Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Η Ν.Δ. αποκαλύφθηκε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. αποκαλύφθηκε...

Σαν... έτοιμη από καιρό η Ν.Δ. έσπευσε χθες να πάρει το νήμα από την "πρωτοβουλία" των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) για εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων και να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, μετά την ανακοίνωση του αττικάρχη για απαγόρευση της συγκεκριμένης συγκέντρωσης καθώς και συγκέντρωσης στην πλατεία Κολωνακίου.

Την ίδια ώρα στην εκπομπή της ΠΟΑΣΥ στο Blue Sky ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν από τον αττικάρχη για τους λόγους της απαγόρευσης, ενώ προανήγγειλε πιθανή προσφυγή για καταπάτηση δικαιωμάτων, αλλά και πιθανή ανάλογη συγκέντρωση στο Μενίδι! Όταν τελικά η ΠΟΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση αργά το βράδυ, ανέφερε ότι θα υπακούσουν, συμπληρώνοντας: "Ας έχουν οι διοικούντες ολόκληρη την ευθύνη της δικής τους δειλίας".

Σημειώνεται ότι, πριν φτάσει η ανακοίνωση της αστυνομίας στα mail όλων των διαπιστευμένων συντακτών για την απαγόρευση, είχε ήδη φτάσει η ανακοίνωση της Ν.Δ. στην οποία ζητούνταν η παραίτηση Τόσκα για την απαγόρευση, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο τη συνεργασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους συνδικαλιστές αστυνομικούς.

"Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κρυφτεί, αλλά πλέον δεν μπορεί. Υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή ‘ανταρτοπολέμου’ προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη. Οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό. Η χώρα θα προχωρήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν" απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωση της Ν.Δ., στην οποία σημείωναν ότι: "Η σημερινή απόφαση απαγόρευσης της αυριανής συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ αποτελεί επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της κυβέρνησης και στον τομέα της ασφάλειας. Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο".

Η Ν.Δ. έκανε λόγο για απόφαση "πρόκληση για τη δημοκρατική ελληνική κοινωνία", που "παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού", και ανέφερε ότι ο "πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με σαφήνεια. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους.

Επισήμανε, όμως, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματος τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης" καταλήγοντας ότι: "Ο κ. Τόσκας, αν είχε στοιχειώδη ευθιξία, σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί. Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...». Μάλιστα, μετά την απάντηση του υπουργείου, η Ν.Δ. επανήλθε με νέα ανακοίνωση επιμένοντας στην παραίτηση Τόσκα, για να απαντήσει με τη σειρά του το υπουργείο ότι "πρέπει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία να πει την αλήθεια. Έφτασαν στο έσχατο σημείο της πολιτικής υποκρισίας συρόμενοι από ακροδεξιές αντιλήψεις. Οι ένστολοι ασχολούνται με τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο και δεν τους ακούν".

"Η Ν.Δ. πίσω από την ΠΟΑΣΥ"

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήδη από το μεσημέρι σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ σημείωνε ότι: "Νομίζω πως όποιος σε αυτή τη χώρα διαθέτει στοιχειώδη λογική σκέψη μπορεί να καταλάβει πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το κάλεσμα. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί το καταλαβαίνουν. Δηλώνει επίσης ο κ. Γερακαράκος ότι το κάνουν για να βρεθεί μια λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θεωρεί πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Άρα γιατί το κάνουν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αν αυτός που κάνει αυτά τα πράγματα δεν είναι επιπόλαιος και αφελής, τότε είναι επικίνδυνος».

Αναφερόμενος δε στον ρόλο της Ν.Δ., τόνιζε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της κρύβονται πίσω από την απόφαση της ΠΟΑΣΥ εξακολουθώντας να αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε στα γραφεία της Ν.Δ. τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και στις επίσημες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αναφέρθηκε τίποτα. Από την άλλη ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Γεωργιάδης υποστήριξε αυτή την απόφαση της ΠΟΑΣΥ. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα...».

Για την ΠΟΑΣΥ ο Ν. Τόσκας σημειώνει επίσης ότι «ανακηρύσσει τον εαυτό της ως τον ‘θεματοφύλακα αρχών και αξιών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας". Εάν καθένας αυτοανακηρύσσεται σε θεσμικό θεματοφύλακα δικαιοσύνης και δημοκρατίας, τότε να θυμίσω ότι αυτές οι πρακτικές ξεφεύγουν από τα όρια συνδικαλιστικών οργάνων και γνωρίζετε ποιοι και πότε τις επικαλούνται.

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες και κάτι τέτοιο παραπέμπει σε άλλες εποχές τύπου ‘εσείς είστε το κράτος’ κ.λπ. Ο αστυνομικός είναι εργαλείο εξυπηρέτησης του κράτους και ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει την τάξη και όχι να τη διαταράσσει».

Στην κατηγορία ότι επιβεβαιώνει το άβατο στην περίπτωση απαγόρευσης της συγκέντρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε:

«Μα αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά σαν επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε έναν διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού. Γνωρίζουν ότι με την επιλογή τους το πλέον πιθανό είναι ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις. Κάποιος που πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη δεν το κάνει. Θα έπρεπε να διευκολύνουν τις προσπάθειες που γίνονται, με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην περιοχή και τις άλλες ενέργειες, και όχι να ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά. Δεν είναι συνδικαλιστική πρακτική αυτή».

"Θυμίζει σκοτεινές περιόδους"

Για εκδήλωση "με τη διακριτική, αλλά σαφή, στήριξη της Ν.Δ." είχε κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. "Η επιλογή αυτή είναι προφανές ότι γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, για λόγους επικοινωνιακούς και σκοπεύει να δημιουργήσει όρους έντασης μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Η Ελληνική Αστυνομία, όμως, γνωρίζει ότι δεν δρα σε κενό αέρος.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες η Πολιτεία καλείται να εγγυηθεί τη νομιμότητα. Και δουλειά της Αστυνομίας δεν είναι να δημιουργεί βεντέτες με πολιτικούς χώρους, αλλά να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων και την ασφάλεια των πολιτών. Τα επεισόδια αυτά σκιαγραφούν, λοιπόν, τη βασική κατεύθυνση μέσα στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της Δεξιάς".

Αντιδράσεις κομμάτων

"Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια". Μετά την "απαγόρευση της συγκέντρωσης, με ανακοίνωσή της η Ν.Δ. επιβεβαιώνει ποιος ήταν ο εμπνευστής και διοργανωτής της προβοκάτσιας" σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας ότι "το να μιλά για αυταρχισμό η πολιτική δύναμη που είχε διαλύσει βιαίως δεκάδες ειρηνικές συγκεντρώσεις πολιτών, είχε χρησιμοποιήσει άσκοπα τόνους χημικών και λειτουργεί ως πλυντήριο της Χρυσής Αυγής ξεπερνάει ακόμη και το δικό της όριο αυτοεξευτελισμού. Για να μην μιλήσουμε για την παραπομπή σε ‘άλλες εποχές’, όταν αυτή γίνεται από το κόμμα των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη".

Ανακοινώσεις περί "επιβεβαίωσης αβάτου" είχαν βγάλει προ της απαγόρευσης ο Θ. Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -ο οποίος δήλωνε στο Blue Sky ότι είχε εισηγηθεί να είναι παρόντες στη συγκέντρωση- και το Ποτάμι, με σαφείς όμως αποστάσεις από τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί βίας της Ακροαριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL