Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Κ.Μητσοτάκης: Η Τουρκία εγκλωβίστηκε στο παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Μητσοτάκης: Η Τουρκία εγκλωβίστηκε στο παρελθόν

Την κύρια ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων επέρριψε στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό για το Κυπριακό. Ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η Τουρκία «δεν θέλησε να δει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο κοινοτήτων» κι «εγκλωβίστηκε στο παρελθόν» επιμένοντας στις παρωχημένες εμμονές της για την διατήρηση των εγγυήσεων και την μακροχρόνια παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είμαστε πια στο 1960» παρατηρώντας ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ κι οι συνθήκες της Ε.Ε. είναι «επαρκής βάση για την ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων». Ο ίδιος σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ποιος και τι έφταιξε» και παρατήρησε ότι «η προσπάθεια δεν θα τερματιστεί εδώ» μιλώντας για «άνω τελεία» στην προσπάθεια για βιώσιμη και λειτουργική λύση. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη κάνοντας λόγο για «γενναία και θετική στάση».

Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε την απόφαση του Ν. Αναστασιάδη να μην καθυστερήσουν οι γεωτρήσεις, ενώ υποστήριξε την συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο σχολιάζοντας ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.

Τα εθνικά θέματα αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος, κάτι που συμπεριλαμβάνει υπαναχώρηση από την αναθεωρητική πολιτική της στο Αιγαίο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποξενωθεί από την Ευρώπη. Παράλληλα, ο Κ. Μήτσοτάκης σχολίασε ότι «η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν είναι σημαία ευκαιρίας» και δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική προς την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα», ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός είναι συνυπεύθυνος σε τέτοιες συμπεριφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL