Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Η "εθελόντρια" είχε τα κλειδιά του πολιτικού γραφείου του Μηταράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "εθελόντρια" είχε τα κλειδιά του πολιτικού γραφείου του Μηταράκη

Και με τη δικαστική βούλα εργαζόμενη του Νότη Μηταράκη επιβεβαιώνεται ότι ήταν η πρώην γραμματέας του που τον κατήγγειλε για παραβίαση των εργασιακών της δικαιωμάτων, πρώτα απ' όλα με τη μη αναγνώρισή της ως εργαζόμενη.

Όπως προέκυψε στην πρόσφατη δικαστική απόφαση, η εργαζόμενη είχε, πέρα από πληθώρα καθηκόντων και ευθυνών, τα κλειδιά του πολιτικού του γραφείου. Ο ίδιος συνεχίζει βέβαια να της αποδίδει τον ρόλο της “εθελόντριας” ώστε να αποκρούσει τις κατηγορίες, είναι προφανές όμως ότι ακόμη κι ένας αφελής πολιτικός δεν θα έδινε πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και έγγραφα του γραφείου του σε “εθελόντρια”.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η ενάγουσα δούλευε κανονικά για τον βουλευτή Χίου και αν. τομεάρχη Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας το διάστημα 2011-2015 και επιδίκασε υπέρ της χρηματικό ποσό. Η “Αυγή” έχει στα χέρια της όλη τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση Μηταράκη, την οποία είχε αναδείξει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, και υπογραμμίζει τα πιο κρίσιμα σημεία της.

Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας

Καθημερινά δωδεκάωρα, δουλειά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αποδείχτηκε ότι η ενάγουσα, μητέρα ανηλίκου που το μεγαλώνει μόνη της, προσελήφθη πράγματι ως γραμματέας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά και ότι δούλευε παραπάνω απ' ό,τι προέβλεπε η σύμβαση. Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι η εργαζόμενη δούλευε πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, οκτάωρο. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων δούλευε υπερωρίες, απλήρωτες. Το 2012, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 17 Ιουνίου, το 2015 από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Καθήκοντα και οργανόγραμμα

Στα καθήκοντα της “εθελόντριας” περιλαμβάνονταν η εν γένει γραμματειακή υποστήριξη του πολιτικού γραφείου του Ν. Μηταράκη, δηλαδή η τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία με τρίτους, η τήρηση πρωτοκόλλων, η διακίνηση αλληλογραφίας, η δακτυλογράφηση εγγράφων, οι πληρωμές υποχρεώσεων με μετρητά και σε τράπεζες κ.λπ.

Την ύπαρξη εργασιακής σχέσης μεταξύ των διαδίκων ενισχύει η κατοχή των κλειδιών από τη γραμματέα. Όπως αναφέρεται, το δικαστικό συμπέρασμα βασίζεται σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα που “κρίνεται ιδιαιτέρως πειστική”, καθώς ο μάρτυρας αφενός ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 είχε "άμεση και επισταμένη γνώση”, αφετέρου από την έκβαση της δίκης δεν είχε “κάποιο έννομο όφελος”. Επιπλέον στοιχείο που έδειξε ότι η ενάγουσα συμπεριλαμβανόταν στους εργαζόμενους του πολιτικού γραφείου αποτελεί η συμπερίληψή της στο οργανόγραμμα του πολιτικού γραφείου που είχε εκδοθεί από το ίδιο τον βουλευτή. Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, η πρώην γραμματέας πληρώνοταν κάθε μήνα τον μισθό της με μετρητά.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί

Από την απόφαση του δικαστηρίου προέκυψαν ως αβάσιμοι ακόμη δύο ισχυρισμοί του βουλευτή. Ο ένας ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη για την απασχόληση της εργαζόμενης ως γραμματέας, καθώς υπήρχε η δυνατότητα απασχόλησης εκ μέρους του Ν. Μηταράκη μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων. Ο άλλος ισχυρισμός αφορούσε τη σύμβαση δανεισμού της εργαζόμενης με την εταιρεία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ BAZAAR Α.Ε. Για τον τελευταίο αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση ότι “η σύμβαση εργασίας της ενάγουσας με την προαναφερόμενη ανώνυμη εταιρεία φέρεται ότι καταρτίστηκε την 1η.8.2012, ήτοι 8,5 μήνες μετά την απασχόλησή της στο πολιτικό γραφείο του εναγόμενου”.

Καλείται να πληρώσει

Το δικαστήριο έκρινε επίσης πραγματική άρα και παράνομη την καταγγελία για την απόλυση χωρίς αποζημίωση και προφορικά. Παράλληλα, επιδίκασε στον Ν. Μηταράκη να καταβάλλει το ποσό των 6.601,94 ευρώ στην πρώην υπάλληλό του με τον νόμιμο τόκο.

Βαρύ το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση. Επιφυλάσσεται ο Μητσοτάκης...

Ανοιχτή παραμένει για τη Ν.Δ. η υπόθεση της καταδίκης για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας του... τομεάρχη Εργασίας και βουλευτή Χίου του κόμματος Ν. Μηταράκη, ο οποίος, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, υποχρεούται να επιστρέψει περί τις 6.600 ευρώ σε πρώην εργαζόμενη στο πολιτικό του γραφείο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, την περασμένη Παρασκευή, είχε αποφύγει να “καλύψει” τον Ν. Μηταράκη και, όταν ρωτήθηκε για το θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, είχε προαναγγείλει ότι έχει καλέσει στο γραφείο του τον Ν. Μηταράκη. “Δεν μπορώ να σας πω τίποτα πριν ακούσω τι έχει να μου πει” είχε περιοριστεί να δηλώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Χθες, λοιπόν, ο βουλευτής Χίου όντως επισκέφτηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν βαρύ, ενώ πηγές της Ν.Δ. διαμηνύουν ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Συγκεκριμένα, ο Ν. Μηταράκης άφησε στον Κυρ. Μητσοτάκη τον φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να πάρει τις αποφάσεις του αφότου διαβάσει τον φάκελο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL