Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλ. Τσίπρας: Βαθιά μεταρρύθμιση του Καλλικράτη σε τέσσερις άξονες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Βαθιά μεταρρύθμιση του Καλλικράτη σε τέσσερις άξονες (Video)

Προχωράμε σήμερα σε ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οργάνωση και την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.https://www.youtube.com/embed/HLCm_Ki30h8?rel=0

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μεταρρύθμιση βασίζεται σε τέσσερις άξονες: 1. Επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς ΟΤΑ και το κράτος. 2. Ριζικός εκδημοκρατισμός της Αυτοδιοίκησης με την θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. 3. Επανεξέταση των οικονομικών των δήμων. 4. Αναπτυξιακή πολιτική στα πλαίσια της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει σύντομα νομοσχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, καθώς –όπως ανέφερε- παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα και παρά τις προσπάθειας της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο η απόσταξή που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής και η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα προς την πραγματική ισότητα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση που θα αφορά την απόδοση ιθαγένειας, με απλοποίηση και επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι θα εξορθολογιστούν η διαδικασία της συνέντευξης και η διαδικασίας της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς «είναι απαράδεκτο το σημερινό πλαίσιο». «Πρέπει να υπάρξουν κανόνες που θα υλοποιούν τη νομοθεσία με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας ότι η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εκσυγχρονισμός έχει τραυματιστεί την εποχή των χρηματιστηρίων της Siemens της Ολυμπιάδας», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος αν ενισχύεται η δημοκρατία, στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους».

Και προσέθεσε: «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος».

Αναλυτικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL