Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αλ.Τσίπρας: Ανοιχτός πλέον ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας: Ανοιχτός πλέον ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση

«Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, Νίκου Λιονάκη, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

Όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα», το ίδιο έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παρατήρησε:

«Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει, πως αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη».

Παράλληλα είπε, ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το εάν η συζήτηση που διεξήχθη και διεξάγεται για τον έλεγχο επενδύσεων τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκό έδαφος, μπορεί να σημαίνει εμπόδια στο άμεσο μέλλον σε επενδύσεις και συμπράξεις που θα κάνει η Ελλάδα και που προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως όλη αυτή η συζήτηση δεν διεξάγεται προκειμένου να μην υπάρξουν επενδύσεις σε χώρες που τις χρειάζονται, όπως η Ελλάδα, αλλά διεξάγεται γιατί κάποιες ισχυρές χώρες στην ΕΕ θεωρούν ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική με ίσους όρους απέναντι σε άλλες χώρες ή σε αναδυόμενες οικονομίες.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι εύλογα ανοίγει στο ανώτατο επίπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας και πως, όμως, δεν μπορεί να καταλήξει διότι συναρτάται και από μια συζήτηση που έπρεπε να έχει προηγηθεί και να έχει καταλήξει μάλιστα. Αν θέλουμε, τόνισε, να έχουμε κοινή οικονομική στρατηγική, πρέπει να έχουμε και κοινά εργαλεία προστασίας: Αν δεν υπάρχει ευρωομόλογο, ενιαία τραπεζική ένωση, εγγύηση καταθέσεων σε όλες τις χώρες, ένα πλαίσιο που να δίνει συγκλίνουσες δυνατότητες ανάπτυξης πώς μπορούμε να προχωρήσουμε;

Ανέφερε πως είναι υπέρ της προοπτικής αυτής, να συζητηθεί μια Ευρώπη που αν αναπτύσσεται με ίσους όρους θα κοιτάζει το συμφέρον της και όχι το ξεχωριστό συμφέρον κάθε κράτους μέλους, «αλλά πώς θα προχωρήσουμε στην εκχώρηση τόσο σημαντικών εργαλείων κυριαρχίας αν πρωτίστως δεν εξασφαλίσουμε όρους σύγκλισης;».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως πρόκειται για μια συζήτηση, ενώ εκτίμησε ότι αμέσως μετά το τέλος του εκλογικού κύκλου, τις εκλογές στη Γερμανία, αυτή η συζήτηση θα ανοίξει ουσιαστικά.

«Ως τότε δεν πρέπει να έχετε καμία ανησυχία για επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα», καθησύχασε, για να σημειώσει πως άλλωστε η συζήτηση αυτή δεν αφορά εν γένει επενδύσεις τρίτων χωρών, αλλά επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς που αποκτούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία όμως συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο.

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη δοκιμάζεται στο Κυπριακό (Video)

«Η Τουρκία να συμμορφωθεί και να αφήσει τις προκλήσεις στην Αγία Σοφία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL