Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες εν οψει Eurogroup / Εναλλακτικά σενάρια από την αποχώρηση του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες εν οψει Eurogroup / Εναλλακτικά σενάρια από την αποχώρηση του ΔΝΤ

Πολιτικές διεργασίες προκειμένου να βρεθεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα και συνολικά την Ευρωζώνη λαμβάνουν χώρα εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σύμφωνα με παράγοντες των Βρυξελλών, παρά τις προσπάθειες οι οποίες συνεχίζονται εντατικά -κυρίως από τη Γαλλία, της οποίας η νέα κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα- για μια βελτιωμένη πρόταση για το χρέος στο επόμενο Eurogroup, οι πιθανότητες συνολικής συμφωνίας είναι ελάχιστες.

Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζεται δεν είναι άλλο από τη σταδιακή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο, χθες ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερβελτ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως ο ίδιος βλέπει «περιθώρια ελιγμών» που θα επιτρέψουν «να φτάσουμε σε μια συμφωνία με όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και της Ελλάδας». Απέφυγε, ωστόσο, να περιγράψει τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία. Ο Γ. Βαν Όβερβελτ τόνισε, επίσης, πως πλέον η κοινή αντίληψη που επικρατεί στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του μεγαλύτερου όγκου των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους εταίρους της.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το κομμάτι τής συμφωνίας που της αναλογεί δεν αμφισβητείται άλλωστε από καμία πλευρά. Σε συνέχεια, λοιπόν, της αδιέξοδης προσπάθειας να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους, παράγοντες των Βρυξελλών εξετάζουν το σενάριο να εκταμιευτεί η δόση -σχετικά αυξημένη- και αφού περάσει ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών να προχωρήσουν σε ένα «βελούδινο» διαζύγιο με το ΔΝΤ. Αυτό, βέβαια, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Τράπεζα ναι μεν θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πλην όμως δεν μπορεί να παραβλέψει εντελώς τις απόψεις του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές, εξηγούσαν στην «Α» ότι ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν ενταχθεί προς στιγμή στο εν λόγω πρόγραμμα, αυτό δεν σημαίνει πως διακυβεύεται η πρόσβασή της στις αγορές το 2018.

Τέλος, ως θετικό στοιχείο αυτού του σεναρίου θεωρείται το γεγονός ότι με το ΔΝΤ οριστικά εκτός προγράμματος, εφόσον διαπιστωθεί πως η Ελλάδα έχει επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, δεν θα είναι αναγκαία η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το 2019 ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL