Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Όταν το χρέος έγινε... εθνική γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν το χρέος έγινε... εθνική γραμμή

Σε αντιπολιτευτικές ασκήσεις επί χάρτου επιδίδονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το άκαρπο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας αλλά και με ορόσημο την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου.

Η εμπλοκή που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα δημιούργησε νέα πολιτικά δεδομένα για τον σχεδιασμό της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καθώς η προσωρινή αναβολή της συμφωνίας για “συνολική λύση” τους “απελευθέρωσε” ως προς την κριτική τους σε βάρος κυβέρνησης.

Αίφνης... εθνικό μέτωπο

Παρά, όμως, τους εφήμερους επικοινωνιακούς τακτικισμούς, η άρνηση της γερμανικής πλευράς να βάλει νερό στο κρασί της και να τηρήσει τη συμφωνία του περσινού Μαΐου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκάλεσε ερωτήματα, αλλά και φόβο στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως επίσης και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Σε όλα τα κομματικά επιτελεία, μάλιστα, αξιολογούν ως πολύ σοβαρό το νέο μπρα ντε φερ που λαμβάνει χώρα σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να υποχωρήσουν το Βερολίνο και το ΔΝΤ και να κλείσει στις 15 Ιουνίου η “συμφωνία - πακέτο”.

Η σοβαρότητα την οποία προσδίδουν Πειραιώς, Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως στις εξελίξεις φάνηκε, άλλωστε, και από τις κινήσεις των εν λόγω κομμάτων εν όψει της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης: Μέσα σε μόλις μία ημέρα, την περασμένη Τετάρτη, οι αντιπολιτευτικές “κραυγές” υποχώρησαν -ή, εν πάση περιπτώσει δεν μονοπώλησαν στον δημόσιο λόγο των κομμάτων- και επικράτησε μια ρητορική... “εθνικής ευθύνης”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μάλιστα, με μια εντυπωσιακή μεταστροφή της στάσης του, μίλησε στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για “αδιαπραγμάτευτη εθνική στρατηγική” αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ταυτοχρόνως, για “εθνικό στόχο” μίλησαν το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι, επικαλούμενα τις “θυσίες των Ελλήνων πολιτών”.

Επιστολή Γεννηματά

Μάλιστα, μία ημέρα μετά, η Φ. Γεννηματά προέβη σε άλλη μία έμπρακτη κίνηση στήριξης του “εθνικού μετώπου”, αποστέλλοντας επιστολή σε όλους τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες και ζητώντας τους να “βάλουν πλάτη” στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε από τους ομογάλακτούς της στην Ευρώπη να ασκήσουν όση πίεση μπορούν σε επίπεδο προσωπικών επαφών, αλλά και να εισηγηθούν στον πρόεδρο της Ευρωβουλής τη διεξαγωγή μιας σχετικής συζήτησης στις Βρυξέλλες.

Κινητικότητα

Την ίδια στιγμή, πάντως, επέλεγαν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κ. Σημίτης να δημοσιοποιήσουν μια συνάντησή τους, στην οποία, κατά πληροφορίες, η συζήτηση ξεκίνησε από τα νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και τη δεύτερη αξιολόγηση και έφτασε ώς την πορεία της οικονομίας και τις πολιτικές εξελίξεις.

Παραλλήλως, ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής προχωρούσε... ένα βήμα παραπάνω από την “αδιαπραγμάτευτη εθνική στρατηγική” του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς, κόντρα στη γραμμή της Ν.Δ., πρότεινε στον πρωθυπουργό “αν δεν μπορεί να διαπραγματευθεί, να παραιτηθεί και να πάμε στη Βουλή να εκλέξουμε νέο πρωθυπουργό”, ανοίγοντας σενάρια με “οικουμενικό” άρωμα, τα οποία, πάντως, επισήμως απορρίπτονται από όλα τα κομματικά επιτελεία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL