Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Οταν η Ν.Δ. παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη και άφηνε υπόνοιες για την κρίση τους / Όταν το 2013 ο υπουργός Δένδιας "έδινε" την Ηριάννα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οταν η Ν.Δ. παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη και άφηνε υπόνοιες για την κρίση τους / Όταν το 2013 ο υπουργός Δένδιας "έδινε" την Ηριάννα

Η υπόθεση της Ηριάννας μοιάζει βγαλμένη από καφκικό εφιάλτη, με τη στάση της Δικαιοσύνης να έχει προκαλέσει την αντίδραση και την αγανάκτηση χιλιάδων ανθρώπων από τον δημοκρατικό χώρο και τα κινήματα, με ένα κύμα αλληλεγγύης που φουντώνει μέρα με τη μέρα. Η σπουδή όμως της Νέας Δημοκρατίας να προασπίσει τη Δικαιοσύνη και τη δημοκρατία μοιάζει με αριστοφανική φάρσα που αποκαλύπτεται. Όπως φαίνεται, ο Κ. Μητσοτάκης, που καλεί σε "μέτωπο" κατά της κυβέρνησης, σπεύδει όχι να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, αλλά ποντάρει εκ νέου στην πρόκληση έντασης προκειμένου να στηρίξει τις μεθοδεύσεις της δικής του παράταξης.

"Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη τραυματίζουν βαριά τη δημοκρατία στη χώρα μας" αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει: "Δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της". Αυτά σημείωνε χθες με σθένος η Νέα Δημοκρατία. Μάλλον ξεχνώντας τη στάση της μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2013, επί διακυβέρνησης Σαμαρά.

Επίθεση στους δικαστές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και ερωτήματα εγείρει η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, διά στόματος Ν. Δένδια το 2013, άνοιγε μέτωπο με τη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα για την απόφαση να αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους συλληφθέντες για τρομοκρατία, ανάμεσα στους οποίους και η Ηριάννα.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Δένδιας, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" στις 20.1.2013, κατηγορούσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για ήπια διαχείριση των σχετικών με την τρομοκρατία υποθέσεων. Μιλούσε συγκεκριμένα για "μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση".

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο είχε απαντήσει η Ένωση Εισαγγελέων: "Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της κυβέρνησης που έχει, μάλιστα, διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, δεν συνάδουν με τον αυτονόητο -προεχόντως για εκπρόσωπο μίας από τις λειτουργίες της Πολιτείας- απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της (δικαστές και εισαγγελείς) καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ' υπαγόρευση ή κατ' αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας".

"Και οι κρίνοντες κρίνονται» ανέφερε non paper του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω του οποίου η τότε κυβέρνηση και ο υπουργός κατηγορούσαν δικαστές πως αφήνουν ελεύθερους εγκληματίες: "Εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις". "Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξ όσων γνωρίζουμε" κατέληγε το σημείωμα του υπουργείου.

Σε παρέμβασή του, μάλιστα, στην "Ανατροπή" του Γ. Πρετεντέρη, εξέφραζε την ενδιαφέρουσα άποψη πως "η αντίληψη ότι είναι θέσφατο οι δικαστικές αποφάνσεις είναι λογική 'πέραν του πολιτεύματος'". Εκφράζει και σήμερα άραγε αυτή τη θέση η Νέα Δημοκρατία;

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η απάντηση στο εάν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει και σήμερα να πιστεύει τα όσα δήλωνε στο Πρώτο Πρόγραμμα στις 21.1.2013. Τι υποστήριζε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; "Δεν έχω την ίδια εμπιστοσύνη σε κάποιους λειτουργούς της Θέμιδος, διότι δυστυχώς φοβάμαι ότι κάποιοι δικαστές εθελοτυφλούν μπροστά στην πρόκληση που η τρομοκρατία συνιστά για την έννομη τάξη".

Ο Δένδιας που δίκαζε

Ο Νίκος Δένδιας και η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έμειναν μόνο στις επιθέσεις κατά των δικαστών και των εισαγγελέων, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και επιχείρησαν να τους αντικαταστήσουν. Με νέο non paper, η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε να στοιχειοθετήσει την επίθεσή της προς τη Δικαιοσύνη δημοσιεύοντας ονόματα προσώπων που είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία και λόγω παρέλευσης 18μηνου είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ακόμα και ονόματα ανθρώπων που είχαν αθωωθεί. Ανάμεσα σε αυτούς, βλέπουμε για πρώτη φορά το όνομα της Ηριάννας, η οποία είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

46 ονόματα έδινε στη δημοσιότητα ο Νίκος Δένδιας, όχι μόνο στερώντας τους το τεκμήριο της αθωώτητας, αλλά παρεμβαίνοντας ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης και των ερευνών που διεξάγονταν τότε. Παράλληλα, ο υπουργός του Αντώνη Σαμαρά αποφάσιζε την ενοχή ανθρώπων που η ίδια η Δικαιοσύνη έκρινε αθώους. Είναι αυτό, άραγε, παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης; Είναι συμβατό με τον ρόλο του υπουργού να δικάζει και να διαπομπεύει;

Η ασθενής μνήμη της Ν.Δ.

Τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης, του υπουργού Δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού επικαλούμενη "παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη", κάνοντας λόγο ακόμη και για "ηθική αυτουργία" για τα χθεσινά επεισόδια, η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει παρεμβάσεις, επιθέσεις του Νίκου Δένδια στη Δικαιοσύνη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2013.

"Τον ενοχλεί η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου το non paper υποδείξεων Δένδια προς τους δικαστές το 2013" ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κ. Μητσοτάκη, που καταλογίζει "υποκρισία, ντροπή και μικροκομματικές σκοπιμότητες από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, μετά την κατάρρευση του αφηγήματός του για την οικονομία, προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα τεχνητό κλίμα έντασης και ανασφάλειας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL