Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Συνέδριο νέου φορέα, με... εικόνα παλιού ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο νέου φορέα, με... εικόνα παλιού ΠΑΣΟΚ

Οι επιτελείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιγράφουν το συνέδριο του φορέα, που ξεκινά τις εργασίες του την ερχόμενη Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ως ένα φιλόδοξο στοίχημα για τη μετεξέλιξη σε έναν σύγχρονο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, έπειτα από έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, κόντρες και αντιτιθέμενες απόψεις, η φιλοδοξία των διοργανωτών περιορίζεται πλέον στο να προβληθεί μια “εικόνα ενότητας” (sic) με τους Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Δηλαδή, σε πέντε ημέρες ξεκινά ένα συνέδριο για έναν υποτιθέμενο σύγχρονο κεντροαριστερό φορέα, με προμετωπίδα μία εικόνα η οποία θα παραπέμπει στο παλιό -και σκληρότατα κριθέν από την κοινωνία- ΠΑΣΟΚ.

Βασική επιδίωξη της Φ. Γεννηματά είναι να εκπεμφθεί μια εικόνα ενότητας και συσπείρωσης, καθώς ο δημόσια τεθειμένος στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να ενισχυθεί και να πείσει τους απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους ότι μπορούν να την εμπιστευθούν και να τη “δυναμώσουν”. Ωστόσο, με δεδομένες τις πολιτικές αποστάσεις που έχουν πάρει κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ από τη Συμπαράταξη, ταυτοχρόνως η ηγεσία του κινήματος ήθελε να δείξει και εικόνα ενότητας και συσπείρωσης. Ως εκ τούτου, στη Χαριλάου Τρικούπη θεώρησαν θετικό το γεγονός ότι, πέραν του Γ. Παπανδρέου που μετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το “παρών” στο συνέδριο θα δώσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος, που ώς πρόσφατα υποβάθμιζε δημοσίως τη σημασία αυτού του συνεδρίου και ασχολείτο με τον “Κύκλο Ιδεών” του. “Αν απουσίαζαν από το συνέδριο, τότε όλοι θα μιλούσαν για εσωκομματικό πρόβλημα και για εσωστρέφεια” αντιτείνουν, ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας τα περί “εικόνας από το παρελθόν”.

Οργανωτικό μπρα ντε φερ

Σε κάθε περίπτωση, το πώς θα τοποθετηθούν τα “βαριά ονόματα” του χώρου μένει να φανεί - και τότε θα αναδειχθεί το κατά πόσο οι παρουσίες τους έλυσαν προβλήματα ή δημιούργησαν νέα. Ωστόσο, πέραν των παρεμβάσεων των κορυφαίων, στο συνέδριο της Συμπαράταξης αναμένεται να διεξαχθεί ένα σκληρό μπρα ντε φερ για τον οργανωτικό χαρακτήρα του φορέα, αλλά και για το κατά πόσο θα “περπατήσει” η μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα. Η Φ. Γεννηματά, συνεπικουρούμενη από τον Γ. Παπανδρέου, εμμένει στο δόγμα “ένα βήμα τη φορά”. Θέλει, με άλλα λόγια, έναν πολυκομματικό φορέα, ο οποίος, στο άδηλο μέλλον, θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ενιαίο.

Στον αντίποδα, η ΔΗΜ.ΑΡ., οι Κινήσεις για την Κεντροαριστερά, αλλά και η προσφάτως αναδειχθείσα εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, της οποίας ηγούνται ο “αποπεμφθείς” γραμματέας του κόμματος Στ. Ξεκαλάκης και ο πρώην γραμματέας και νυν ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, θα επιμείνουν στην ανάγκη ταχύτατων διεργασιών για την ίδρυση ενός νέου, ενιαίου φορέα εντός του 2017. Μάλιστα, η ΔΗΜ.ΑΡ. αναμένεται, κατά πληροφορίες, να θέσει ακόμη και θέμα αλλαγής συμβόλων - την ώρα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποκλείει το ενδεχόμενο να “σβήσει” ο “πράσινος ήλιος”. “Νέος φορέας με παλιά σύμβολα δεν γίνεται” απαντά η εσωκομματική αντιπολίτευση στην επιμονή της Φ. Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση περί τα οργανωτικά αναμένεται έντονη στο τριήμερο συνέδριο που ξεκινά στις 30 Ιουνίου. Βεβαίως, βάσει του προγραμματισμού και των επιδιώξεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, από το συνέδριο δεν θα προκύψουν επίσημα “όργανα”, παρά μόνο μία 50μελής επιτροπή διορισμένων στελεχών από τους συνιστώντες φορείς, η οποία θα επέχει θέση Κεντρικής Επιτροπής. Και, αν κάτι διαφαίνεται ήδη από τώρα, αυτό είναι ότι, μέσα στο οργανωτίστικο μπρα ντε φερ, θα “χαθεί” το μήνυμα που στέλνει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η πολιτική της οικογένεια στην Ευρώπη, να το πάρει αλλιώς”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL