Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Κλειδί' για το Κυπριακό η στάση της Άγκυρας / Ο Ν. Κοτζιάς κάλεσε τον Έιντε στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κλειδί' για το Κυπριακό η στάση της Άγκυρας / Ο Ν. Κοτζιάς κάλεσε τον Έιντε στην Αθήνα

Την πόρτα της Βασ. Σοφίας, καλεσμένος του Ν. Κοτζιά, με τον οποίο συνομίλησε χθες τηλεφωνικά, θα περάσει τη Δευτέρα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Έιντε, ο οποίος χθες, μετά από τις συναντήσεις του με Ακιντζί - Αναστασιάδη, ανακοίνωσε ότι «οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος» για νέα διάσκεψη της Γενεύης.

Η Αθήνα, που βλέπει ότι το Κυπριακό είναι σε κρίσιμη καμπή, έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ μιας διαδικασίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, που άλλωστε είναι η πηγή του προβλήματος. Αν η Άγκυρα θέλει να παραμείνουν στρατεύματά της στο νησί και να διατηρηθούν τα εγγυητικά δικαιώματα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Λευκωσία πιθανολογείται η μετάβαση του κ. Έιντε και στην Άγκυρα, καθώς διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως μόνο η Άγκυρα μπορεί να «λύσει τα χέρια» του Μ. Ακιντζί για συζήτηση του κεφαλαίου ασφαλείας και εγγυήσεων στη Γενεύη για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Πάντως, το ταξίδι στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως αποσαφηνιστεί κατά πόσον ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου θα μείνει στη θέση του ή θα αντικατασταθεί από τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου και στενού συνεργάτη του Ιμπραήμ Καλίν.

"Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του 'πήγαινε - έλα'» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Έιντε αναφέροντας ότι ενημέρωσε χωριστά τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία κοινή συνάντηση. «Θα ενημερώσω τώρα τον γενικό γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε» είχε προσθέσει ο Νορβηγός διπλωμάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL