι "επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις" και "να δημιουργήσει θέμα από εκεί που δεν υπάρχει". "Τι σας είπε; Να φορέσετε σακάκι;" ρώτησε ο Γ. Γεωργαντάς. "Και αυτό του είπα" απάντησε ο Α. Μπαλωμενάκης, με τον Κ. Κρέτση να σχολιάζει: "Το τι θα φορέσω μου το είπε η γυναίκα μου" και να κλείνει τη συζήτηση λέγοντας: "Ήρθα για θέματα διαδικαστικά, και επειδή θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις δεν απαντώ τίποτα άλλο". Ο Κ. Κρέτσης ανέφερε πως μπήκε στη Βουλή γύρω στις 7 το απόγευμα και έφυγε στις 7.15 - 7.20 και ότι συναντήθηκε μόνο με τον Α. Μπαλωμενάκη.

Ο Γ. Γεωργαντάς ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής να ανακοινώνει όποιες επαφές και συναντήσεις κάνει πέραν των εντολών που δίνει η Επιτροπή. "Έχετε δίκιο. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, αρκεί να μη δίνουμε διαστάσεις που δεν υπάρχουν. Έχω συναντήσει τη Ματσούκα για το εργοστάσιο πλάσματος, τον Γεωργακόπουλο του ΕΟΠΥΥ. Οφείλω να παίρνω πληροφορίες από παντού. Να σας δείξω τις σημειώσεις μου. Αφήστε τις μεγάλες κουβέντες. Μην κάνετε θέμα από εκεί που δεν υπάρχει" του απάντησε ο Α. Μπαλωμενάκης.

Ο Κ. Κρέτσης είπε ότι είχε και έχει πολιτική δραστηριότητα και ότι ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Νέας Ιωνίας με την ανεξάρτητη παράταξη του νυν δημάρχου Ηρακλή Γκότση, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πέτρος Μπουρδούκος. "Φαντάζομαι θα τον ξέρετε" είπε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Παπαθεοδώρου, που αναζητούσε την πολιτική ταυτότητά του.

"Προσπάθεια αντιπερισπασμού"

Ο Γ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι η συνάντηση Κρέτση - Μπαλωμενάκη "καθιστά έωλη όλη τη διαδικασία, καθώς και το κύρος και την αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο πρόεδρος της Επιτροπής". "Όλες οι απορίες λύθηκαν όταν διαπιστώσαμε ότι ο μάρτυρας είναι ενεργό κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ", υποστήριξε και εκτίμησε ότι "η κυβέρνηση επέρχεται μέχρι και προσυνεννοήσεων μαρτύρων, προκειμένου να μεθοδεύσει το πόρισμα που επιθυμεί".

"Πρόκειται για μια εντελώς αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού" απάντησε ο Α. Μπαλωμενάκης και τόνισε: "Πιστεύω ότι πιο πολύ ερέθισαν τον συνάδελφο της Ν.Δ. τα όσα είχε πει ο μάρτυρας σχετικά με τη διαταγή που έδωσε ο Μ. Σάλλας στον Άδ. Γεωργιάδη να απολύσει ουσιαστικά το Δ.Σ. του Ντυνάν και οι υπόλοιπες αναφορές που έκανε, που αποδείχθηκε ότι και γνώση είχε και προφανώς θάρρος να τα καταγγείλει".

"Εψεύσθη συνειδητά" ο Ανδ. Λοβέρδος

Συνέχεια δόθηκε στην Εξεταστική και στην αντιπαράθεση για την τροπολογία Λοβέρδου μετά την αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Τζαμακλή ότι το περιεχόμενό της περιλαμβανόταν σε εξώδικο του Βγενόπουλου με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2011, ενώ η τροπολογία ψηφίσθηκε στις 22 Μαρτίου 2012. Με επιστολή του προς την Εξεταστική ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει ότι στις 12 Ιουλίου 2011 είχε διανείμει στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής "σχέδιο τροπολογίας για πώληση, μίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση, εν γένει εκμετάλλευση του Ντυνάν", το οποίο είχε λάβει από τη διοίκηση Μαρτίνη - Στεργίου του νοσοκομείου.

Την "αγωνιώδη προσπάθεια" του Ανδ. Λοβέρδου να αποδείξει ότι η τροπολογία του δεν συντάχθηκε στις 12.7.2011 αλλά τον Μάρτιο του 2012, επισήμαναν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Καταλογίζουν "τεράστιες ευθύνες" στον Ανδ. Λοβέρδο, τονίζοντας ότι "είχε δρομολογήσει συνειδητά την ιδιωτικοποίηση και επί μήνες κορόιδευε και απέρριψε ρεαλιστική πρόταση Λιαρόπουλου", ενώ "εψεύσθη συνειδητά στην Εξεταστική". "Ακόμη και αν η Επιτροπή δεν είχε αντικείμενο που να τον αφορά, όπως ισχυρίζεται, μετά τα συνειδητά ψεύδη του, είναι σαφές ότι απέκτησε αντικείμενο" καταλήγουν οι βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL