Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Εθνικά" διλήμματα Μητσοτάκη για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εθνικά" διλήμματα Μητσοτάκη για το χρέος

Ενώπιον νέων διλημμάτων φέρνουν τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς για πολλά «γαλάζια» στελέχη η αλλαγή γραμμής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο ρητορικής θα πρέπει να έχει... έμπρακτη συνέχεια.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα η Ν.Δ. να απέφυγε να τοποθετηθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, εξαιτίας του -εύλογου- «σιωπητηρίου» λόγω πένθους που είχε επιβληθεί από τον πρόεδρο του κόμματος με αφορμή τον θάνατο του Κων. Μητσοτάκη, ωστόσο οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και τα διλήμματα για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου.

Μετατόπιση στα λόγια

Σημειωτέον, πάντως, πως πριν φύγει από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός, ο Κυρ. Μητσοτάκης, συναισθανόμενος προφανώς ότι η έως τότε στρατηγική του πήγαινε κόντρα στο λαϊκό αίσθημα, είχε προβεί σε μια αισθητή μετατόπιση - στα λόγια, τουλάχιστον. Καίτοι για πολύ καιρό απέφευγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος του χρέους και επαναλάμβανε μονότονα από του βήματος της Βουλής ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα», μιλώντας προ δύο εβδομάδων στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, είχε οψίμως παραδεχθεί ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο». Η κυβέρνηση, αλλά και πολλά «γαλάζια» στελέχη, που στο παρασκήνιο δεν κρύβουν τη διαφωνία τους με την «γαλάζια» γραμμή του «όχι σε όλα», χαιρέτισαν την αλλαγή γραμμής του προέδρου της Ν.Δ. Όμως, έκτοτε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να προχωρήσει σε κάποιο άλλο βήμα.

Σύγκριση

Η συζήτηση, ωστόσο, στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης αναζωπυρώθηκε εδώ και μία εβδομάδα, με αφορμή μια πρωτοβουλία της... Φ. Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες, ζητώντας τους να ενισχύσουν την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το χρέος, «ισορροπώντας» με την εντός συνόρων σκληρή αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα συζητείτο για μέρες στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι μία αντίστοιχη παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη προς τη δική του πολιτική οικογένεια (στην οποία ανήκουν η Άν. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε...) θα έδειχνε εμπράκτως την «προσαρμογή» της Ν.Δ. στο κοινό αίσθημα και θα απέκρουε κατηγορίες περί εσωτερικής υπονόμευσης και «τρόικας εσωτερικού».

Εκνευρισμός

Ωστόσο, η σχετική συζήτηση, που είχε ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατέστη δημόσια από κάποιον «γαλάζιο», αλλά από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Δ. Παπαδημούλης, με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει στην Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε για να ενισχύσει εν τοις πράγμασι την ελληνική διαπραγμάτευση, προχωρώντας, μάλιστα, και ένα βήμα παραπάνω: εκτιμώντας, δηλαδή, ότι μια τέτοια χειρονομία καλής θελήσεως εκ μέρους του προέδρου της Ν.Δ. θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και τη συγκρότηση μιας κοινής αντιπολιτευτικής γραμμής εν όψει του οροσήμου της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, αλλά και της 22ης Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής... αν παραστεί ανάγκη.

Η παρέμβαση Παπαδημούλη έφερε εκνευρισμό στη Ν.Δ., καθώς η οδός Πειραιώς, «παραβιάζοντας» το σιωπητήριο λόγω πένθους, καταλόγισε στον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής «αυτογελοιοποίηση», απορρίπτοντας το αίτημά του. Παραλλήλως, κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Δ. απορρίπτουν το ενδεχόμενο ο Κυρ. Μητσοτάκης να προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση, εμμένοντας στη γραμμή πως «δική τους είναι η διαπραγμάτευση, αυτοί να 'λουστούν' και τα αποτελέσματά της».

Μάλιστα, από σήμερα που θα επανεκκινήσει, επί της ουσίας, η πολιτική αντιπαράθεση, η Ν.Δ. αναμένεται να δημοσιοποιήσει εκ νέου την απορριπτική στάση της ως προς τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου για την απομείωση του χρέους. Όμως, το γεγονός ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο ένας μετά τον άλλο, τα στελέχη της Ν.Δ. υπογράμμιζαν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους (Γ. Κουμουτσάκος, Μαρ. Σπυράκη, Γ. Γιακουμάτος, Κατ. Παπακώστα κ.ά.) ότι η μάχη για το χρέος έχει «εθνική σημασία», δείχνει ότι η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν έχει τελειώσει. Ίσως τώρα να αρχίζει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL