Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Καθαρή λύση επιδιώκει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρή λύση επιδιώκει η κυβέρνηση

Εντείνει τις πολιτικές προσπάθειες η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει καθαρή λύση. Μία συμφωνία που, όπως έχουν περιγράψει οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα εγγυάται και θα εμπεδώνει την αναπτυξιακή τάση και θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να βγει με αξιώσεις και με βιώσιμους όρους στις αγορές.

Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ επικοινωνιών με τους βασικούς “παίκτες”, τους οποίους θα ενημερώσει αναλυτικά για την πρόταση της ελληνικής πλευράς για καθαρή λύση θέτοντας ως βάση την πρόταση της Γαλλίας και την έμφαση στην ανάπτυξη (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 4).

Ως ιδιαίτερα σημαντική στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο εκτιμάται η αυριανή επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ στη Αθήνα, μόλις τέσσερις μέρες πριν από το Eurogroup, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Αλ. Τσίπρα, τον Ευ. Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα. Να σημειωθεί ότι ο Λεμέρ είχε ήδη κατ’ ιδίαν επαφές στο Παρίσι με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη λογική αυτής της πρότασης την περασμένη Τετάρτη σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις 15 Ιουνίου “με συγκεκριμένες λύσεις”. “Υπάρχει διέξοδος, αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν” είπε ζητώντας οι δανειστές και εταίροι να κάνουν αυτό "που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες”.

Οι δύο άξονες της ελληνικής τακτικής

Ποια είναι όμως η πρόταση που θα αναλύσει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός; Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση βασίζει την τακτική της σε δύο κεντρικούς άξονες.

Ο ένας αφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει η Γαλλία και προβλέπει δημιουργία μηχανισμού με ρήτρα ανάπτυξης που θα συνδέεται με την αποπληρωμή του χρέους και τα τοκοχρεολύσια. Για την Αθήνα αυτή η πρόταση κινείται σε θετική κατεύθυνση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο EuroWorking Group της Πέμπτης έτυχε θετικής υποδοχής, με τη γερμανική πλευρά να βρίσκεται απομονωμένη.

Κατά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος με βουλευτές των Επιτροπών Οικονομίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε ότι και στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά υποστήριξη από χώρες που διαχρονικά στοιχίζονταν πίσω από τον Β. Σόιμπλε.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αναπτυξιακές δράσεις και παρεμβάσεις που θα σταθούν ικανές προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τις προβλέψεις της ανάπτυξης και για τα απαιτούμενα μέτρα για το χρέος. Το Βερολίνο, υπενθυμίζεται, έχει τοποθετηθεί θετικά σε μία τέτοια πρόταση ήδη από τις 22 Μαΐου.

Με την πρόταση αυτή υπάρχει η δυνατότητα για λύση αποδεκτή από όλους. Καθώς, όπως έχει εξηγήσει ο Δ. Τζανακόπουλος, “ακριβώς επειδή Ευρώπη και ΔΝΤ διαφωνούν σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -επειδή έχουν διαφορετικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη- το ΔΝΤ για να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται περισσότερα μέτρα για το χρέος ή παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη".

Στις επικοινωνίες που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η Αθήνα δεν θα πάρει ό,τι της δοθεί και πως, αν και ο στόχος είναι η εξεύρεση μιας λύσης στο Eurogroup, αν δεν καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό, θα θέσει το ελληνικό θέμα στη σύνοδο κορυφής που συνέρχεται στις 22 Ιουνίου.

Το “κλειδί”

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν οι ρεαλιστικές δυνατότητες για κατάληξη σε συμφωνία. Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, κατά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων, όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία στις 15 και μάλιστα σε λύση που θα είναι καλύτερη από εκείνη που απέρριψε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup.

Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η απόφαση του 2012 για το χρέος που επικαλούνται Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ προέβλεπε ότι η ελάφρυνση θα γίνει “εάν είναι αναγκαίο”. Δεν θα λέει αυτή τη φράση η απόφαση της 15ης και εδώ θα είμαστε για να τη δούμε, τόνισε.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρχει το περιβόητο “εάν”, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για ένταξη στο QE. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι έκλεισαν όλα τα προαπαιτούμενα για να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για το χρέος και το "QE" και υπογράμμισε ότι “αν είναι καλύτερη η συμφωνία στις 15 Ιουνίου όπως εγώ νομίζω, θα δείτε πως καλώς κάναμε και συζητάμε για το χρέος”.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ως “ανοησίες” τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση λανθασμένα έθεσε το ζήτημα του χρέους πριν και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές. Διότι, όπως εξηγούν, αυτό προεξοφλεί αλλαγή ισορροπιών στη Γερμανία, αλλά μόνο προς προοδευτική κατεύθυνση, “κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος”.

Στο Λουξεμβούργο χωρίς εκκρεμότητες

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του χρέους και η διασφάλιση καθαρού διαδρόμου για την ελληνική οικονομία, ώστε να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ της οικονομίας. Και αυτό με το ηθικό και νομικό πλεονέκτημα -για πρώτη φορά στη μνημονιακή επταετία- που απορρέει απ’ το γεγονός ότι έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και προϋποθέσεις.

Κυβερνητικές πηγές αντιπαραβάλλουν έντονα αυτή τη στόχευση με το παράδειγμα των προηγούμενων, που "έπαιρναν ό,τι τους έδιναν οι δανειστές, προβάλλοντας μονάχα ανούσιες επικοινωνιακές φανφάρες, χωρίς να εξασφαλίζουν μία πραγματική διέξοδο για την ελληνική οικονομία". Ως αποκορύφωμα αυτού δείχνουν τον ισχυρισμό της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου περί βιώσιμου χρέους χωρίς μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL