Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ποιος εκμεταλλεύεται τους τρομοκράτες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος εκμεταλλεύεται τους τρομοκράτες;

Οι περιστάσεις έχουν αλλάξει, ωστόσο η χυδαία προπαγάνδα παραμένει ίδια. Με αφορμή την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, πολλά ΜΜΕ, ο... “συνήθης ύποπτος” για αντιΣΥΡΙΖΑ ανακλαστικά Γρ. Ψαριανός, αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης, με μία ημέρα καθυστέρηση, επιχείρησαν εκ νέου να συνδέσουν την Αριστερά γενικώς, αλλά και την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικώς, με την τρομοκρατία. “Ξεπλένοντας” τους τρομοκράτες, αλλά και εμβαθύνοντας το πλήγμα στη δημοκρατία που επιτέλεσε η συγκεκριμένη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση.

Η 17Ν έδρασε σχεδόν ανενόχλητη για σχεδόν 30 χρόνια και ουδείς διανοήθηκε να ζητήσει παραίτηση υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ένα παγιδευμένο δέμα εξερράγη και σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχ. Χρυσοΐδη στο διπλανό του γραφείο, εντός του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, και επίσης ουδείς ζήτησε την παραίτησή του. Το ίδιο συνέβη και σε όλα τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, καθώς ουδείς διανοήθηκε να ζητήσει παραίτηση για ένα απρόβλεπτο τρομοκρατικό χτύπημα -πολλώ δε μάλλον όταν τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται κατά κεραίαν.

“Ηθικοί αυτουργοί”

Κι όμως, όταν στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω ανατρέπονται. Και, συν τοις άλλοις, αναπτύσσεται και το χυδαίο αφήγημα που “μπλέκει” (και, εν τέλει, εξισώνει σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον...) τη δυναμική αντιπολίτευση στις “μνημονιακές” πολιτικές, τις κινητοποιήσεις πολιτών και τη σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις με το χέρι του τρομοκράτη που οπλίζει ένα όπλο ή μία βόμβα, με στόχο να αφαιρέσει ζωές. Τα σκήπτρα της χυδαιολογίας κράτησε, ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης, χωρίς... αμφισβήτηση, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός, χαρακτηρίζοντας “ηθικούς αυτουργούς” της βομβιστικής επίθεσης τον Αλ. Τσίπρα, τον Ν. Παππά, τον Π. Καμμένο και “λοιπούς καπεταναίους”. Σημειωτέον ότι στην ίδια λογική, της “ηθικής αυτουργίας”, κινήθηκε σύσσωμο το Ποτάμι, έστω και με επιμελέστερες διατυπώσεις: “Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία” απεφάνθη ο Στ. Θεοδωράκης.

Αλλαγή γραμμής Μητσοτάκη

Βεβαίως, ανήμερα της επίθεσης, τα παραπάνω δεν πήραν μεγάλη δημοσιότητα, καθώς η ανάρτηση του Γρ. Ψαριανού στο Twitter αποτέλεσε μια θλιβερή παραφωνία στο κλίμα ομοθυμίας ως προς την καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης. Όμως μετά ήρθε η αξιωματική αντιπολίτευση να “σπάσει” το δημοκρατικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να αλλάζει, εντός 24 ωρών, γραμμή και να αναπαράγει τη φαιά προπαγάνδα των εποχών του Αντ. Σαμαρά. “Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αντίθετα από αυτά που απαιτούνται. Η κυβέρνηση νομοθέτησε την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού και την ακύρωση των φυλακών υψίστης ασφαλείας” απεφάνθη ο πρόεδρος της Ν.Δ., δηλώνοντας πως “δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”.

Νωρίτερα, είχε φροντίσει ο Β. Κικίλιας να μιλήσει για στελέχη της Αριστεράς, “κάποιοι νυν βουλευτές”, αλλά και να “φωτογραφίσει” και στελέχη της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς τους πως “προσπαθούν ή βάζουν αστερίσκους στην καταδίκη της τρομοκρατίας”. “Η κυβέρνηση να πάρει ανοιχτά θέση για το θέμα αυτό, χωρίς αστερίσκους και μην καλύπτοντας τα στελέχη της” υπογράμμισε ο “γαλάζιος” εκπρόσωπος, ενώ αντίστοιχα υπονοούμενα είχαν αφήσει και άλλα κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Αντιδράσεις

Ευλόγως, η ως άνω προπαγάνδα προκάλεσε οξύτατες πολιτικές αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε “ανεύθυνες και επικίνδυνες” τις δηλώσεις του Β. Κικίλια, κάνοντας λόγο για “μπαγιάτικες αθλιότητες” και επισημαίνοντας πως “ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της τρομοκρατίας, δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικά παιχνίδια και πολιτική σπέκουλα”. Η Σ. Αναγνωστοπούλου, νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει “πολιτική αλητεία” τη στάση του Γρ. Ψαριανού, ενώ, σε σχέση με την κριτική που ασκήθηκε από πολλά ΜΜΕ στην κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι “η ‘Αυγή’ και ο ‘Ριζοσπάστης’ ήταν οι μόνες εφημερίδες που αρνιόντουσαν να δημοσιεύουν προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων για να μη γίνεται αναπαραγωγή ιδεών και τέτοιων αντιλήψεων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL